Τσίπρας: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο- Θα τη φορέσω τη γραβάτα...

Τσίπρας: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο- Θα τη φορέσω τη γραβάτα...

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, όπου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

"Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών", τόνισε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε πως "ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει αρραγής η Ευρωζώνη και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Επεσήμανε ότι πλέον το χρέος καθίσταται βιώσιμο και έκανε κανε λόγο για ιστορική συμφωνία για το χρέος, προσθέτοντας ότι στις 21 Αυγούστου ξεκινά μια νέα σελίδα για τη χώρα με την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος. 

21η Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα. Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια", είπε.

"Σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται, και αφορούν τόσο το 2018 με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε ότι είναι πια στη διακριτική ευχέρεια τής κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

Δηλώσεις Παυλόπουλου

"Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε", ανέφερε ο  Προκόπης Παυλόπουλος.

Σημείωσε ότι "αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας" και πως "ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς. Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο".
 
Όπως τόνισε, "αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ".

"Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας - Ομιλία το απόγευμα στο Ζάππειο

Περί της... γραβάτας

"Δεν θα το γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα", σχολίασε ο πρωθυπουργός μόλις μπήκε στο προεδρικό γραφείο, παραπέμποντας στη δήλωση που είχε κάνει ότι θα φορέσει γραβάτα όταν βρεθεί λύση για το χρέος.

 Αμέσως ο κ. Παυλόπουλος άρχισε τη συζήτηση για το ποιος θα την πληρώσει, η κουβέντα ήρθε στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός χαμογέλασε και παρατήρησε: "Τα στοιχήματα πρέπει να πληρώνονται όταν κερδίζονται".

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποτέ θα φορέσει τη γραβάτα και εμφανώς ευδιάθετος, απάντησε "όταν τη βρω".


Στο Ζάππειο ο πανηγυρικός λόγος

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 19.30 στο Αίθριο του Ζαππείου.

Αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές για την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα επετεύχθη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, που προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του ΕFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ.

O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο με «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software