Γκάλοπ: Οργή, αγωνία και δυσπιστία στον κόσμο

Γκάλοπ: Οργή, αγωνία και δυσπιστία στον κόσμο
Θυμό για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αγωνία για το αύριο και μειωμένες προσδοκίες για έξοδο από τα Μνημόνια εκφράζουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Pro Rata (η οποία εξετάζει κυρίως τα "συναισθήματα" των Ελλήνων για την παρούσα συγκυρία) που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οκτώ στους δέκα είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ το 78% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες, οποτεδήποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.
 
Γενικά, η έρευνα δείχνει πως οι πολίτες διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο του θυμού (42%), κυρίως καθώς βλέπουν τις περικοπές να συνεχίζονται, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Αγωνία για το σήμερα
εκφράζει το 25%, φόβο για το αύριο το 16%, ενώ μόλις το 12% εξακολουθεί να ελπίζει.

Σχετικά με τη δική τους δύναμη να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, το 49% θεωρούν πως έχουν αυτή την ικανότητα, ενώ το 39% διαφωνεί ή διαφωνεί απολύτως. Το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Το 85% δηλώνει ότι αισθάνεται πως κατανοεί καλά τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και το 7% ότι διαφωνεί. Το 7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. 

Το 57% διαφωνεί με την άποψη ότι "άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση", ενώ το 32% συμφωνεί, εκφράζοντας ένα αίσθημα ματαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής στα κοινά. Το 9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software