Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει τον πολιτικό χάρτη- Όλοι οι συσχετισμοί

Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει τον πολιτικό χάρτη- Όλοι οι συσχετισμοί

Μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς αναμένεται να έρθει στο κοινοβούλιο ως νομοσχέδιο, αφού περάσει προηγουμένως από την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μάλιστα στόχος της κυβέρνησης -όπως έχει διαμηνύσει- είναι η Συμφωνία να περάσει με τις ψήφους τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κύρωση των Πρεσπών θα καθορίσει την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, πάνω στο νέο δίπολο προόδου και συντήρησης.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς το ελληνικό ΥΠΕΞ καθαρίζει το πεδίο αφού ακυρώνει άλλοθι και προσχήματα που ορισμένοι επικαλούνται για να μην τη ψηφίσουν.

Η διακοίνωση, που επιδόθηκε από την κυβέρνηση της πΓΔΜ διευκρινίζει ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας.

Και προσθέτει -ρητά- ότι η γλώσσα των γειτόνων έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.

Σε νεότερη ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει: Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι. Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων. (Αναλυτικά)

https://www.nooz.gr/Images/2000/2000/847631Το Ποτάμι

Καταλύτης στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας είναι το Ποτάμι έστω κι αν ως ΚΟ βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.

«Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, προλειαίνοντας ενδεχομένως το έδαφος στο να ψηφίσει ο ίδιος «ναι» στην κύρωση των Πρεσπών και να αφήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση.

Πιο κοντά στην αποχή φέρονται να βρίσκονται προς το παρόν ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν.

Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης σε δηλώσεις του την Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι διάκειται θετικά ως προς τη συμφωνία, ότι δεν θα δώσει "όχι" σε αυτήν αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς Πολιτικό Συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση α λα καρτ, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να τη στηρίξουν, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;», δήλωσε.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δώσει ηµεροµηνία εκλογών εφόσον αυτός είναι ο όρος που θα θέσει το Ποτάµι ή και άλλες δυνάµεις προκειμένου να δώσουν τρεις βουλευτές του τη στήριξή τους στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Θυµίζουν µάλιστα ότι πριν από µερικές ηµέρες το Ποτάµι ζητούσε από τον πρωθυπουργό να επιλέξει την ψήφο εµπιστοσύνης πριν από τη Συµφωνία των Πρεσπών ώστε η κύρωσή της να µη φανεί ως παροχή στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.ΚΙΝΑΛ

Ανησυχία επικρατεί και στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ, καθώς από την στιγμή που δεν υφίσταται κομματική πειθαρχία, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο δεν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Μάλιστα ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να στηρίξει τη Συµφωνία και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον και ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν κρύβει την θετική του προσέγγιση στη συμφωνία των Πρεσπών, αν και μέχρι τώρα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι «δεν θα σπάσει την κομματική γραμμή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν και δηλώνουν ότι «οι Πρέσπες θα πάρουν τελικά πλειοψηφία 151+».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης και ο γραμματέας Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη και δεν πιέζεται κανένας για τη στάση που θα τηρήσει.

«Όταν ορισθεί η συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να αποφασίσει συντεταγμένα» σημείωσαν.

Ζητούμενο παραμένει εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά τις επόμενες ημέρες σε παρέμβαση υπέρ των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πολιτικής που και ο ίδιος είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών.

Κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και το συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, όπως και η περαιτέρω στάση της διεθνούς κοινότητας, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης και αν θα πραγματοποιηθεί debate για το Μακεδονικό μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software