Τσίπρας: Ώρα να σταματήσει η ντροπή του Δημοσίου

Τσίπρας: Ώρα να σταματήσει η ντροπή του Δημοσίου
Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε μεγάλες τομές στο Δημόσιο γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα, που θα προβλέπει νέο τρόπο αξιολόγησης και νέο τρόπο ορισμού προϊσταμένων.

Χαρακτήρισε το Δημόσιο "μεγάλο ασθενή" που πρέπει να θεραπευτεί.

Τόνισε πως χρειάζεται ο δημόσιος τομέας να "αποκομματικοποιηθεί" όχι να "αποπολιτικοποιηθεί" καθώς πρέπει να έχει ως πρόσημο την φροντίδα των ασθενέστερων και την κοινωνική Δικαιοσύνη.

Κάλεσε τα στελέχη του Κέντρου να μην έχουν ελιτίστικη διάθεση, αλλά να νιώθουν ως κοινωνικοί λειτουργοί.

Επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας πως οι τομές που χρειάζονταν δεν έγιναν όχι τυχαία, αλλά επειδή το Δημόσιο χρησιμοποιήθηκε για την διαιώνιση της κυβερνητικής εξουσίας, με την τοποθέτηση των "δικών μας παιδιών" εις βάρος άλλων. "Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η ντροπή;".

Έκανε λόγο για στοχοποίηση των δημοσίων υπάλληλων και πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που έχτισε το πελατειακό κράτος. "Σήμερα με θράσος επιτίθενται κατά θεσμών και φαινομένων που οι ίδιοι συγκάλυψαν και δημιούργησαν", ανέφερε.

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως "παρουσιάζεται ως μέγας μεταρρυθμιστή" τονίζοντας πως διόρισε με διαδικασίες μη διαφανείς αυτούς που ο ίδιος επέλεξε ως προϊσταμένους του Δημοσίου, λίγο πριν τις εκλογές.

Επίσης τον κατήγγειλε πως ο ίδιος υποβάθμισε και αναβάθμισε υπαλλήλους με κομματικά κριτήρια.

Πρόσθεσε πως είχε καθιερώσει το σύστημα "4-2-1" για τη "λαφυραγώγηση του δημοσίου τομέα" μεταξύ των κομμάτων της τότε συγκυβέρνησης.

"Είχαν ονομάσει τότε τις απολύσεις, διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ εισήγαγαν σύστημα αξιολόγησης με υποχρεωτική απόρριψη μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων. Η ρουσφετολογική λογική δεν λειτουργούσε με την πρόσληψη αλλά με την παραμονή. Όποιος δεν είχε μπάρμπα στην Κορώνη, θα πήγαινε στον Καιάδα", τόνισε.

Απόσπασμα της συνέντευξηςΣχετικά Videos

Powered by TUODY Software