Σακελλαρίδης: Στις Βρυξέλλες αναζητούνται συγκλίσεις

Σακελλαρίδης: Στις Βρυξέλλες αναζητούνται συγκλίσεις
Κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και συνεργάτες τους, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αντιπροσωπεία θα εξετάσει τα περιθώρια των συγκλίσεων, με στόχο τη συμφωνία, είπε.

Σημείωσε, ερωτηθείς και από το Νooz, ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο πρόσθεσε γίνονται επαφές και σε άλλο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και αξιωματούχων της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group.

Ο ίδιος επισήμανε ότι "ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές".

Ακόμη είπε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ανέφερε στη Βουλή ότι το κείμενο των εταίρων είναι κείμενο της Κομισιόν και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν βάζει τέτοια θέματα.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς.

Για το ΦΠΑ στα νησιά, επισήμανε ότι περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η 20η Ιουνίου, είπε, είναι εκ των πραγμάτων είναι όριο αφού λήγει η παράταση της συμφωνίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μπαίνουν χρονικά όρια και είναι αποφασισμένη να συζητήσει με ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των 47 σελίδων.

Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την συμφωνία και επιδιώκει την ρήξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι, αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς.

Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, τόνισε.

Η συνάντηση της Τετάρτης

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, υπογράμμισε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Ομαδοποίηση πληρωμών στο ΔΝΤ

Σχετικά με την ομαδοποίηση των πληρωμών της χώρας μας προς το ΔΝΤ, είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της ΤτΕ να υπάρξει η ομαδοποίηση των πληρωμών στο τέλος του μήνα και είχε ενημερώσει σχετικά σε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία, ώστε να μην χρειαστεί να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια.

Αφού δεν υπήρξε συμφωνία, η κυβέρνηση προέβη στην ομαδοποίηση των πληρωμών, είπε ο εκπρόσωπος.

Για εκλογές και κομματική πειθαρχία

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα την τετραετία και κατά συνέπεια, σημείωσε δεν περνάει από το μυαλό της η προσφυγή στις κάλπες.

Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο κομματική πειθαρχία, αλλά είπε ότι υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη Βουλή.

Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη Βουλή, είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε διαγραφές", από την στιγμή δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, προφανώς το θέμα της πολιτικής ευθύνης είναι σοβαρό.

Οι προτάσεις των θεσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό έγινε φανερό κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε.

Για τον Πανούση


Στην Αριστερά, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά θέμα αντικατάστασης του κ. Πανούση δεν απασχολεί την κυβέρνηση, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Powered by TUODY Software