Προκλητικοί ισχυρισμοί: Διαψεύδει η Αθήνα τα περί παρενόχλησης του Barbaros από τη φρεγάτα Φωκάς

Προκλητικοί ισχυρισμοί: Διαψεύδει η Αθήνα τα περί παρενόχλησης του Barbaros από τη φρεγάτα Φωκάς

Σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να στήσει για μια ακόμη φορά η Άγκυρα, καθώς τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "επεισόδιο" μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας "Νικηφόρος Φωκάς" και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Paşa που απειλεί να ξεκινήσει έρευνες, σε σημείο όπου η κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την Ελληνική.

Ωστόσο, το περιστατικό διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ, όπως αναφέρει το CNN Greece.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική φρεγάτα κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε απόσταση 8-10 ναυτικών μιλίων, και αυτό σε διεθνή ύδατα, αλλά στα όρια της κυπριακής υφαλοκρηπίδας

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε "κρίση στη Μεσόγειο", ενώ άλλα τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι υπήρξε "παρενόχληση από πλευράς του ελληνικού  πλοίου" σε "διεθνή ύδατα" και κατά παράβαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαντώντας σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, με το επιχείρημα ότι ανήκει στην Τουρκία, οδηγία που απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "θερμό" επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros Hayrettin Paşa και την ελληνική φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς"  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε: Νέα τουρκική πρόκληση: Βγάζουν το Barbaros δυτικά της Κύπρου μέχρι τον Φεβρουάριο!

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, μεταδίδει σε έκτακτη δημοσίευσή της ότι υπήρξε επεισόδιο της Φρεγάτας "Νικηφόρος Φωκάς" και τα τουρκικά πολεμικά που βρίσκονται στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το ερευνητικό Barbaros το οποίο διεξάγει έρευνες στην ευρεία θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου.

Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα η τουρκική φρεγάτα που συνοδεύει το Barbaros "μπλόκαρε" τον "Νικηφόρο Φωκά"

Παράλληλα, υπάρχει δήλωση από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία η Άγκυρα συμβουλεύει την Αθήνα να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε την Πέμπτη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

" Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου.

Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. 

Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή". 

Διαβάστε: ΥΠΕΞ: Η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο


Τι ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφεται κατά της Άγκυρας, για την τουρκική NAVTEX.

"Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο", τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία δεν τήρησε τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, κάτι που η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software