Δημόσιο: Νέος τρόπος αξιολόγησης, επιλογής στελεχών

Δημόσιο: Νέος τρόπος αξιολόγησης, επιλογής στελεχών
Το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή πιθανόν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρέθηκε στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

"Συζητήσαμε τις λεπτομέρειες ενός νόμου-τομή στην δημόσια διοίκηση. Μια ριζοσπαστική-προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν, είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε στην δήθεν επανίδρυση του κράτους" δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. "Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος, δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς" πρόσθεσε.
 
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση δεν συνιστά πολιτική προσλήψεων, αλλά αξιολόγησης. Διευκρινίζουν, ότι στην βασική δομή του νομοσχεδίου υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, το Εθνικό Μητρώο το οποίο αποτελεί και τον πρώτο "πυλώνα" του νόμου, με την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση να αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες.
 
Στις υπηρεσίες του "στενού" δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.
 
Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης είναι:

νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

-Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

-Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση, και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία», όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης:

«- Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

- Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

- Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να κυριαρχήσει στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που διοργανώνεται για τα 30 χρόνια λειτουργίας του με τίτλο "Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη", στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ.

Στη διημερίδα, θα απευθύνει ομιλία σήμερα Πέμπτη στις 11:30 π.μ. ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software