Ειρηνική αλλά μικρή η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ειρηνική αλλά μικρή η πορεία για το Πολυτεχνείο
Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας.

Η πορεία κύλησε χωρίς ιδιαίτερη ένταση παρά μόνο στο τέλος της, στις 19.40, όταν υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε διαδηλωτές μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, τη στιγμή που έφθασε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδηλωτές ακροαριστερών σχημάτων φώναξαν συνθήματα εναντίον τους και υπήρξαν συγκρούσεις σώμα με σώμα. Οι ακροαριστεροί φώναξαν το χλευαστικά το σύνθημα "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό", ενώ υπήρξε ανταλλαγή ύβρεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος 15.000 διαδηλωτές, ενώ πέρυσι είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον 20.000.Το χρονικό της πορείας

Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά πριν τις 20.00, όταν έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσει ένταση με άλλους διαδηλωτές.

Στις 19.20, είχε φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ.

Στις 19.00, ξέσπασαν επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο
. Κουκουλοφόροι που βγήκαν από το Ίδρυμα έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Πατησίων, στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Τζορτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Στις 18.45, έφτασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Με μεγάλο παλμό φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα, ενώ καταφέρθηκαν και εναντίον των αστυνομικών.

Στις 18.30, η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία είναι περικυκλωμένη από λεωφορεία της Αστυνομίας και άνδρες των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές του ΣΦΕΑ φώναξαν αρκετά αντι-αμερικανικά συνθήματα προτού αποχωρήσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, η συμμετοχή των διαδηλωτών είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν λάβει μέρος περίπου 20.000 πολίτες.

Στις 17.45, ενώ αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, η κεφαλή της πορείας βρισκόταν έξω από το Πολεμικό Μουσείο. Τα συνθήματα που μονοπωλούν είναι: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί", "Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο". Ο βασικός όγκος της πορείας βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος.

http://admin.noz.gr/Uploads/poreiapolutexneiou1711160104.jpg

Στις 17.00
, ξεκίνησε η πορεία με κεφαλή το μπλοκ του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών). Τα πρώτα μπλοκ έχουν φτάσει στο Σύνταγμα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στη Σταδίου.

Στις 16.30,
η κεφαλή της πορείας της ΠΑΣΠ με την ματωμένη σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Εκεί οι δεκάδες διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο σε μία σύντομη καθιστική διαμαρτυρία.

Στις 16.00
, η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο ύψος της Ηρώδου Αττικού.

Η πορεία ξεκίνησε στις 15.00 και στην κορυφή της βρίσκεται η ματωμένη ελληνική σημαία, που είθισται να τη φέρουν τα μέλη της ΠΑΣΠ.

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν σε αυτό το μπλοκ φωνάζουν συνθήματα όπως: "Ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα- Λαμπράκη μας οδηγεί", "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε", "Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή", "καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα", "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".

Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου από εκεί ξεδίπλωσαν τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Τα μπλοκ των φοιτητικών κινήσεων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών παρέμεναν στη Σταδίου και στην Πατησίων.

Το μπλοκ του ΚΚΕ είθισται να βρίσκεται στην ουρά της πορείας, αποκομμένο από τα υπόλοιπα μπλοκ.

Μετά τις 3 το μεσημέρι είχε κλείσει όλο το κέντρο της Αθήνας.

Κλειστός παρέμεινε ο σταθμός του μετρό Μέγαρο Μουσικής και οι λεωφόροι Β. Σοφίας (από το Σύνταγμα έως τον πύργο Αθηνών) και Β. Κωνσταντίνου, όπως επίσης η Σταδίου, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας.

* Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, όταν νεαροί εγκλώβισαν βαν της αστυνομίας και άρπαξαν κράνη των αστυνομικών.

* Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά και είναι ενδεικτικό πως 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους.http://admin.noz.gr/Uploads/polutexneio171116002.JPG

Κλειστή είναι η Πατησίων, ενώ το κτίριο Γκίνη τελεί υπό κατάληψη, από αντιεξουσιαστές. Για το θέμα της κατάληψης συνεδρίασε νωρίτερα η Σύγκλητος του ιδρύματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ανέφερε ότι βρισκόταν σε επιφυλακή ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο εορτασμός της ιστορικής επετείου.

