Τσίπρας προς πυρόπληκτους: Θα έρχομαι κάθε μήνα στο Μάτι

Τσίπρας προς πυρόπληκτους: Θα έρχομαι κάθε μήνα στο Μάτι

Μετά τη δίωρη ανοικτή συνάντηση που είχε με τις επιτροπές κατοίκων σε κεντρικό σημείο του Ματιού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περπάτησε αρκετή ώρα στην πόλη μαζί με τους κατοίκους και το κυβερνητικό κλιμάκιο και είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με μόνιμο κάτοικο, το σπίτι του οποίου κάηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ανακατασκευή.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε οικόπεδο που αξιοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ο τόπος συγκέντρωσης του αμίαντου, προτού το υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την οριστική απενεργοποίησή του.

Επίσης, επισκέφθηκε οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, παρακολουθώντας τη διαδικασία κατεδάφισης.Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται οι κορμοί και τα κλαδιά των κομμένων δέντρων και θρυμματίζονται, ώστε εν συνεχεία το τρίμμα να μεταφέρεται και να διαχέεται σε δασική έκταση που έχει υποδείξει το δασαρχείο.

Μάλιστα παρακολούθησε επί τω έργω τους υλοτόμους να κόβουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τα καμένα δέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να τεμαχιστούν.

«Όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μάτι, όπου είχε «μία πολύ ουσιαστική ανοικτή συζήτηση» με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής του Ματιού και του Νέου Βουτζά.

Σημείωσε πως το να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «είναι μία ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που παρά τις πληγές τους δίνουν καθημερινά τον αγώνα».

«Για να μείνουν εδώ, να μη φύγουν από τον τόπο τους, η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, μαζί με τους πολίτες, δίνουν μία μάχη δύσκολη πολλές φορές, με τις αδυναμίες της πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες και ελλείψεις, «δίνουν, όμως, τη μάχη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και βεβαίως του φυσικού τοπίου ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μία πράσινη και όχι μία καμένη εικόνα στην περιοχή και να έχουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα:

«Αλλά, θα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται».

«Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή και η πολιτεία θα είναι δίπλα τους» επισήμανε.

Τέλος, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι υπουργοί «δεν θα φύγουν από εδώ μέχρις ότου κατοχυρώσουν ότι τα πράγματα ρολάρουν».

Όπως είπε, «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού».

Powered by TUODY Software