Η Ιαπωνία έκανε τον Ρομπάι "πρέσβη του χαϊκού"

Η Ιαπωνία έκανε τον Ρομπάι "πρέσβη του χαϊκού"
Η Ιαπωνία ονόμασε τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, "πρέσβη του χαϊκού", ο οποίος επιφορτίζεται να προωθήσει αυτό το ξακουστό κλασικό γιαπωνέζικο ποίημα στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βαν Ρομπάι είναι γνωστός για το πάθος του με το χαϊκού, ένα ποίημα που αποτελείται από τρεις στίχους με 17 συλλαβές, πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει δημοσιεύσει πολλές συλλογές με συνθέσεις χαϊκού και του αρέσει να απαγγέλλει χαϊκού κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων ή ενώπιον διεθνών μέσων ενημέρωσης.

"Ως δημιουργός χαϊκού και φίλος της Ιαπωνίας, ελπίζω ότι θα συνεχίσω να συνεισφέρω στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία", σχολίασε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος συνάντησε τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Η πόλη Ματσουγιάμα (νοτιοδυτική Ιαπωνία), που θεωρείται γενέτειρα του σύγχρονου χαϊκού, έκανε τον βαν Ρομπάι επίτιμο δημότη της το 2013. Η Ιαπωνία απονέμει συχνά επίτιμους τίτλους σε ξένες προσωπικότητες που πρεσβεύουν ένα πάθος για τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software