Υπάρχει σχέδιο διαφυγής για τον Πάνο Καμμένο;

Υπάρχει σχέδιο διαφυγής για τον Πάνο Καμμένο;

Στα χέρια του Πάνου Καμμένου φαίνεται να είναι το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων καθώς ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα καλείται να αποφασίσει τον χαρακτήρα που θα έχει η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση την ώρα που στην ΚΟ του κόμματος εντείνονται οι διαλυτικές τάσεις.

Βελούδινο διαζύγιο ή μετωπική ρήξη; Η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτή που θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και θα δοθεί στην αποψινή συνάντηση των δύο εταίρων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι «δίοδοι διαφυγής πάντοτε υπάρχουν» για τον Πάνο Καμμένο. Πιθανή και επιθυμητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ διέξοδος για τον κύριο Καμμένο είναι να φύγει μεν από την κυβέρνηση, να μην άρει όμως την εμπιστοσύνη του και να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ΥΠΕΘΑ με πρόσχημα και ισχυρό «άλλοθι» την διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει διαχωρίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, προσδοκώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιήσει το εκλογικό του κοινό.

Παράλληλα θα έχει προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, αποτινάσσοντας από πάνω του την κατηγορία ότι «υπηρετεί τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας

Από την άλλη η επιλογή της οριστικής ρήξης - σύμφωνα με κάποιους- θα ωφελούσε εκλογικά τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ, που προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν το κεντροδεξιό ακροατήριο, προβάλλοντας τη διαφοροποίηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα -πρωτίστως στο μακεδονικό/σκοπιανό.

Πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έτοιμο να ζητήσει δύο παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό στο σημερινό τους ραντεβού. Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών – ένα αίτημα πάντως, που δεν φαίνεται να έχει τύχη. Η δεύτερη, και σημαντικότερη, είναι μια δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα κρατήσει στην κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ ακόμη κι εάν το θέλουν και δεν θα βάλει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές προερχόμενους από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύουν πως στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιλέξει την μετωπική σύγκρουση, τότε το σχέδιο που περιέγραψε προχθές ο πρωθυπουργός θα τηρηθεί μέχρι κεραίας – αρχής γενομένης από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας «την επόμενη κιόλας εβδομάδα».

Το πρώτο στίγμα από την πλευρά Καμμένου αναμένεται σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όπου συζητώνται ξανά τα αντισταθμιστικά των F-16, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Το ποιοι εκ των βουλευτών, και υπουργών του κόμματος θα δώσουν το παρών έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς μέχρι χθες οι μοναδικοί δύο που παρέμεναν πλήρως δεσμευμένοι στην «σκληρή γραμμή» ήταν οι Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, σε νέες δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, μίλησε για άλλη μία φορά για αποχώρηση από την κυβέρνηση. «Τέλος από σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» τόνισε εμφατικά.

Η συνέχεια στο αποψινό τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα...

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software