Επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών

Επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ στα σκαλιά της Βουλής μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και στην είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

«Είμαστε εδώ για μία ακόμη φορά, σε τρίτη ημέρα απεργίας και σε κινητοποιήσεις από το 2012, γιατί από τότε ξεκινάνε οι αγώνες μας για την πραγματοποίηση διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που σταμάτησαν με το πρόσχημα των μνημονίων. Ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου που κλέβει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών γιατί δεν μπορεί να μην προσμετράται σε ανθρώπους που γυρίζουν όλη την Ελλάδα χρόνια και στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και, που σε άλλες συνθήκες, θα ήταν μόνιμα διορισμένοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, τόνισε:

«Δίνουμε σήμερα βροντερό παρών στη μεγαλειώδη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών. Ζητάμε κι απαιτούμε άμεσους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, θέλουμε κι απαιτούμε όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας στην εκπαίδευση, όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουν από ένα μήνα μέχρι 15 και 20 χρόνια, να μονιμοποιηθούν και να διοριστούν εδώ και τώρα, θέλουμε το βασικό μας πτυχίο κι όλη η προϋπηρεσία μας να αποτελούν τη βασική προϋπόθεση και το βασικό προσόν για τους διορισμούς στο δημόσιο».

Οι εκπαιδευτικοί μετά τη λήξη της πορείας πραγματοποίησαν συνέλευση για να αποφασίσουν τις επερχόμενες δράσεις τους.https://www.nooz.gr/Images/2000/2000/847685Με βασικό σύνθημα ότι το σύστημα διορισμών - προσλήψεων «κλέβει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που επί σειρά ετών στηρίζουν με τις ζωές τους το δημόσιο σχολείο», οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία προς τη Βουλή κλείνοντας Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, την οποία καλύπτει και η ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργία με γνώμονα τις αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά και «τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις απεργίες της 11ης και της 14ης του Γενάρη και στα συλλαλητήρια».

Δάσκαλοι και καθηγητές διαμηνύουν ότι το εν λόγω σύστημα διορισμών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει το πτυχίο τους και παράλληλα τους «αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα».

Οι διαδηλωτές καλούν συνεχώς από τα μεγάφωνα εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση τους. Όπως λένε, είναι έτοιμοι να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ήδη τους εκπαιδευτικούς στηρίζουν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Powered by TUODY Software