Τσίπρας: Αισιοδοξώ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία

Τσίπρας: Αισιοδοξώ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία
Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ό,τι αφορά στην ενδιάμεση συμφωνία εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

"Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει", επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- στη συνεδρίαση δεν ετέθη το θέμα του πολυνομοσχεδίου.

Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Το πολυνομοσχέδιο δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsipras304151.jpg

Αίτημα για έκτακτο Eurogroup;

Στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς αποσκοπεί η ελληνική πλευρά, η οποία θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου για να καταγραφεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό ανέφεραν από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, εξηγώντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα».

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν την Πέμπτη και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου.

Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

Διαβάστε: Brussels Group: Αποπομπή Θεοχαράκη- ΠαναρίτηΑντιφατικά μηνύματα από την Ευρώπη


Τις ελπίδες για άμεση συμφωνία  διέψευσε αξιωματούχος της ευρωζώνης με δηλώσεις του στο CNBC.

"Τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία την Κυριακή βασίζονται σε παρεξήγηση και δεν είναι ακριβή", ανέφερε.

Οι αναφορές για επικείμενη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα εμφανίστηκαν μετά τη συνάντηση του Euro Working Group.

Ο αξιωματούχος επισήμανε πως πρόκειται για μια τακτική, μηνιαία συνάντηση, στην οποία έγινε μια σύντομη μόνο συζήτηση για την Ελλάδα.

Τόνισε ότι οι αλλαγές βοήθησαν τις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμα δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

"Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει. Αλλά η πρόοδος αφορά στη διαδικασία και όχι την ουσία, θα έλεγα", πρόσθεσε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/varoufakis304151.jpg


Plan B

Η Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι έτοιμες για ένα Grexit, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις ολλανδών βουλευτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.Κινητικότητα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας "βλέπει" ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, όπως δήλωσε στο Bloomberg, τονίζοντας ότι "η απόφαση Τσίπρα να αναδιοργανώσει τη διαπραγματευτική ομάδα ας ελπίσουμε να είναι ένα καλό σημάδι για να μπορέσουμε να έλθουμε σε μία συμφωνία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα στέλνει μηνύματα ότι θα καταθέσει επαρκείς λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί μέσα στο Μάιο μια συμφωνία και να αποτραπεί μια κρατική χρεοκοπία.http://greece.greekreporter.com/files/gerry-rice.jpg

Στη γραμμή Ντάισελμπλουμ το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί σε ενδιάμεση συμφωνία αλλά σε συμφωνία πακέτο, ενώ σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, τόνισε ότι το Ταμείο δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, αν και πάντα εξετάζει διάφορα σενάρια.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη
και ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγει μια έξοδο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software