Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Β. Θάνου στην Επ. Ανταγωνισμού

Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Β. Θάνου στην Επ. Ανταγωνισμού

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου- Χριστοφίλου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά την εισήγησή της νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Θάνου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της.

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», είπε.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», ανέφερε η κ. Θάνου.

Πρόσθεσε ακόμη πως λόγω των θέσεων που κατείχε βρισκόταν «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα».

«Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου. Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής» διαβεβαίωσε.Γ. Δραγασάκης: Η επιλογή Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα κώλυμα

«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και συμπλήρωσε πως «η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές.

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε Πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές».Αντίδραση ΝΔ

Για απόπειρα «συγχώνευσης της Αρχής Ανταγωνισμού με την εκτελεστική εξουσία» έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές να επιχειρείται αντί για ανεξαρτησία της Αρχής  για τον ανταγωνισμό, συγχώνευσή της με την εκτελεστική εξουσία. Γιατί η κ. Θάνου, μόλις συνταξιοδοτήθηκε από τον Άρειο Πάγο, πέρασε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τώρα περνά στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όπως παρατήρησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είναι απαραίτητο για το οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα μέλη που διορίζονται από τη Βουλή, να είναι ανεξάρτητοι.

«Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της κ. Θάνου δεν συμβαίνει. Η κυρία Θάνου δεν είναι ανεξάρτητη. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού (της Ευρωπαϊκή Επιτροπής)» πρόσθεσε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software