Ψήφος εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές

Ψήφος εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές
Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 "Ναι" -από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- έλαβε η κυβέρνηση μετά από μία τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής που κύλησε χωρίς εντάσεις.

Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές -ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας, απουσιάζοντας στο εξωτερικό. Ο ίδιος απέστειλε επιστολή, σημειώνοντας ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία, θα καταψήφιζε. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν δέχθηκε την ψήφο, διότι όπως είπε εκφράζει πρόθεση.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ προηγήθηκε και αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δεν ανέβηκε στο βήμα, καθώς πήρε το λόγο την Τρίτη ως υπουργός Αμύνης.

Η συζήτηση έκλεισε με την ομιλία Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση.

Η τρίτη ημέρα συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης εξελίχθηκε με ομιλίες υπουργών και βουλευτών στην Ολομέλεια της Σώματος.

Από τους 162 εγγεγραμμένους βουλευτές, μίλησαν οι 90.Δηλώσεις κατά την αποχώρηση


Μεϊμαράκης εξερχόμενος από τη Βουλή δήλωσε
: Ο πρωθυπουργός την πρώτη μέρα μας ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αλλά από το προσχέδιο του προϋπολογισμού φάνηκε ότι άλλα μας λέει και άλλα θα γίνουν. Σήμερα αντί να απαντήσουν, το μόνο που έκανε ο ίδιος και οι υπουργοί είναι να κάνουν υβριστική επίθεση στη ΝΔ. Νομίζουν ότι η ΝΔ είναι δεδομένη σε όσα λέει και πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα απαντήσει σε όλα αυτά. Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να μην ανακατεύεται στα εσωκομματικά. Ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει, έχει μετάλλαξη. Η ΝΔ ό,τι θετικό υπάρχει το επιδοκιμάζει, ό,τι αρνητικό υπάρχει το αποδοκιμάζει.

