"Τοξικό" κλίμα για τις αφίσες και το συλλαλητήριο της Κυριακής -Πόλωση & διχασμός

"Τοξικό" κλίμα για τις αφίσες και το συλλαλητήριο της Κυριακής -Πόλωση & διχασμός

Βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει το κλίμα που διαμορφώνεται με αιχμή την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με φόντο τις αφίσες και τα απειλητικά μηνύματα κατά βουλευτών, καθώς και τις καταγγελίες για "ανταλλάγματα" και "συναλλαγές κάτω από το τραπέζι". 

Στο "στόχαστρο" έχουν τεθεί βουλευτές που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα που δέχθηκε απειλητική επιστολή για την απόφασή της να ψηφίσει την Συμφωνία και που την οδήγησε να υποβάλει - έστω, επικοινωνιακά- την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό.

"Επειδή "ειδήμονες" από το παρελθόν σε συναλλαγές και ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων και οικονομικά, βυσσοδομούν και συκοφαντούν, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τον λαό σε πλείστα όσα, αλλά και να αμαυρώσουν τις ανιδιοτελείς και πατριωτικές θέσεις μου, θέτω την παραίτησή μου από τη θέση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στη διάθεσή σας", έγραψε η Κατερίνα Παπακώστα στην επιστολή παραίτησης της, η οποία όμως δεν δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε: Παπακώστα: Έδωσα παραίτηση στον Τσίπρα, δεν έγινε δεκτή


Η ανακοίνωση της Επιτροπής για το συλλαλητήριο

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να βρεθούν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για 2 μετά το μεσημέρι και στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι οι πολίτες να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους "πρόθυμους" βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, αναφέρει: "Τέλος οι προφάσεις, τα αναχώματα και οι διχογνωμίες. Η Ιστορία καταγράφει τους Βουλευτές που βάζουν το προσωπικό και το κομματικό τους συμφέρον πάνω από την Πατρίδα μας και τη Δημοκρατία, την οποία έχουν κουρελιάσει προκειμένου να παραδώσουν τα απαράδοτα".


Οι αφίσες κατά των βουλευτών

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά τις αφίσες που εμφανίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και που στοχοποιούν βουλευτές που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αφίσες έχουν τα πρόσωπα των βουλευτών και το ερώτημα "Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;". Όπως αναφέρει το thestival οι εμπνευστές αυτής της καμπάνιας τονίζουν ότι η δράση τους θα συνεχιστεί.

Για την αφισοκόλληση έχουν συλληφθεί 4 άτομα σε Γρεβενά, Κοζάνη.


Παπανδρέου για αφίσες

Ανακοίνωση για τις συλλήψεις που έκανε η αστυνομία σχετικά με τις αφίσες που αναρτήθηκαν παράνομα σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και απεικόνιζαν τα πρόσωπα βουλευτών της κυβέρνησης και κομμάτων που στηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών, εξέδωσε το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας:

"Ελπίζαμε πως οι προγραφές, όπως τις ζήσαμε στο πετσί μας την περίοδο 2009-2011, με αφισοκολλητές διαδικτύου και πόλεων, είχαν τελειώσει με την ανάληψη της κυβέρνησης από την ΝΔ και κατόπιν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως μετά τον κύκλο που αμφότεροι επέβαλαν διαδοχικά με λαϊκισμό και ψευδεπίγραφη ένταση προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία και τη διάψευση των εύκολων «παραδείσων» που υπόσχονταν, θα είχε χαθεί και η διάθεση για επικίνδυνες, όσο και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Η «αφισοκόλληση» μας διαψεύδει. Η πόλωση και ο διχασμός που αμφότεροι επιδιώκουν μικροπολιτικά γύρω από ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, θεριεύει το διχασμό και όσα ακολουθούν", αναφέρει η ανακοίνωση θυμίζοντας παλιότερη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

"Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα".


Κατεβάζει τις αφίσες ο Μπουτάρης

Στην απομάκρυνση των αφισών, που έχουν αναρτηθεί στη Θεσσαλονίκη και αναγράφουν το ερώτημα "Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;, κάτω από πρόσωπα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού, που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε ο κεντρικός δήμος.

