Δημήτρης Μπαλτάκος: Πως σώσαμε 465 ανθρώπους στο Μάτι

Δημήτρης Μπαλτάκος: Πως σώσαμε 465 ανθρώπους στο Μάτι

Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό


Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο δεν θρηνήσαμε εκατοντάδες επιπλέον νεκρούς από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο Μάτι, αυτός είναι ο τρόπος και η ψυχραιμία με την οποία διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία βέβαια με το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον επικεφαλής του, καθώς επίσης και τους δεκάδες ιδιώτες που έσπευσαν να συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης.

Οι εικόνες με τους εκατοντάδες συμπολίτες μας εγκλωβισμένους σε παραλίες της περιοχής, κρατώντας από το χέρι άλλοι τους πιο ηλικιωμένους, άλλοι τα παιδιά τους και άλλοι τα κατοικίδιά τους, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Αντικρίζοντας αυτό το χάος, τον σκεπασμένο από καπνό ουρανό και γνωρίζοντας ότι έπρεπε να δράσει πολύ γρήγορα, η ΜΥΑ, με περίπου 40 άνδρες να επιχειρούν, πήρε κατά κοινή ομολογία πολύ καλό «βαθμό», διασώζοντας περισσότερους από 700 ανθρώπους.

H MP συνομίλησε με τον Δημήτρη Μπαλτάκο, επικεφαλής της επιχείρησης, ως αρχαιότερος της ομάδας που έφτασε στο Μάτι με τη δύσκολη αποστολή να διασώσουν ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που δεν γνώριζαν που βρίσκονται οι οικείοι τους και που βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ ή άρνησης. Τα όσα μάς είπε δεν χρήζουν καν περαιτέρω σχολιασμού… Κάποια εξ αυτών είναι, δυστυχώς, ανατριχιαστικά…

Τι ώρα σάς δόθηκε εντολή να μεταβείτε στο σημείο, από που ξεκινήσατε και τί ώρα περισυλλέξατε τους πρώτους επιζώντες;

Το Λιμεναρχείο Ραφήνας ειδοποιήθηκε στις 18:50 από ιδιώτη σχετικά με την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού ατόμων σε παραλία βορείως του λιμανιού. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οικεία πλωτά μέσα και ήδη από τις 19:10 μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 5 διασωθέντες σε κατάλληλο χώρο. Κατόπιν ενεργοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών διετάχθη η συνδρομή συνόλου διαθέσιμων πλωτών μέσω Λ.Σ. και η ανάκληση των αντρών της ΜΥΑ με σκοπό τη μετάβαση στο σημείο ενδιαφέροντος για συνδρομή στην εξελισσόμενη επιχείρηση.

Πόσοι άνθρωποι υπολογίζετε ότι διεσώθησαν συνολικά από την επιχείρηση της ΜΥΑ/ΛΣ;

Το Λ.Σ. κατέγραψε 702 διασωθέντες, 465 εξ αυτών διεσώθησαν από πλωτά μέσα στα οποία επέβαιναν Βατραχάνθρωποι. Στο σύνολο το Λ.Σ. διέσωσε περισσότερα από 702 άτομα.

Υπάρχουν μαρτυρίες συμπολιτών μας ότι παρέμειναν στο νερό μέχρι και τέσσερις ώρες. Είναι αλήθεια; Τι ώρα ολοκληρώθηκε η όλη επιχείρηση;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ορθότητα των εν λόγω ισχυρισμών. Γνωρίζω όμως πως το Λ.Σ. διέσωσε ανθρώπους από τη θάλασσα. Όσο αφορά στην ΜΥΑ/ΛΣ κανένα από τα 465 άτομα που διεσώθησαν δεν βρισκόταν στην θάλασσα, αλλά ήταν στο σύνολο τους σε παραλίες βορείως της Ραφήνας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε φυσικές καταστροφές αντίστοιχης κλίμακας, με χιλιάδες πολίτες να χρήζουν βοήθειας σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως υψηλή ταχύτητα των ανέμων, την επακόλουθη δυσχερή κατάσταση στη θάλασσα και το γεγονός ότι το Λ.Σ. ενημερώθηκε στις 18:50 από πολίτη, είναι αναμενόμενο να μην είναι εφικτή η εκκένωση του συνόλου των πολιτών ταυτόχρονα.

Πόσο σημαντική ήταν η συνδρομή ιδιωτών; Σας προκάλεσε σύγχυση ότι έπρεπε να διαχειριστείτε και την οργάνωση των ιδιωτών;

Η συμμετοχή των ιδιωτών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αλλά καταλυτική ήταν και η άμεση ενεργοποίηση τους από τον Λιμενάρχη Ραφήνας, ο οποίος επικοινώνησε και ενεργοποίησε 40 σκάφη με σκοπό την παροχή συνδρομής. Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για αξιοποίηση και ιδιωτικών μέσων. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η σχεδίαση για τη διασπορά των επιχειρησιακών μέσων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει εκάστοτε φορέας.

Για να διαχειριστεί το Λ/Χ Ραφήνας με ίδιες δυνάμεις τη διάσωση των πολιτών στην περίπτωση της πυρκαγιάς θα έπρεπε να έχει μονίμως τουλάχιστον 10 πλωτά μέσα, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι εφικτό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Λ.Σ. έχει επιχειρησιακά σχέδια μέσω των οποίων αξιοποιούνται και ιδιώτες, γεγονός για το οποίο η ΜΥΑ/ΛΣ είναι αρμοδίως ενημερωμένη και προετοιμασμένη να προσαρμοστεί. Δεν προκλήθηκε καμία σύγχυση αλλά αντιθέτως ιδιαίτερη ικανοποίηση από την άμεση ανταπόκρισή τους και τη θετική στάση στις κατευθύνσεις που τους δίναμε.

