Επίθεση Τσίπρα σε Σόιμπλε: Άλλοι εκτίθενται όχι εμείς

Επίθεση Τσίπρα σε Σόιμπλε: Άλλοι εκτίθενται όχι εμείς
Έντονη κριτική προς το Βερολίνο και συγκεκριμένα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ενόψει της επίσκεψής του στην γερμανική πρωτεύουσα και με αφορμή την εμπλοκή στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, με αφορμή την έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ανέφερε πως τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε σημαντική υπεραπόδοση στα έσοδα, η ανεργία μειώνεται και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται ενώ τόνισε πως "πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η σταθερότητα". Τη στιγμή που γίνεται σημαντική προσπάθεια είναι απαράδεκτο, να τίθενται παράλογοι όροι, δήλωσε.

Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για λιτότητα μετά το τέλος του προγράμματος είναι αίτημα αντιδημοκρατικό. "Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποδεχτεί τέτοιο αίτημα και να αποφασίσει για μέτρα που ίσως χρειαστούν μετά από τρία χρόνια ίσως και όχι, σημείωσε και τόνισε πως "αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει πλεόνασμα 3,5% να πιέσει προς άλλες κατευθύνσεις, όχι την Ελλάδα".

"Πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει πως η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και στην ΕΕ το δεσμευτικό για όλους μας κοινωνικό μοντέλο, που απορρέει από το κοινοτικό κεκτημένο είναι να υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης" σημείωσε επίσης.

"Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη αλλά και το γεγονός πως η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία είμαι βέβαιος πως όλοι θα συμβάλλουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι η αξιολόγηση των Θεσμών θα κρίνει πως δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά και πρόσθεσε πως αν χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν, ωστόσο πρόσθεσε πως γενικά αναμένει θετική εξέλιξη.

Κατήγγειλε πως από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης, το μόνο που θέτει εμπόδια, είναι το γερμανικό.
 
"Η συμφωνία έλεγε πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Δικαίως έχει δημιουργηθεί αντίδραση και αγανάκτηση από υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, γιατί βρισκόμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Εγώ είμαι ήρεμος γιατί γνωρίζω πως άλλοι εκτίθενται με τη στάση τους αυτή και όχι η Ελλάδα". "Δεν χωράνε εδώ ούτε εκβιασμοί, ούτε καπρίτσια, στο τέλος της ημέρας όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους" ανέφερε εξάλλου.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο προσφυγικό, λέγοντας πως ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο για αποσυμφόρηση των νησιών. 

Για το Κυπριακό είπε πως είναι ευκαιρία η ΕΕ να έχει ένα πραγματικό "success story" με την επίλυσή του και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον κύπριο πρόεδρο.

Powered by TUODY Software