Σακελλαρίδης: Αρνητικό το "take it or leave it"

Σακελλαρίδης: Αρνητικό το "take it or leave it"
Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα και δεν θα υπογράψει Μνημόνιο, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας πως τα τέσσερα προαπαιτούμενα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Economist, είναι εκ των ων ουκ άνευ για μία "βιώσιμη συμφωνία".

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου να τεθεί προς την κυβέρνηση, εν είδει τελεσίγραφου, μια συμφωνία "take it or leave it", ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη.

Απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις και επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την επιστολή Τσίπρα προς την Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους. Όπως είπε, από την αποστολή της επιστολής μέχρι την πληρωμή της δόσης, αυτό που μεσολάβησε ήταν η άδεια απο το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσουν τον εγγυητικό λογαριασμό για την πληρωμή της δόσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του nooz και του Flash, για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, διευκρίνισε ότι οι κόκκινες γραμμές που μπαίνουν είναι "στοιχεία άμυνας" και ότι η περιγραφή των παραπάνω προαπαιτούμενων από τον κ. Τσίπρα δεν αναιρεί άλλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά δρα συμπληρωματικά με αυτές.

Επισήμανε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. "Πρόοδος υπάρχει όμως από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα που θέτουμε, για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής".

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, επισήμανε ότι στο περιθώριο πάντοτε υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, δημιουργικές, ως επί το πλείστον και πρόσθεσε πως "το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα".

Τόνισε πως στόχος είναι μία βιώσιμη λύση στο παραπάνω πλαίσιο.Ερωτηθείς αν ισχύει το λεχθέν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου, υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά θα ισχύσει άρση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή αναστολή της για τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με δήλωση του Γ. Ρωμανιά, ανέφερε πως δεν έχει σημασία η νομική υπόσταση και η διατύπωση, αλλά η ουσία, δηλαδή να μην μειωθούν συντάξεις με την εφαρμογή της ρήτρας. Διέψευσε δε οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των συντάξεων.

Επίσης, είπε ότι η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις δεν συναρτάται με το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική "ένας νόμος, ένα άρθρο" για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή.

Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, τόνισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Συμπλήρωσε ότι πρέπει όμως να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών, που θα απαντά και για το αύριο και για το χρηματοδοτικό.
 
Ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός για το χρηματοδοτικό πρόβλημα, ενώ - σε ερώτηση για την επιστολή της κυβέρνησης προς τις πρεσβείες σχετικά με τα διαθέσιμα- ανέφερε πως δεν πρόκειται για καινοφανή κίνηση, αλλά ότι συμβαίνει κάθε χρόνο. Διέψευσε όποια σκέψη για μη πληρωμή του ΔΝΤ.

Για το εάν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει "θεσμική υπόσταση", κάτι που δεν αναγνώρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της, είπε ότι είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, δήλωσε πως θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις κανονικά.

Τόνισε πως δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή η πραγματοποίηση κάποιου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ επισήμανε πως όταν τίθεται κάποιο αίτημα από οποιονδήποτε αρχηγό, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον δει και να τον ενημερώσει, όπως έχει κάνει ήδη άλλωστε.Ένταση προκλήθηκε όταν δημοσιογράφος από την Κρήτη έκανε λόγο για σύμβαση σε δήμο του νομού Ρεθύμνου... σε διπλό νόμισμα, δεχόμενη πυρά από συνάδελφό της ότι πρόκειται για "αισχρότητα", δηλαδή ότι πρόκειται για κατασκευασμένο θέμα με στόχο να προκαλέσει αναστάτωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι καλό θα ήταν να ερωτηθεί ο συγκεκριμένος δήμος, για το αν το θέμα είναι υπαρκτό.


Powered by TUODY Software