"Από το πρωί της Τετάρτης κατεβάζουμε τις αφίσες. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι υπάρχει ένας φανατισμός και μια παράνοια στην πόλη, όσον αφορά το Μακεδονικό", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ερωτηθείς για το θέμα.

Καταδικάζει απερίφραστα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τις «αφίσες ντροπής» που στοχοποιούν βουλευτές για τη θέση τους στο μακεδονικό ζήτημα. 

Διαβάστε: Καταδικάζει ο Καμίνης τις αφίσες ντροπής που στοχοποιούν βουλευτές 


Αντιδράσεις βουλευτών για τις αφίσες

Όλοι οι βουλευτές που τα πρόσωπά τους βρίσκονται στις αφίσες ως "προδότες" παραχώρησαν  συνεντεύξεις.

Για "λογικές" φαρ ουέστ "wanted" έκανε λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Α' Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

"Αυτές οι λογικές ουσιαστικά προσδιορίζουν και το πλαίσιο, που πλέον δεν αφορά μόνο το εθνικό θέμα, έχει να κάνει με τη Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε "το σύνολο του προοδευτικού, δημοκρατικού κόσμου της Μακεδονίας να αντισταθούν σ' αυτές τις φασίζουσες πρακτικές του πολιτικού υποκόσμου που δεν λένε το όνομά τους, που προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη δικαιολογημένη ευαισθησία που νιώθει ο κάθε πολίτης, ο οποίος δεν έχει ακόμα επαρκώς ενημερωθεί για τη συμφωνία και που όταν έρθει και η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, τότε θα καταλάβει".

Το θέμα "δεν είναι δικό μας προσωπικό, είναι βαθύτατα πολιτικό", σημείωσε ο κ. Τριανταφυλίδης και αναρωτήθηκε αν αυτοί που αντιδρούν θέλουν "να γυρίσουμε στο νέτο-σκέτο Μακεδονία", αν "θέλουν να ρίξουμε τη γειτονική χώρα στις αγκαλιές της Αλβανίας και της Τουρκίας" και "γιατί αυτές οι αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια δεν υπήρξαν το 2007 και αργότερα όταν ήταν δεδομένη η εθνική θέση".

"Δεκάρα δεν δίνουν για τη Μακεδονία. Το πρόβλημά τους είναι να πέσει ο Τσίπρας και να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα να διαχειριστούν αυτοί την καυτή πατάτα", σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ιγγλέζη: Θα την ψηφίσω με τα δυό μου χέρια

"Δεν αρμόζει στο επίπεδο της δημοκρατίας μας, στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, να επιστρέφουμε πίσω σε εποχές που υπήρχαν πογκρόμ, που υπήρχαν άνθρωποι που στοχοποιούνταν για τις απόψεις, τις ιδέες τους, στις εποχές των Γκοτζαμάνηδων", υπογράμμισε, από την πλευρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Χαλκιδικής) Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

"Είναι αδύνατον να γυρίσουμε πίσω, είναι πολλά χρόνια για να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας τρομοκρατήσουν, να μας κάνουν να αλλάξουμε άποψη. Αριστεροί δεν τρομοκρατήθηκαν σε πολύ πιο δύσκολα χρόνια, όχι σήμερα. Νομίζω ήμουν πολύ ξεκάθαρη και εχθές στη Βουλή, είμαι πολύ περήφανη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την ψηφίσω, πραγματικά θα την ψηφίσω με τα δυο μου χέρια, έχοντας συνείδηση αυτού που κάνω, ότι κάνω το πατριωτικό μου καθήκον, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας βουλευτής", είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιγγλέζη.


Τζάκρη: Δεν με πτοούν αυτές οι πράξεις

"Δεν με πτοούν οι πράξεις αυτές, ποτέ στην πολιτική μου σταδιοδρομία δεν πτοήθηκα από τέτοιου είδους συμπεριφορές, ποτέ δεν έλαβα μία απόφαση την οποία δεν πίστευα, επομένως όλες αυτές οι χρυσαυγίτικες απειλές, οι απειλές όλων αυτών που σηκώνουν το λάβαρο του πολέμου εναντίον όλων και θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα κρυφτούν, δεν με πτοούν και αυτό που λέω είναι το αυτονόητο", δήλωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πέλλας) Θεοδώρα Τζάκρη.

