Τσίπρας: Συμφωνία- μοντέλο οι Πρέσπες- Μέρκελ: Προς όφελος όλων, καμία σχέση με τα δημοσιονομικά

 Τσίπρας: Συμφωνία- μοντέλο οι Πρέσπες- Μέρκελ: Προς όφελος όλων, καμία σχέση με τα δημοσιονομικά

Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών- η οποία, όπως φαίνεται, αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία της συζήτησης τους- αναφέρθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ.

"Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μοντέλο λύσεων για παρόμοιες διενέξεις μεταξύ χωρών", είπε ο πρωθυπουργός.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι κλείνει μια "ιστορική εκκρεμότητα". Συνεχάρη τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως είναι ευγνώμων απέναντι του για τη συμφωνία που πέτυχε με τον κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι από την εξέλιξη αυτή θα ωφεληθούν η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και όλη η ΕE.
 Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 "Μια Ελλάδα πολύ διαφορετική"

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους", επισήμανε.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας.

"Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει", υπογράμμισε.

"Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας", τόνισε και εξήγησε: "Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο", διευκρίνισε ο ίδιος.

Επισήμανε, όμως, ότι "μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης" και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

"Έχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα", επισήμανε και πρόσθεσε:

"Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη. Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησαν να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ο κ. Τσίπρας.

"Όταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη", απάντησε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση τι άλλαξε και τώρα υποδέχτηκε την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές.


Μεταναστευτικό

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί χωρίς την αλληλεγγύη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό "αλά καρτ".

"Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος", είπε ο κ. Τσίπρας.

"Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.
 


Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

"Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές", είπε.


Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για τις Πρέσπες

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα "που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ". 

Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε συσχετισμό της υπόθεσης του ονοματολογικού με τα θέματα που αφορούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για ένα έργο "που ο καθένας μας γνώριζε ότι δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση, αλλά τώρα, με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, για όλους εμάς, και μιλώ για την Γερμανία, δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την Ελλάδα, γιατί γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις και μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα", συνέχισε η καγκελάριος και συνεχάρη τον πρωθυπουργό "για αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα επωφεληθεί μόνο η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη, με τις κοινές αξίες".

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διασύνδεση της στάσης της Γερμανίας στα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία με την υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ, η Άγγελα Μέρκελ απέρριψε κάθε τέτοια εικασία, εκφράζοντας μάλιστα τον αιφνιδιασμό της για το γεγονός ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.

"Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν θα εμπλακώ εγώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να ´διαφημίσω´ το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να υπερεκτιμήσω τον ρόλο μου.

Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος όλων. Αλλά υπάρχει και ο κανόνας, σε εποχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο στην δημοκρατία - , ότι σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς επίσης να βρει μια κοινή θέση", τόνισε η κυρία Μέρκελ για να καταλήξει λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα επηρεάσει η ίδια την κατάσταση επειδή θα μιλήσει ως καγκελάριος της Γερμανίας.


Ικανοποίηση της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την Παρασκευή (11/1) μια εποικοδομητική και εφ όλης της ύλης συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας.Ως προς τις δηλώσεις Μέρκελ για το ονοματολογικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΝΔ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και για την παραδοχή της ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: ΝΔ: Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Μέρκελ για το ονοματολογικό


"Κλείνει ένας κύκλος"

Για το "κλείσιμο ενός κύκλου" στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε λόγο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη στην σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια. Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε το βάρος που υποχρεώθηκαν να σηκώσουν οι Έλληνες κατά την διάρκεια των προγραμμάτων εξυγίανσης, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην μεταναστευτική κρίση

"Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Είχαμε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς. Και έπρεπε να μάθουμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλά, ακόμη και αν είχαμε διαφορετικές επί της ουσίας θέσεις. Το πετύχαμε γιατί αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και πάντα έχοντας ως στόχο την εξεύρεση λύσης", δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας, μίλησε για μια "πάρα πολύ δύσκολη περίοδο" από την οποία πέρασε ο ελληνικός λαός που υπέστη επώδυνες μεταρρυθμίσεις, με τους ανέργους να πλήττονται ακόμη περισσότερο". 

"Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, έχει μειωθεί η ανεργία και η Ελλάδα μπόρεσε να ολοκληρώσει τα προγράμματα. Δεν είναι φυσικά το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης", δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και η μείωσή της βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών, τόσο μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας, όσο και των άλλων διμερών συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη σε περίοδο που αντιμετώπιζε η ίδια μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και κατάφερε να προσφέρει "εξαιρετικά αποτελέσματα". Προσπαθούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση η οποία να μην αφήνει μόνη της καμιά χώρα, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση και παραδεχόμενη ότι "απέχουμε" ακόμη από την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης. "Αλλά θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας "δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές". "Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης", σημείωσε.

