«Διάκριση Εξουσιών και Κράτος Δικαίου»

«Διάκριση Εξουσιών και Κράτος Δικαίου»

Εκδήλωση διοργάνωσε απόψε η ΔΗΜΑΡ παρόντος του προέδρου του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου, με θέμα: "Διάκριση Εξουσιών και Κράτος Δικαίου".

Ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis υπογράμμισε πώς πρόκειται για τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα αθέμιτων και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης. «Παρεμβάσεις στο έργο της δικαστικής εξουσίας έχουν επισημανθεί ή καταγγελθεί και παλαιότερα. Κατά τη γνώμη μου η ένταση, η έκταση και ο τρόπος δημοσιοποίησης αυτών των παρεμβάσεων κατά την τελευταία τριετία συνιστούν μία ποιοτική διαφοροποίηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποδέχομαι την άποψη ότι η Ελλάδα έχει παύσει πλέον να αποτελεί Κράτος Δικαίου ή ότι η δικαιοσύνη κηδεμονεύεται από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίχθηκε από ορισμένες πλευρές. Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα προέρχεται από τη λαϊκίστική διακυβέρνηση, που προκαλεί μια ρηχή ηθικοποίηση της πολιτικής και μετατρέπει τον πολιτικό διάλογο σε κυνήγι μαγισσών» τόνισε ο κ. Κοντιάδης.

Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Τασόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι η διάκριση των εξουσιών, στη λογική των αντίβαρων της εξουσίας, δεν αφορά την ευθύγραμμη οριζόντια σχέση της Βουλής και της κυβέρνησης με τη δικαστική εξουσία, αλλά την κάθετη εξουσιαστική σχέση κυβερνώντων και κυβερνωμένων, ειδικότερα δε, τη σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας. "Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη και ιδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών, είναι ενδεικτικές της κρατούσας νοοτροπίας, κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Σήμερα, οι επιτακτικές ανάγκες στον τομέα ενίσχυσης των θεσμικών αντίβαρων της εξουσίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον σεβασμό του κύρους της. Την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών. Τη συναινετική και λελογισμένη ενεργοποίηση θεσμών που προβλέπονται από το Σύνταγμα αλλά παραμένουν ανενεργοί, όπως η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντισυνταγματικών νομοσχεδίων που ψηφίζει η Βουλή" ανέφερε.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, σημείωσε από την πλευρά του ότι όλοι θα πρέπει να αφήσουν την Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της καθώς "η διάκριση των εξουσιών είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο ενός συνταγματικού κράτους. Στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα το κύριο βάρος διάκρισης αυτής βρίσκεται στον διαχωρισμό της δικαστικής από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Οι φορείς των εξουσιών αυτών οφείλουν να αποδεικνύουν έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια σεβασμό στη δικαστική ανεξαρτησία".

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής και μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών που είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ. "Γιατί η υπεράσπιση της αρχής αυτής σημαίνει αγώνα για την προάσπιση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της αρχής της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου. Κυρίως σήμερα που όλα τα θεσμικά αντίβαρα πλήττονται από κυβερνήσεις και πρόσωπα ακόμη και μέσα στον ίδιο τον πυρήνα της ΕΕ. Πρόσφατο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας που προσπάθησε να ελέγξει τη δικαιοσύνη".

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο συντονιστής Γιώργος Σιακαντάρης είπε χαρακτηριστικά πως "αρχικά σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση για να απαντήσουμε στις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών και ανθρώπων της κυβέρνησης που δηλώνουν "ότι έχουν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία" συν τις συνεχείς παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων. Ήρθαν όμως και οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης με τη Novartis και 'έδεσε το γλυκό'. Μιλώ για χειρισμούς όχι για την ουσία της υπόθεσης. Γι' αυτήν καλείται να απαντήσει η ίδια η Δικαιοσύνη, αν βεβαίως η εκτελεστική και η νομοθετική 'εξουσία' τής το επιτρέψει" συμπλήρωσε λέγοντας "έχουν την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία μας είπαν. Χρησιμοποιώντας εδώ τη φράση του Τόμας Μαν εύχομαι να έχουμε κυβερνήσεις με 'πολιτικούς που δεν βλέπουν την εξουσία ως επιβολή σκλαβιάς, γιατί έτσι γίνονται οι ίδιοι σκλάβοι της εξουσίας'".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Νίκος Μπίστης, ο διευθυντής της Κ.Ο της ΔΗΣΥ, Βασίλης Έξαρχος, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Μπουλμπασάκος, οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και στελέχη της ΔΗΣΥ και της ΔΗΜΑΡ.

 

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software