Σοκάρουν οι ιατροδικαστές: Δεν αντέχουμε ούτε εμείς...

Σοκάρουν οι ιατροδικαστές: Δεν αντέχουμε ούτε εμείς...

Η τραγικότητα της κατάστασης με τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττικής ξεδιπλώνεται από τις αντιδράσεις των ιατροδικαστών, οι οποίοι παρά την μεγάλη εμπειρία τους, είναι σοκαρισμένοι.

Σε δηλώσεις τους φαίνεται το σοκ που έχει προκαλέσει η εικόνα που αντικρίζουν.

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, δήλωσε: «Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, μία κατάσταση μαζικής καταστροφής».  

Και πρόσθεσε: «Έχουμε διενεργήσει ιατροδικαστική έρευνα σε αρκετά θύματα. Οι αιτίες των θανάτων οφείλονται κυρίως σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς εντός του ύδατος. Επιπροσθέτως, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες».

«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Σοροί γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανής», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνουν προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό και έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας, είπε: «Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε  φορά  λέμε πρώτη φορά  συνέβη. Αυτή τη φορά, όντως  συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση. Από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας».

«Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορούν να μπουν μέσα  που τους έχουμε όλους καμένους. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος  ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», κατέληξε.

 

Powered by TUODY Software