Οι ριζικές αλλαγές σε Γυμνάσια - Λύκεια

Οι ριζικές αλλαγές σε Γυμνάσια - Λύκεια
Ανατροπές σε Γυμνάσια και Λύκεια περιμένουν τους μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας. Λιγότερες εξετάσεις, μειωμένες ώρες διδασκαλίας και μείωση της διδακτέας - εξεταστέας ύλης, είναι μερικές από τις αλλαγές, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Φίλη στους καθηγητές της ΟΛΜΕ.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως «κλείδωσε» η μείωση των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών και της Ερευνητικής Εργασίας (project) κατά μια ώρα και η συνολική μείωση των ωρών των μαθημάτων εβδομαδιαίως, από 35 σε 32. Άγνωστο, προς το παρόν, είναι τι θα γίνει με τα Θρησκευτικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο θα προχωρήσει, μετά από σχετική συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και στη μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στον διαχωρισμό των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δευτερεύοντα να μην εξετάζονται καθόλου. Το ποια μαθήματα θα θεωρηθούν κύρια και ποια δευτερεύοντα, θα συναποφασιστεί με το ΙΕΠ, επίσης.

Περιγραφική αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, από το Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η κατάργηση των βαθμών και εφαρμογή του συστήματος περιγραφικής αξιολόγησης των παιδιών για τα «δευτερεύοντα» μαθήματα.

Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει μιας σειράς κριτηρίων όπως είναι η συμμετοχή τους στο μάθημα, η κατανόηση, η αναγνωστική ικανότητα κ.α. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, πιθανότατα θα γενικευθεί την επόμενη σχολική χρονιά  σε όλα τα μαθήματα.

Επίσης, στις σκέψεις του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται και η κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο.

Συνοπτικά, οι γενικές αλλαγές θα είναι οι εξής:


- Χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί για τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου.

- Αύξηση του χρόνου που θα διατίθεται για τη διδασκαλία (λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου).
   
- Περιορισμός των μαθημάτων που θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου.

- Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες.

- Εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Powered by TUODY Software