Κατά την αποχώρησή του, ο Β. Λεβέντης δήλωσε
: Δυστυχώς όλοι οι πρωθυπουργοί ζουν στον κόσμο τους και όλο μας πάνε πιο βαθιά στο φούντο. Παρακολούθησα έναν Τσίπρα που δυστυχώς και αυτός ζει στον κόσμο του. Δεν συμμετείχαμε στο γλέντι του, ας το κάνει με τον κ. Καμμένο. Ζούμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα ακροδεξιό κόμμα να συμμαχεί με ένα Αριστερό για να σώσουν τη χώρα.Αλέξης Τσίπρας • Προσπάθησα να περιγράψω τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πιστεύω ότι αυτή η Βουλή και αυτή η τετραετία θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 • Πρώτος μας στόχος είναι εντός του Νοέμβρη να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 • Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη το 2016, για να αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας.
 • Στις αρχές του 2017 θα ανακτήσουμε την πρόσβαση μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού, με χαμηλά επιτόκια.
 • Αυτό που προκαλεί αστάθεια είναι η κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία.
 • Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να πάμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση.
 • Καταφέρουμε να αναδείξουμε την αλήθεια, ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί μία ανθρωπιστική κρίση.
 • Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο πρόγραμμα που καταθέσαμε, να ακούσουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έγινε. Η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως αρένα για την εσωκομματική αντιπαράθεση, ποιος θα είναι πιο σκληρός με τον Τσίπρα.
 • Ακυρώσατε όλη τη στρατηγική της προεκλογικής σας περιόδου, που ήταν η γραμμή της συνεννόησης. Σε μία μέρα τα ξεχάσατε όλα. Κατά βάθος μας είπατε ότι είστε αντιμνημονιακοί εσείς.
 • Ούτε πριν ούτε και τώρα θέλατε τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σταθερός σας στόχος ήταν μήπως τα καταφέρετε με ένα εκλογικό αποτέλεσμα να εκβιάζεται για κυβερνητικές θέσεις. Έχετε εξουσιομανία και κυβερνητισμό.
 • Ούτε αυτή την τετραετία θα δείτε εξουσία, ούτε και την επόμενη.
 • Οι πραγματικές δυνάμεις που αξίζουν στην Ευρώπη, δεν είστε εσείς, αλλά εμείς που αναδείξαμε τις προοπτικές δημιουργίας μίας άλλης Ευρώπης. Εμείς που πήραμε κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις με κόστος. Έτσι διαλύθηκε το σχέδιο σας για δημιουργία ευρωπαϊκού κόμματος. Τώρα έχετε έλλειμμα στρατηγικής.
 • Οι εκτιμήσεις για την ανάλυση ήταν υπερβολικά υψηλές ώστε να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2022. Είναι ανώφελο κανείς να συγκρίνει προβλέψεις με τις πραγματικότητες. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάνατε το στόχο για πλεόνασμα 3% το 2015;
 • Νομίζατε ότι θα ξεμέναμε εμείς το Φλεβάρη και θα γινόταν πράξη το σχέδιο σας για την "Αριστερή παρένθεση".
 • Η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσδοκούσε να αποτύχει η προσπάθεια μας, το άγχος τους ήταν να δικαιωθούν τα πεπραγμένα τους. Αυτή όμως δεν είναι στάση ευθύνης.
 • Βάζουμε τα χέρια να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και είμαστε περήφανοι. Η Αριστερά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα δικά σας κάστανα και αμαρτίες προσπαθούμε να βγάλουμε από τη φωτιά.
 • Να σταματήσετε αυτή την προεκλογική ανοησία ότι φορτώσαμε το δημόσιο χρέος 90 δισ. ευρώ.
 • Εάν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα φανεί από την πώληση των τραπεζικών μετοχών στους ιδιώτες. Αυτά τα 25 δισ. δεν τα δημιούργησαν τα capital controls. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιούργησαν τα capital controls ή εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ή μήπως το PSI;
 • Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Σήμερα όλοι στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπως ο γάλλος πρόεδρος που άνοιξε στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα του χρέους.
 • Η δική μας κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
 • Στην αντιπολίτευση, δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας Πιστεύει στη δύναμη της αγοράς. Εμείς όπως και οι ΑΝΕΛ, θέλουμε ευρύτερες συμμαχίες για να δώσουμε αυτούς τους αγώνες.
 • Παρά τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές. Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να εντείνουμε τους φορολογικούς ελέγχους, να διασταυρώσουμε τις λίστες, να ψηφίσουμε το νόμο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και καπνού.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντι μας στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν παραπονέθηκα σε κανένα εκδότη, σε κανένα ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Γι' αυτό σήμερα έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γι' αυτό δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανένα. Δεν ερχόμαστε με τάση ρεβανσισμού, αλλά διότι θέλουμε να βάλουμε μία τάξη. Σαν καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
 • Έχουμε μία ενεργή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μπορεί να διαφωνείτε, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Ενεργή εξωτερική πολιτική σημαίνει η χώρα να παραμένει ως κόμβος σε τρεις ηπείρους, σε επάλληλους κύκλους κρίσης. Υποστηρίζουμε το δίκαιο αγώνα για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.
 • Αναθερμάναμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κίνα, ενώ διατηρήσαμε σε καλό επίπεδο τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
 • Στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσπαθειών του κ. Αναστασιάδη. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα.
 • Αυτή η τετραετία να μείνει στην Ιστορία ως η τετραετία του τέλους της κρίσης. Θα έχουμε δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, θα ζούμε σε μία χώρα διαφορετική, που έχει ανακτήσει την εργασία, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ουσιαστική στήριξη σ' αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsipras81015151.jpgΔιασταύρωσαν τα ξίφη Τσίπρας και Μεϊμαράκης


Στο κόκκινο ανέβηκε το θερμόμετρο κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη. Ακολούθησε σκληρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο το χρέος και τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαβάστε αναλυτικά

Ομιλίες υπουργών

Πολιτικοί αρχηγοί

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

Υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

"Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές" είπε, ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: "Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε". Διαβάστε αναλυτικάΦώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

"Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο "δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας", είπε.

