Κρήτη: Έχτισε μεζονέτα πάνω σε ιστορικό μνημείο!

Κρήτη: Έχτισε μεζονέτα πάνω σε ιστορικό μνημείο!
Το μνημείο στη φωτογραφία έχει ιστορία μερικών αιώνων, καθώς χτίστηκε την εποχή της Ενετοκρατίας και αποτέλεσε την κατοικία του Λατίνου Επισκόπου της περιοχής του Αυλοποτάμου.

Είναι το κηρυγμένο ιστορικό μνημείο με το όνομα «Επισκοπικό Μέγαρο» και βρίσκεται στην Επισκοπή του δήμου Μυλοποτάμου.

Το περίεργο είναι ότι επί του μνημείου έχει ανεγερθεί ένα νέο τριώροφο κτίριο, στην ουσία με τη συνηγορία των τοπικών υπηρεσιών και μάλιστα χωρίς οικοδομική άδεια, η οποία άλλωστε δε θα μπορούσε να δοθεί!

Το μνημείο (εμβαδού 720 τ.μ.) αποτελείται από συγκρότημα διωρόφων κτισμάτων που στο σύνολό του ανήκει στην περίοδο της Ενετοκρατίας.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας δέχθηκε επεμβάσεις κυρίως στην εσωτερική του διαρρύθμιση. Εκτός από τους κυρίως χώρους κατοικίας, περιλάμβανε αποθηκευτικούς χώρους και χώρους παραγωγής λαδιού, κρασιού και ρακής.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του ιστορικού μνημείου εξασφάλισε πριν μερικά χρόνια την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης και συντήρησης του χώρου, αλλά οι καταγγελίες που υπάρχουν είναι ότι στην πραγματικότητα κτίζει νέο κτίσμα, μια σύγχρονη μεζονέτα,  επί του μνημείου.

Το ονομάζει μάλιστα «πύργο» και υποστηρίζει ότι η κατασκευή του είναι στο πλαίσιο της αποκατάστασης του χώρου. Όμως οι αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε εκεί πύργος και φυσικά ουδέποτε ενέκριναν την ανέγερσή του στο «Επισκοπικό Μέγαρο Μυλοποτάμου»!

Για να προχωρήσουν οι εργασίες συστάθηκε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία και εντάχθηκε σε προγράμματα και εξασφάλισε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Όμως οι οικοδομικές εργασίες έγιναν χωρίς άδεια, με την επίκληση ενός νόμου σύμφωνα με τον οποίο εφόσον οι εργασίες σε ιστορικά μνημεία γίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού ή φορείς τους, δεν χρειάζεται άδεια. Φυσικά στην περίπτωση αυτή η εμπλοκή του υπουργείου δεν υπήρχε, παρά μόνο με την… απουσία και τη σιωπή του!

Στο θέμα εμπλέκεται με περίεργο τρόπο ο δήμος Μυλοποτάμου, ο οποίος στην ουσία επιτρέπει την τη συνέχεια αυτής της περίεργης κατάστασης, ενώ οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ηγετικά στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν άμεση συγγενική σχέση με την ιδιοκτησία του μνημείου.

Στην υπόθεση έχει παρέμβει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, και μόνο τότε ο δήμος Μυλοποτάμου αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει ως αυθαίρετο ένα τμήμα μόλις 30 τετραγωνικών του κτίσματος που κατασκευάστηκε επί του μνημείου. Μάλιστα σήμερα το θέμα θα συζητηθεί στο ΣΥΠΟΘΑ Ρεθύμνου.

Δείτε το μνημείο πριν την ανέγερση του κτίσματος....

Επισκοπικό μέγαρο Επισκοπής 3

... και μετά, όπως είναι σήμερα

Επισκοπικό μέγαρο Επισκοπής 2

Πηγή: candianews.gr
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software