Στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων- Διευκρινίσεις για την ιθαγένεια και τη γλώσσα

Στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων- Διευκρινίσεις για την ιθαγένεια και τη γλώσσα

Έφθασε στην Αθήνα, το βράδυ της Τετάρτης, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην εθνότητα και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, μεταξύ άλλων, είπε: "Κύριε Μητσοτάκη πολύ φοβάμαι πως άμεσα θα πρέπει να βρείτε άλλα σημεία για να διαφωνήσετε με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλιώς να πείτε δημόσια πως αλλάζετε θέση και να προσχωρήσετε σε αυτή του κυρίου Καμμένου".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο.

"Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία;

Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας.

Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της".

Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ: "Ελάτε να αναμετρηθούμε σε μια συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, να μας πείτε για ποιο λόγο αλλάξατε στάση. Ελάτε, όπου θέλετε. Θέλετε στον ΣΚΑΙ να σπάσουμε και το εμπάργκο;".

Και πρόσθεσε κατόπιν: "Ο κ. Κουμουτσάκος πήρε τον λόγο για να πει ψέμματα σχετικά με την πΓΔΜ".

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επέδωσε στον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν την Αθήνα για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών στην πΓΔΜ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε, στις 11 Ιανουαρίου, τις τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας.

Powered by TUODY Software