Διαβάστε: Προπηλακίστηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘΛουλούδια και μνήμες
 
Από το πρωί, πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι φορέων συνέρρεαν στον ιστορικό χώρο για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής. Οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι με τις δικές τους μνήμες, νέοι άνθρωποι έδωσαν το "παρών" αφήνοντας γαρύφαλλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στην πύλη που είχε ρίξει το τανκ.

"Ήρθα εδώ στα, 92 μου χρόνια, για να τιμήσω αυτούς τους ήρωες" λέει ο Ανδρέας Κάππας κρατώντας ένα γαρύφαλλο και ένα φυλλάδιο στο οποίο εικονίζεται μια ομάδα ανταρτών με τον Αρη Βελουχιώτη.

"Αυτός είμαι εγώ" προσθέτει δείχνοντας ένα από τα πρόσωπα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. "Ο Καπετάν Διάκος". Στην τσέπη της καπαρντίνας του έχει μια έκδοση της ποιητικής του συλλογής. Την ανοίγει στη σελίδα με το ποίημα "Πολυτεχνείο".

Οι πύλες του ιδρύματος άνοιξαν λίγο μετά τις εννέα το πρωί. Όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η ροή των επισκεπτών. "Να, εδώ, πάνω σ αυτήν την καγκελόπορτα ήταν ανεβασμένοι οι φοιτητές φωνάζοντας το σύνθημα "ψωμί παιδεία ελευθερία" εξηγεί ένας πατέρας στον μικρό του γιο καθώς περνάνε την πύλη του Πολυτεχνείου.

"Ελάτε να σας δείξω την πύλη που έπεσε το τανκ επάνω του για να την ρίξει" προτρέπει ένας άλλος πατέρας τα δυο του παιδιά. "Έρχομαι εδώ κάθε χρόνο" λέει στο ΑΠΕ μια μεσήλικη γυναίκα. "Σε αυτόν το χώρο βρίσκεται η ιστορική μνήμη της δημοκρατίας μας" προσθέτει.

Μια ομάδα φοιτητών από τη σχολή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στέκεται με σεβασμό μπροστά από το μνημείο. Ένας από αυτούς εναποθέτει το στεφάνι, όλοι μαζί χειροκροτούν. Με τον ίδιο σεβασμό αλλά και επισημότητα αφήνουν το δικό τους στεφάνι δυο άνδρες αραβικής καταγωγής. Φορούν κοστούμι και γραβάτα.

http://admin.noz.gr/Uploads/Polytexneio09342422016.jpg

Η κορδέλα γράφει "Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης".

Πολλοί βγάζουν φωτογραφίες, άλλοι περιδιαβαίνουν στους χώρους του ιδρύματος. Έξω από το κεντρικό κτίριο οι φοιτητές ετοιμάζουν τα πανό τους για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ο προαύλιος χώρος έχει καταληφθεί από λινάτσες πάνω στις οποίες γράφονται τα συνθήματα με κόκκινες και μαύρες μπογιές.

Στα δρομάκια του ιδρύματος διάφορες πολιτικές οργανώσεις έχουν στήσει τραπεζάκια τα οποία χρησιμοποιούν ως πάγκους για να εκθέσουν βιβλία και κονκάρδες. Κάποιοι μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς, άλλοι συνομιλούν μεταξύ τους. Η συνύπαρξη πάντως μοιάζει αρμονική.

Μια μητέρα πλησιάζει με τα τρία της παιδιά, ζητάει να μπει μέσα για να δει την έκθεση. Της απαντούν ότι έχει μεταφερθεί. Ένας Ασιάτης τουρίστας παρατηρεί το σκηνικό απορημένος. Ρωτάει τι κάνουν εκεί, μια κοπέλα πολύ νεαρής ηλικίας από την ομάδα των αναρχικών του λέει: "Θέλουμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ανοικτό".

http://admin.noz.gr/Uploads/Polytexneio0343432994.jpg
Powered by TUODY Software