Η Γερμανίδα πολιτικός έκανε ακόμη αναφορά και στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα της ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από αυτήν του κόμματος του κ. Τσίπρα, συνδέονται από κοινή βάση, καθώς στηρίζουν την Ευρώπη, την πολυμερή της διάσταση, την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου κλπ, ενώ πιστεύουν ότι με την συνεργασία θα έχουμε καλύτερο μέλλον από ό,τι με τον εθνικισμό, τα καταστροφικά αποτελέσματα του οποίου γνωρίζει, όπως είπε, πολύ καλά η Γερμανία.

Για τις ευρωεκλογές, είπε ότι "στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον".Η υποδοχή

Χαμογελαστοί μπροστά στην είσοδο του Μεγάρου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνάντησης. 

"Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης",, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον διάλογο που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η  επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

 Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 "Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης", είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: "Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης".

Επισήμανε επίσης ότι "η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης" και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: "Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση".

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

"Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας", είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: "Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά".

Το αεροσκάφος της Μέρκελ προσγειώθηκε στις 17.30 στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και εκεί την υποδέχθηκαν ο διευθυντής εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλότνερ. Η Καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος φορώντας ένα πράσινο σακάκι, και έπειτα από τις απαραίτητες χειραψίες, επιβιβάστηκε στο όχημα που την περίμενε, προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

 


Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη από νωρίς στρωθεί κόκκινο χαλί για την υποδοχή της Καγκελαρίου από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Μέρκελ σε εστιατόριο της Καστέλας, ενώ η  Καγκελάριος διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων.

"Είναι ενδιαφέρον ότι η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα", τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger-Αllgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, μέλος της Task-Force της Ε.Ε. στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2013.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο "Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα", ο Γενς Μπάστιαν τονίζει ότι "η κ. Μέρκελ έχει χτίσει ήδη εδώ και χρόνια μια καλή και εποικοδομητική σχέση με τον κ. Τσίπρα, η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Και οι δύο συνεργάστηκαν εποικοδομητικά ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Είναι ενδιαφέρον ότι η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα.Ο πολιτικά προσκείμενος αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτει απολύτως τη συμφωνία και η κ. Μέρκελ θα πρέπει μάλλον να του ψάλλει κατά τη συνάντησή τους". (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: "Η Μέρκελ έρχεται για να υποστηρίξει τον Τσίπρα"


Μικροεπεισόδια στο κέντρο- "Αστακός" η Αθήνα

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Παλαιάς Βουλής. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: Επίσκεψη Μέρκελ: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Δρακόντεια μέτρα έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλόπουλου, απαγορεύθηκαν οι πορείες και συγκεντρώσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου στη χώρα μας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 2.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της κ. Μέρκελ, αφού πρώτα θα ελέγχεται πολύ σχολαστικά κάθε διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η απαγόρευση δεν επηρέασε την συγκέντρωση που  είχε προγραμματιστεί από διάφορες παρατάξεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου για τις το απόγευμα της Πέμπτης στα Προπύλαια, καθώς αυτά δεν είναι μέσα στην ζώνη απαγόρευσης - δεν επετράπη όμως η πορεία προς το Σύνταγμα, που επίσης είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές, καθώς το όριο που τίθεται είναι η οδός Αμερικής.

Επηρέασε, επίσης, την προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στον Ευαγγελισμό, καθώς το σημείο είναι μέσα στον «δακτύλιο» της απαγορευμένης ζώνης που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ και επομένως δεν θα επιτραπεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση.

Διαβάστε: Αστακός η Αθήνα για την επίσκεψη Μέρκελ- Που απαγορεύονται συγκεντρώσεις και πορείες


Κλειστοί σταθμοί

Κλειστοί θα είναι, την Πέμπτη (10/1) και την Παρασκευή (11/1) σταθμοί του μετρό, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της άφιξης της καγκελαρίου Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ.

Την Πέμπτη έκλεισαν στις 16:00 θα κλείσει ο σταθμός EYAΓΓEΛIΣMOΣ και στις 16:30 οι σταθμοί KATEXAKH, MEΓAPO MOYΣIKHΣ και  ΣYNTAΓMA.

Την Παρασκευή, ο σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.   

Διαβάστε: Μετρό: Ποιοι σταθμοί κλείνουν λόγω της επίσκεψης Μέρκελ

Εξάλλου αναστέλλονται δρομολόγια του μετρό από το σταθμό «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» και αντίστροφα με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Powered by TUODY Software