Τα τρία εκλογικά σενάρια

Τα τρία εκλογικά σενάρια

Παρά το γεγονός ότι προσπερνάμε τον έναν μετά τον άλλον, όλους τους προβλεπόμενους εκλογικούς σταθμούς, όπως π.χ, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο κλπ, τα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών τροφοδοτούνται συνεχώς από την αντιπολίτευση, βοηθούσης βεβαίως και της Κυβερνήσεως.

Οι συχνές αναφορές του Πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2019, δεν πείθουν επαρκώς, καθώς οι εξελίξεις  σε ορισμένα θέματα, όπως η συνθήκη των Πρεσπών, δεν  επιτρέπει στην κυβέρνηση να κρατά και το «μαχαίρι και το καρπούζι». Ωστόσο, αγνοούνται τυχόν θετικές εξελίξεις που ευνοούν πρόωρες κάλπες, σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιες σταθερές που πρέπει να ληφθούν υπ όψιν, όπως οι προγραμματισμένες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες την άνοιξη του 2019.

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προστεθεί στις ήδη προγραμματισμένες τρεις κάλπες (μία για ευροεκλογές, μία για δήμους και μία για περιφέρειες) και
μια 4η;

Οι εισηγητές της 4ης κάλπης πρέπει να πείσουν τον Πρωθυπουργό  για την αναγκαιότητά της, καθώς υπάρχει ισχυρός αντίλογος για το λάθος μήνυμα, το μήνυμα της ηττοπάθειας, που θα δοθεί στους ψηφοφόρους, ότι δηλαδή η επιλογή αυτή γίνεται για να μπερδευτούν οι εκλογείς και να αποτραπεί ένα εκλογικό βατερλώ. Θα συνιστούσε, λένε, μια παραδοχή αποτυχίας του κυβερνητικού έργου. Το μοναδικό ισχυρό επιχείρημα είναι ότι οι ευρωεκλογές, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως πιο «χαλαρά», αλλά και οι αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν διέπονται από ένα αυστηρό κομματικό πλαίσιο,  μπορεί να λειτουργήσουν ως αμορτισέρ απόσβεσης ισχυρών κραδασμών του εκλογικού σώματος, ώστε αυτοί να μην μεταφερθούν στις βουλευτικές εκλογές.

Βεβαίως, αυτό το επιχείρημα  εκλαμβάνεται περισσότερο ως τακτικός ελιγμός, υψηλού ρίσκου, παρά ως πολιτική αντιμετώπιση και αναζήτηση θετικής ψήφου.
 
 Ομως, σε κάθε περίπτωση και με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα των δημοσκοπήσεων - και παρά τις όποιες επιφυλάξεις γι΄ αυτές - ακόμα και οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται  να πέσει κάτω από το 27%. Το ερώτημα είναι αν αυτό ικανοποιεί τον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ακούει και την άποψη ότι  το Σκοπιανό μπορεί να είναι αρνητικός καταλύτης εξελίξεων, με δεδομένο ότι αυτό διατηρεί την δυναμική του, βοηθούντος βεβαίως και του Ζόραν Ζάεφ με τις εθνικιστικές του κορώνες, αλλά και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και στελεχών των ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου  πρέπει  να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες Φεβρουάριο ή Μάρτιο είτε επιλεγεί, είτε όχι, να έρθει στην παρούσα βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών.  Γιατί, ακόμα και στην περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία, είναι δύσκολο να συνεχιστεί η κυβερνητική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, έτσι οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, εκτιμούν οτι μπορούν, τουλάχιστον, να κεφαλαιοποιηθούν τα θετικά μέτρα, όπως η μη περικοπή των συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, κ.α.

Επί πλέον δε, στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών, λόγω πρόωρων εκλογών, θα πάει στην επόμενη βουλή, εκτιμάται ότι θα φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί από την αντιπολιτευτική σιγουριά του «δεν ψηφίζω», πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει δρομολογηθεί μέσα από διεθνείς κινήσεις και συγκυρίες.

Αυτά τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παραμένουν πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου, ωστόσο η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές, καθώς θεωρούν οτι μεσολαβεί ικανός χρόνος για ανατροπές, αλλαγή ατζέντας και απόσβεση μιας ήττας στις ευρωεκλογές, ενώ ταυτόχρονα, μέσα και από μια έντονη αντιδεξιά ρητορική μπορεί να αυξηθεί η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να είναι χαμηλή, αντίθετα με την ΝΔ που ουσιαστικά έχει πιάσει ταβάνι.

Με απλά λόγια η πόλωση θα τροφοδοτηθεί τόσο από την ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο, η μεν Πειραιώς να πλήξει μικρότερα κόμματα τόσο δεξιά της όσο και προς το κέντρο, ώστε να φτάσει στην επιδιωκόμενη αυτοδυναμία και το δε κυβερνών κόμμα για να διεμβολίσει ακόμα περισσότερο τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Ενα ακόμα επιχείρημα είναι ότι στο διάστημα αυτό ενδεχομένως, να ωριμάσουν υποθέσεις διαφθοράς και ίσως να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη μπορούν να βελτιώνονται, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε το άγχος της εξόδου στις αγορές.

 Οι θερμοί υποστηρικτές των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, θεωρούν επίσης, οτι  εξάντληση του συνταγματικού χρόνου θα μετρήσει υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και θα μπορέσει, απο την «αριστερή παρένθεση», να δρομολογήσει μια «δεξιά παρένθεση», καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα ηταν δύσκολο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που προβλέπει την απλή αναλογική απο τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο

Οι δε ενστάσεις οτι ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως να έχει την τύχη του Αντώνη Σαμαρά μετά από μια ήττα στις ευρωεκλογές, θεωρούνται αδύναμες καθώς ο Πρωθυπουργός μπορεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κυβέρνησης να κάνει έναν ουσιαστικό απολογισμό εξόδου από τα μνημόνια, επίτευξη οικονομικών στόχων, μείωση της ανεργίας, σταδιακή βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, διορισμοί ίδίως στους κοινωνικούς τομείς του δημοσίου, στήριξη των οικονομικά αδύναμων και δρομολόγηση μειώσεων στη φορολογία.

Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση, εκτός κι αν απρόβλεπτες και εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις ανατρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς.
Το μόνο σίγουρο στοίχημα είναι ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018 αλλά 100% το 2019, όσο για τις «αποδόσεις», αυτές θα τις μάθουμε το βράδυ των εκλογών

Γιάννης Στρατάκης

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software