Υποψήφιος βουλευτής μπλεγμένος σε δωροληψία

Υποψήφιος βουλευτής μπλεγμένος σε δωροληψία

Για υπόθεση δωροδοκίας συνελήφθη στην Αθήνα υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομό της περιφέρειας κατά τις τελευταίες εκλογές, προερχόμενος από τους Οικολόγους.

Η υπόθεση, την οποία χειρίσθηκε η αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σχετίζεται με τη χρηματοδότηση επιχείρησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο συλληφθείς έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προτού προσληφθεί από την ΕΤΕ είχε εργαστεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Στην Εθνική Τράπεζα έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις έχοντας εξειδικευμένες σπουδές και εμπειρία.

Τι λέει η Αστυνομία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οκτώ άτομα, εκ των οποίων πέντε είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούνται συνολικά για εμπλοκή στην υπόθεση δωροληψίας, για την οποία συνελήφθη υποδιευθυντής υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Από τους οκτώ έχει συλληφθεί μόνο ο τραπεζικός, ηλικίας 60 ετών, καθώς βρέθηκαν 3.000 ευρώ που είχαν προσημειωθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ οι άλλοι δεν συνελήφθησαν γιατί δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι έπαιρναν διαδοχικά διάφορα χρηματικά ποσά από επιχειρηματία με φωτοβολταϊκά, προκειμένου να τον βοηθήσουν να εκταμιεύσει μεγάλο ποσό από το ΕΣΠΑ, που του είχε εγκριθεί, αλλά ήταν δεσμευμένο.

Από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, δύο είναι του ΣΔΟΕ, ένας υπηρετεί στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, ένας είναι επιθεωρητής και ένας ακόμα εργάζεται σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου.

Κατηγορείται ακόμα η σύζυγος του 60χρονου τραπεζικού, φοροτεχνικός και ένα ακόμα άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και μια φοροτεχνικός, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο επιχειρηματίας επί δύο χρόνια πήγαινε από τον έναν στον άλλον, πληρώνοντας διάφορα ποσά, για να μπορέσει να εκταμιεύσει τα χρήματα του, μέχρι που απελπίστηκε και κατέφυγε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καταγγέλλοντας τα γεγονότα που προκάλεσαν την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά αίτημα ένταξης του επιχειρηματία σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούσε από το έτος 2011, με χρηματοδοτούμενο ποσό περίπου 1.500.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του, καθώς αυτή είχε δεσμευτεί λόγω οφειλών του πατέρα του επιχειρηματία, ο οποίος έχει πεθάνει.

Στη συνέχεια ο καταγγέλλων παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ομοίως για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Τελικά ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, παρέπεμψε τον καταγγέλλοντα στον 60χρονο τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ' απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε άλλα 3.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε από τον επιχειρηματία, χθες το πρωί σε προκαθορισμένη συνάντηση σε περιοχή της Αθήνας.

Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, με απόφαση της Πολιτικής Κίνησης στην οποία ανήκει, έπαψε να είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων, ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη με αφορμή τη σύλληψή του.

Ταυτόχρονα τα αρμόδια όργανα συνεδριάζουν με θέμα την παύση συμμετοχής του σε κάθε λειτουργία του κόμματος.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software