Σημείωσε ότι "προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις". Διαβάστε αναλυτικάΔημήτρης Κουτσούμπας

http://admin.nooz.gr/Uploads/koutsoumpas710151.jpg"Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε κ. πρωθυπουργέ το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός ως έγκριση στις μνημονιακές πολιτικές σας. Τι πάει να πει ο λαός μίλησε; Ξεχνάτε σε πόσα κόμματα ο λαός έδωσε μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και μετά τα έριξε στα τάρταρα; Επειδή είστε ο εξουσιαστής δεν ανέχεστε την κριτική; Δεν θα είναι μακριά η ώρα που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα", τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

"Όσα σερβίρονται ως φρέσκες ιδέες είναι αντίγραφα των παλιών ιδεών. Δόθηκαν πολλά δισ. κατά το παρελθόν μέσα από προγράμματα για την ενίσχυση της καινοτομίας. Τι κέρδισε όμως ο λαός; Κερδισμένοι βγήκαν οι εγχώριοι και οι ξένοι όμιλοι", πρόσθεσε.

"Είμαστε στη φάση του μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα. Μία τον Ιανουάριο, δεύτερη τον Ιούλιο, τώρα είναι η τρίτη φορά", είπε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διαβάστε αναλυτικάΣταύρος Θεοδωράκης

"Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό". Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: "Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε".

Ο ίδιος τόνισε ότι "η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική, ώστε να υπάρξει αναθεώρηση στα άρθρα περί ευθύνης υπουργών, περί ασυλίας υπουργών, περί εκλογικού νόμου. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρεια, να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών". Διαβάστε αναλυτικάΑντιδράσεις

Την αντίδραση δύο υπουργών προκάλεσε η ομιλία Θεοδωράκη.

"Όταν ο κ. Θεοδωράκης μιλάει στο Κοινοβούλιο και απευθύνεται σε αυτό, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μιλάει στον καθρέφτη του και στον εαυτό του", σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης."Ο κ. Θεοδωράκης πριν πει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να προσέχουν τα λόγια τους και να τα μετρούν, είπε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου βαρύνεται με δύο φόνους. Αυτή η κακολογία έχει πλέον χαρακτηριστικά προπαγάνδας, διότι επαναλαμβάνεται διαρκώς μήπως και πιάσει, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστικά προπαγάνδας και είναι ψευδής", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.Βασίλης Λεβέντης

http://admin.nooz.gr/Uploads/leventistsipras710151.jpgΕπίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας στην κατηγορία που του απέδωσαν ότι "είναι λαγός". "Θα δούμε ποιος είναι ο λαγός. Εσείς κάνατε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη", είπε.

Παρατήρησε ότι "κανένας στη Βουλή δεν χειροκροτεί τα καλά, χειροκροτεί μόνο τον αρχηγό του".

Και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε: "Σας απέστειλα κ. Τσίπρα μία επιστολή με εννέα σημεία- προϋποθέσεις, προκειμένου η Ένωση Κεντρώων να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς να ζητούμε θέσεις και υπουργεία. Δεν έλαβα απάντηση, συνεπώς δεν παρέχουμε πρόταση εμπιστοσύνης".

Και κλιμάκωσε την επίθεση του εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας: "Επί πέντε χρόνια λέγατε ότι θα σκίσετε μνημόνια, θα ενώσετε τον ευρωπαϊκό νότο ενάντια στον βορρά. Τελικά σε μία νύχτα, στις 12 Ιουλίου, τα ανατρέψατε όλα. Η νεολαία που σας πίστεψε, δεν δικαιούται μία συγγνώμη από εσάς;".

"Αλλιώς περίμενα τη Βουλή, αλλιώς τη βρήκα. Θα προσπαθήσω πάντως να ανεβάσω την Ένωση Κεντρώων από το 3,5% στο 23,5%", κατέληξε. Διαβάστε αναλυτικάΝίκος Μιχαλολιάκος

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του τρίτου Μνημονίου κατήγγειλε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στηλιτεύοντας και τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν εις βάρος του ελληνικού λαού μετά την αποψινή ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι "αργά θυμήθηκε να πει όχι", αφού η ίδια καλούσε "φέρτε μια συμφωνία και τα μέτρα είναι δική σας υπόθεση". "Ιδού τώρα τα μέτρα. Αλλά όλοι πιστεύουν ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη", είπε.

Όπως είπε, "όσο κι αν επιμένει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου να λέει το Μνημόνιο Συμφωνία, το γεγονός ότι διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αναιρεί την θλιβερή κατάσταση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας". Διαβάστε αναλυτικάPowered by TUODY Software