Στη Βουλή η μάχη των Πρεσπών: Νέα δεδομένα στις επιτροπές

Στη Βουλή η μάχη των Πρεσπών: Νέα δεδομένα στις επιτροπές

Αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μια μέρα μετά το μαζικό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με τα κόμματα να βρίσκονται σε θέση μάχης την ώρα που σημειώνονται πολιτικές ανακατατάξεις και διεργασίες λόγω της στάσης βουλευτών στο Μακεδονικό όπως η διαγραφή Θεχαρόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛ και η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά  και Ψαριανού από το Ποτάμι.

Οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν αλλαγές στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας καθώς ο αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα δεδομένα ενώ συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που συνεδριάζει στις 17:00 με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συμμετέχει ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, ενώ όπως έγινε γνωστό την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Σε ό,τι αφορά τον Π. Καμμένο, όπως διευκρινίστηκε θα συμμετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

ΝΔ: Όχι σε διαδικασία fast track

Ωστόσο, η ΝΔ κατέστησε σαφές μέσω πηγών ότι θα δώσει τη μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες τους, αναφέρουν πηγές της ΝΔ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast track.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του. Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή. Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας. Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast track διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».

Επίσης όπως έγινε γνωστό «όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου η ΝΔ θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας».

Στ. Παναγούλης: Πραξικοπηματική απόφαση ο ορισμός Δανέλλη στην Επιτροπή

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής για τη συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη στην επικειμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική, αλλά και πραξικοπηματική» πράξη.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίσατε τον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Σ. Δανέλλη. Επειδή δεν ερωτήθηκα και επειδή η πράξη σας είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και πραξικοπηματική, που θυμίζει εποχές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή» αναφέρει ο κ. Παναγούλης με επιστολή του προς τον κ. Βούτση.

Καλεί παράλληλα τον πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει την απόφασή του και ζητεί να συμμετέχει στην Επιτροπή ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Ν. Νικολόπουλος, Γ. Λαζαρίδης και Γ. Αμυράς, προτείνοντας σε διαφορετική περίπτωση να γίνει κλήρωση.

«Επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και χωρίς να προτείνω τη συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, παρακαλώ να επιλέξετε ανάμεσα στους συναδέλφους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Γ. Αμυρά. Διαφορετικά, παρακαλώ να προβείτε σε κλήρωση» σημειώνει ο κ. Παναγούλης.

Τα κουκιά για τη συμφωνία

Το Μαξίμου θεωρεί ότι μάλλον έχει «κλειδώσει» οριστικά τις 151 ψήφους που χρειάζονται για τη Συμφωνία καθώς μέχρι στιγμής με βάση τις τοποθετήσεις των βουλευτών που έχουν γίνει υπέρ της συμφωνίας στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθούν οι Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Έλενα Κουντουρά. Ωστόσο είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης που και οι δύο είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς προκάλεσε σύγχυση υποστηρίζοντας πως αν κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software