Τι ώρα διαπιστώσατε ότι υπάρχουν θύματα και που εντοπίσατε τους πρώτους νεκρούς;

Η ΜΥΑ/ΛΣ επιχείρησε στη θάλασσα και επί των ακτών με αποτέλεσμα να έχει οπτική επαφή από απόσταση με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, ήταν αδύνατο να αναγνωρίσουμε εάν όντως αυτό που αντικρίζαμε ήταν άνθρωποι ή όχι καθώς η φωτιά είχε καταστρέψει τα πάντα. Μόλις έφτασε η αρμόδια Υπηρεσία της Πυροσβεστικής έγινε αντιληπτό το μέγεθος των απωλειών. Να τονίσω επίσης πως ο αντικειμενικός σκοπός και η προτεραιότητα ήταν η διάσωση των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονταν όλοι.

Σε ποια σημεία επιχειρήσατε;

Η ΜΥΑ/ΛΣ επιχείρησε ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία με πολίτες προς εκκένωση. Μόλις φτάσαμε στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτήκαμε από τις ακτές για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα και αφού εντοπίστηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος χωρίστηκαν τα στελέχη μας σε σκάφη ιδιωτών και σε πλωτά μέσα του Λ.Σ. και ξεκίνησαν την εκκένωση. Οι άνθρωποι στη θάλασσα εντοπίζονταν από εναέρια επιχειρησιακά μέσα, υποδεικνυόταν η θέση τους και προστρέχαμε προς τη διάσωσή τους.

Κατά πόσο πλησιάζουν αυτά που συνέβησαν, ζήσατε και αντιμετωπίσατε στο Μάτι με το πιο ακραίο σενάριο στο οποίο είχατε εκπαιδευτεί ως μονάδα;

Από την καθαρά επιχειρησιακή οπτική γωνία της ΜΥΑ/ΛΣ η αποστολή δεν είχε επιπρόσθετη δυσκολία. Η Μονάδα αναλαμβάνει σύνθετες επιχειρήσεις με χρήση διαφόρων πλωτών και εναέριων μέσων, τη συνεργασία με επικουρικές δυνάμεις σε ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις από τη στεριά και με την παρουσία του σημαντικότερου παράγοντα αύξησης δυσκολίας, της ύπαρξης ατόμων που είτε χρησιμοποιούν βία, είτε επαπειλείται η χρήση της.

Από την ανθρώπινη οπτική γωνία, η ΜΥΑ έχει διαχειριστεί το σύνολο των ναυαγίων στη χώρα, όπως του «Σάμινα» και του «Δύστος», περιστατικά κατά τα οποία βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να έρθουμε αντιμέτωποι με σκηνές που δεν θα έπρεπε κανείς να αντικρίζει.

Είναι δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστος ακόμη και ο πιο έμπειρος διασώστης σε μια τόσο ακραία κατάσταση και με ανθρώπους απελπισμένους και φοβισμένους;

Ναι, είναι δυνατόν. Χωρίς να έχω την δυνατότητα να τεκμηριώσω επιστημονικά τη θέση μου, θεωρώ πως η ενδιάθετη κατάσταση του ανθρώπου σε περιπτώσεις που προβαίνει σε διάσωση κινδυνευόντων ατόμων τον θωρακίζει από την λιποψυχία. Ενδεχομένως είναι ένας μηχανισμός ο οποίος έχει αναπτυχθεί με σκοπό την επιβίωση του είδους μας.

Για του λόγου το αληθές, ιδιώτες εντόπισαν τα 26 θύματα στην Αργυρά Ακτή και ιδιώτες συμμετείχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ευρύτερη επιχείρηση, χωρίς κανένα πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν επιχειρούν οι Έλληνες Βατραχάνθρωποι. Όσο αφορά στην ψυχολογική διαχείριση σε δεύτερο χρόνο, έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει επίπτωση ψυχολογικού βάρους όταν μέρος της εξίσωσης είναι η ανθρώπινη βία, όχι τα στοιχεία της φύσης.

Ένα μήνα μετά και έχοντας πιο ψύχραιμη εικόνα για τα πράγματα, υπάρχει κάτι επιχειρησιακά που θα το αντιμετωπίζατε διαφορετικά;

Σε επίπεδο Μονάδας θεωρώ πως ανταποκριθήκαμε κατά τα προσδοκώμενα καθώς ανακληθήκαμε και ξεκινήσαμε συντομότερα από ό,τι προβλέπεται και με δύναμη ανδρών μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει στον σχεδιασμό.

Σχετικά με τις διαδικασίες και τη δομή λειτουργίας δε θα προβούμε σε κάποια αλλαγή, βάσει και των προτάσεων που κατατέθηκαν στην αφενημέρωση Μονάδας. Επίσης, όσον αφορά στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο η Υπηρεσία έχει συσσωρευμένη εμπειρία πολλών ετών και από διαφορετικά προφίλ επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή επαύξηση της αποτελεσματικότητας των στελεχών μας.

Πηγή: marathonpress.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software