Αποκαλύψεις... του Spiegel για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Αποκαλύψεις... του Spiegel για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ
Το Spiegel επανέρχεται στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με τίτλο «Η χαμένη τιμή του (σ.σ. πρώην) επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής αρχής», το δημοσίευμα του Spiegel Online σημειώνει ότι «η υπόθεση (…) ενδέχεται να προκαλέσει νέα ένταση με την ΕΕ».

Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού σχολιάζει ότι «τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία είναι στις περισσότερες χώρες ένα ζήτημα για τεχνοκράτες και σπάνια προκαλούν κάτι περισσότερο από χασμουρητά. Στην Ελλάδα δεν είναι έτσι. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατά του Γεωργίου συνταράζει το έθνος».

Η συγκεκριμένη υπόθεση «επιβαρύνει τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε και πάλι η αξιολόγηση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος», επισημαίνει το δημοσίευμα, φιλοξενώντας δηλώσεις του Νικόλαου Στρόμπλου, πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ έως το 2010, «έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες της υπόθεσης».

Όπως δήλωσε, «βεβαίως δεν είναι ο Γεωργίου υπεύθυνος για όλα όσα πήγαν στραβά στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (…), αλλά οι λανθασμένοι αριθμοί για το έλλειμμα που εμφάνισε χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης».

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του κ. Στρόμπλου «συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα επιχειρήματα με τα οποία η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου αιτήθηκε την ανακίνηση της υπόθεσης. Οι δικαστές που είχαν διακόψει τη δικαστική διαδικασία κατά του Γεωργίου, ‘αγνόησαν σχεδόν εντελώς τα αποδεικτικά στοιχεία και τις δηλώσεις', αναφέρεται σε δικόγραφο που ήταν σε θέση να εξετάσει το Spiegel Online», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Κατά την άποψη του Νικόλαου Στρόμπλου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αριθμοί για το έλλειμμα βασίστηκαν σε λανθασμένα στοιχεία και χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα λιτότητας», συνεχίζει το δημοσίευμα του Spiegel, παραθέτοντας μια μαρτυρία του πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ: «Ένα διάστημα εργάστηκα στο Υπουργείο Άμυνας. Είδα ότι οι δαπάνες για αγορά όπλων, για παράδειγμα 180 άρματα μάχης αξίας δύο δισ. ευρώ, ήταν μέρος του ελλείμματος του 2009, παρά το γεγονός ότι μόλις το 40% αυτών παραδόθηκαν εκείνη τη χρονιά».

Το δημοσίευμα του Spiegel Online φιλοξενεί δηλώσεις μιας ακόμη σφοδρής επικρίτριας του Ανδρέα Γεωργίου.

«Η Ζωή Γεωργαντά, μέχρι πρόσφατα καθηγήτρια πανεπιστημίου για Οικονομετρία και Μέτρηση Παραγωγικότητας, ήταν κατά τη θητεία του Γεωργίου ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ».

Η ίδια δηλώνει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου λειτουργούσε αυταρχικά και δεν έκανε καμία συνεννόηση με το Δ.Σ. Αντ' αυτού ακολουθούσε αυστηρά «τις διαταγές των κυρίων της EUROSTAT». Η κ. Γεωργαντά τονίζει ότι «σύμφωνα με τον νόμο το Δ.Σ. έπρεπε να παίρνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία» και καταγγέλλει ότι «οι ειδικοί της EUROSTAT είχαν την απόλυτη κυριαρχία στην υπηρεσία του Γεωργίου», γράφει το Spiegel Online.

Οι υποστηρικτές του Ανδρέα Γεωργίου αντιθέτως «τον θεωρούν θύμα θεωριών συνομωσίας και αποδιοπομπαίο τράγο για τις οικονομικές αμαρτίες της Ελλάδας», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Για αυτούς είναι ένας άμεμπτος τεχνοκράτης, ο οποίος αποκατέστησε τη φήμη των μέχρι τότε διαβόητων ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Πηγή: DW, Spiegel Online / Άρης Καλτιριμτζής

Powered by TUODY Software