"Δεν ήμουν στην Αφρική αλλά στο νησί της Λέσβου"

"Δεν ήμουν στην Αφρική αλλά στο νησί της Λέσβου"
Την επιστολή που απηύθυνε στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο λιθουανός επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις και στην οποία περιέγραφε όσα είδε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο στις 19 Νοεμβρίου, δημοσιεύουν τα Νέα, υποστηρίζοντας ότι αυτή στάθηκε αφορμή για την όλη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

"Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ.

Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα".

"Σοκαρίστηκα, έφριξα" ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Αν και η επιστολή δεν περιείχε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο ή αριθμούς δημιούργησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και παρουσιάστηκε, παρά το γεγονός πως η χώρα μας που περνά δραματική κρίση και αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη πόρων, έχει αφεθεί "μόνη" στην διαχείριση του τεράστιου "ποταμιού" των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους λόγω του πολέμου και ζητούν καταφύγιο στη βόρεια Ευρώπη.
Powered by TUODY Software