Το παράλογο έχει λάμψη από μολότοφ και άρωμα δακρυγόνου...

Το παράλογο έχει λάμψη από μολότοφ και άρωμα δακρυγόνου...

Του Λουκά Βελιδάκη

Εδώ και χρόνια τα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής (και του Σαββάτου) στο Πολυτεχνείο έχουν την ίδια πιθανότητα με το να βγει το πρωί ο ήλιος. Θεωρούνται δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η ζωή δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται... κανονικά: Η Πατησίων δεν κλείνει, τα οχήματα διέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα εκτοξεύονται μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα.

Μιλάω με άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Βαριέται εμφανώς και έχει όρεξη για κουβέντα ώστε να σπάσει τη... μονοτονία.

Μαζί με το συνάδελφό του κρατούν πλαστικά ποτήρια με καφέ και καπνίζουν. Είμαστε στη συμβολή της Πατησίων με την Πολυτεχνείου και πριν από λίγο έχουμε... απολαύσει παρέα ένα δακρυγόνο.

Ο 30χρονος άνδρας της ΔΙΑΣ μου δίνει μέχρι και συμβουλές πως να το αντιμετωπίζω, έχοντας μάθει ότι είμαι δημοσιογράφος. Βλέπει τα πλάνα από βίντεο που πήρα και σχολιάζει ότι είναι ήρεμα απόψε. Βλέπω ότι έχει όρεξη για κουβέντα. Τον τρελαίνω στις ερωτήσεις...

Κοντολογίς: "Εμείς τους πιάνουμε, αλλά τι γίνεται μετά; Πέφτουν τηλέφωνα και τους αφήνουν. Ποιος σοβαρός άνθρωπος, που έχει δουλειά και υποχρεώσεις νομίζετε θα βρισκόταν τέτοια ώρα εκεί να κάνει επεισόδια;".

Ρωτάω ευθέως αν υπάρχει κεντρική "γραμμή" να μην τους πιάνουν. Αρνείται. Επιμένει στο ότι οι νεαροί μπάχαλοι έχουν άνωθεν προστασία εκ των υστέρων σε βαθμό που υπονοεί ότι οι αστυνομικοί φοβούνται να κάνουν σύλληψη για να μην βρεθούν μπλεγμένοι μετά.

Είμαι πιεστικός στις ερωτήσεις και τον φέρνω σε δύσκολη θέση. Θέλει να τα πει, αλλά σταματά όταν φτάνουμε στις λεπτομέρειες.

Εκείνη τη στιγμή, και οι δύο ζούμε έναν παρακμιακό παραλογισμό. Είκοσι με τριάντα πιτσιρικάδες πετούν μολότοφ και πέτρες στη διμοιρία των ΜΑΤ που απαντά με χημικά και κυνήγι μέχρι την είσοδό της Τοσίτσα.

Επειδή δεν μπορεί να επέμβει περαιτέρω, ρίχνει δακρυγόνα για να τους σταματήσει για κάποια ώρα. Ο καπνός διαχέεται και επηρεάζει τους τυχαίους διερχόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Για το σκηνικό αυτό η ΕΛ.ΑΣ έχει αναπτύξει μία διμοιρία των ΜΑΤ (που έχει το ρόλο του σάκου του μποξ στην Πατησίων), δύο μεγάλα τζιπ με δύναμη 4 ανδρών το καθένα, ένα περιπολικό και 4 μηχανές της ΔΙΑΣ με 8 άνδρες.

Μια σημαντική δύναμη, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλού και αλλιώς, χάνει την ώρα της και βαριέται διότι εξελίσσεται η επαναστατική εθιμοτυπία της Παρασκευής.

Το παράλογο στην Ελλάδα ενίοτε έχει λάμψη από μολότοφ και άρωμα δακρυγόνου...

Powered by TUODY Software