Το βελούδινο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου: Η επόμενη μέρα

Το βελούδινο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου: Η επόμενη μέρα

Αναμφίβολα, η κίνηση Τσίπρα να προχωρήσει σε διαζύγιο με τον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο, αυτή την χρονική περίοδο, αποτελεί πολιτική πράξη υψηλού ρίσκου και συμβολισμού, που μέχρι στιγμής φαίνεται να μην  επιφυλάσσει εκπλήξεις στους πρωταγωνιστές, αλλά αντιθέτως να προκαλεί  έντονο προβληματισμό στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
 
Το πολιτικό ρίσκο του Πρωθυπουργού, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ανταποκρινόμενος και στην προτροπή της ΝΔ, «αν τολμάτε ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης», ενισχύει την θέση του για «καθαρή λύση», καθώς θεωρείται βέβαιο μετά και τις  δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού  Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, πως είναι δυνατή η εξασφάλιση των 151 ψήφων στη βουλή. Βεβαίως πρέπει να αναμένουμε την τελική θέση του βουλευτή του Ποταμιου  Δανέλλη. Στο nooz.gr είχαμε γράψει εγκαίρως για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό που «ψηνόταν»

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, ένα σημαντικό άνοιγμα στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, που λαμβάνεται ιδιαιτέρως σοβαρά και μπορεί να αποκτήσει δυναμική για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η αποσύνδεση της ψήφου εμπιστοσύνης από την ψήφο στην «συμφωνία των Πρεσπών» απελευθερώνει δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό το δίλημμα και
Δεύτερον, γιατί η εκ των πραγμάτων ενίσχυση Τσίπρα τον καθιστά και τώρα και μετά τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν,  ως τον ένα από τους δύο ισχυρούς πόλους του πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε: Τα "κουκιά" για τη ψήφο εμπιστοσύνης και η τακτική για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, αφού δεν έγιναν αποδεκτοί οι όροι του κ. Καμμένου, από τον Πρωθυπουργό, όπως η αποπομπή από την κυβέρνηση όλων των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και  έγινε μονόδρομος το διαζύγιο, ο πρώην υπουργός Άμυνας έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε ένα διαζύγιο ρήξης ή ένα συναινετικό διαζύγιο.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στην επόμενη μέρα, ο κ. Καμμένος επέλεξε το δεύτερο και μάλιστα βελούδινο, όπως φάνηκε κατά την συνέντευξή του  αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, καθώς προτίμησε να διατηρήσει όρθια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη Βουλή, διαγράφοντας μόνο τους δύο υπουργούς- βουλευτές του (Κουντουρά και Κόκκαλη) και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην διαφωνία  στους βουλευτές Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι.

Επιπλέον,  όπως είπε ο κ. Καμμένος, η στάση των ΑΝEΛ στη Βουλή, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα συνιστά στάση κόμματος αντιπολίτευσης, καθώς θα στηρίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης.  

Ι.Σ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software