Η Γερμανία αναγνώρισε την ιστορική της ευθύνη

Η Γερμανία αναγνώρισε την ιστορική της ευθύνη
Συμπληρώνονται 70 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου και η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα για μεγαλύτερη κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Η καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία "δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή. Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού", επισήμανε, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Είχε προηγηθεί ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των ναζί στην χώρα μας.

"Η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα", επισήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

"Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων. Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου- και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Κωνσταντοπούλου


Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την υποστήριξη από την πλευρά του προέδρου της Γερμανίας Γκάουκ στα αιτήματα της Ελλάδος για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Powered by TUODY Software