"Το πατριωτικό μας καθήκον και μόνο αυτό, μας υπαγορεύει να την ψηφίσουμε (τη Συμφωνία των Πρεσπών) για να κλείσουμε τη τεράστια αυτή εθνική πληγή", υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Σηφάκης: Ογανωμένη επιχείρηση σκοτεινών κύκλων

"Είναι μια σαφώς οργανωμένη επιχείρηση γιατί εμφανίστηκαν τα ίδια πράγματα, σε διάφορες περιοχές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και βεβαίως ανυπόγραφα, σκοτεινών κύκλων, σαφώς του υποκόσμου, ανθρώπων σίγουρα ψεκασμένων με μίσος, που νομίζουν ότι μπορεί να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν Έλληνες βουλευτές", σημείωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πέλλας) Ιωάννης Σηφάκης.


Σκούφα: Τέτοιου είδους πρακτικές θυμίζουν σκοτεινές εποχές

"Τέτοιου είδους πρακτικές προέρχονται -και σας το λέω συνειδητά, συνειδητοποιημένα και μετά λόγου γνώσης- από μειονότητες και γι' αυτό τον λόγο ακριβώς και η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές που θυμίζουν σκοτεινές εποχές, τότε δηλαδή που άνθρωποι διώκονταν ή προπηλακίζονταν ή εξορίζονταν ή βασανίζονταν ακριβώς για τις πολιτικές τους ιδέες και απόψεις", υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρακτορείο FM η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πιερίας), Ελισάβετ (Μπέτυ) Σκούφα.

"Σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες αλλά και πανελλαδικά, όλοι οι ευαισθητοποιημένοι δημοκρατικά πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησής τους, καταδικάζουν τέτοιου είδους πρακτικές, ουσιαστικά στοχοποίησης και προσπάθειας φίμωσης της ελεύθερης βούλησης και πολιτικής κρίσης των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας", ανέφερε η κ. Σκούφα, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται τέτοιες πρακτικές "να συσκοτίσουν την πολιτική ευθυκρισία μας και την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ιστορική και πολιτική ευθύνη τού να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας το θέμα με τη βόρεια γείτονα".


Ψαριανός: Κι εγώ πήρα απειλητικά μηνύματα

Την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων και εναντίον του παρά το γεγονός ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκάλυψε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.

"Υπάρχει ένας ηλίθιος Παγκρατιώτης. Έχω πάρει και εγώ μηνύματα ότι θα με βρούνε σε χαντάκι επειδή λένε ψηφίζω την συμφωνία των Πρεσπών ενώ έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν την ψηφίζω. Είναι τρισάθλιο φαινόμενο, το καταδικάζουμε όλοι με τον πιο ακραίο τρόπο, θλιβερό φαινόμενο και πρέπει να το σταματήσουμε τώρα όλοι εδώ. Είμαστε σ’ ένα ακήρυχτο εμφύλιο και θα σφαχτούμε όλοι εδώ και θα σκοτωθούμε πρέπει να το σταματήσουμε αυτό. Να σηκώσει πρώτα το χέρι του ο πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του που ξεκίνησαν αυτή την αθλιότητα δείχνοντας και στοχοποιώντας ανθρώπους και τώρα κλαίνε για αυτές τις άθλιες αφίσες", είπε ο κ. Ψαριανός.


Γεωργιάδης: Υποκριτής και ψεύτης ο Τσίπρας

Σε αντίθετη γραμμή βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις αφίσες, και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την στοχοποίηση βουλευτών το 2012:

"Είναι δυνατόν να μιλάει ο κ. Τσίπρας για στοχοποίηση βουλευτών; Εκείνος που μαζί με τα στελέχη του πέταγαν, το 2012, γιαούρτια και πέτρες εναντίον βουλευτών; Το πιο καταδικαστέο απ’ όλα στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Είναι υποκριτής και ψεύτης", είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


Και ο Καμμένος στο συλλαλητήριο

Έτοιμος να παραστεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής εμφανίστηκε και ο Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας σε  συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατήγγειλε χρηματισμούς και δωροδοκίες  από μεγάλα συμφέροντα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί στήριξη για την συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως το ίδρυμα Σόρος είναι πίσω από πολλές ενέργειες ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος θα δώσει το παρών στο προσεχές συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που διοργανώνεται.

Powered by TUODY Software