Βουλή: "Πόλεμος" στην επιτροπή για τη συμφωνία των Πρεσπών

Βουλή: "Πόλεμος" στην επιτροπή για τη συμφωνία των Πρεσπών

Υψηλοί τόνοι και έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, να διακόψει για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.

Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την "άκυρη" διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά - και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος. 

"Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα",, απάντησε  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

"Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων", είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.Δείτε το σχετικό βίντεο:

 Διαβάστε: Καμμένος: Όνειδος οι Πρέσπες- Παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής της βουλής

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα. 

"Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων" τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές.

"Όλοι είπαν 'όχι' και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση", εξήγησε ο κ. Δουζίνας. 
Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

"Να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με κραυγές",  επέμεινε ο κ. Δουζίνας απέναντι στις συνεχιζόμενες διακοπές του κ. Καμένου, αλλά και του κ. Κασιδιάρη, που επίσης αντιδρούσε έντονα, ισχυριζόμενος ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Όταν ακούστηκαν φωνές για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" σημειώθηκε ένταση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Φίλη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: "Εσύ έστησες την ιστορία με το Δανέλλη έστησες κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".

Ακόμη και όταν επανήλθε η συνεδρίαση και στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι φωνές συνεχίστηκαν. "Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς επιχειρήματα και όχι κραυγές", σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

 


Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης. 

Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Γιώργος Αμυράς. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Γιώργος Αμυράς την Δευτέρα (21/1) έχει κάνει επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ενώ η συμφωνία θα μπει στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Διαβάστε: Βουλή: Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών
Διαβάστε: Βούτσης: Δεν υπάρχει ίχνος περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος


Δένδιας: Απόλυτα επιζήμια συμφωνία

"Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο 'ναι' και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό όχι". Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά.)

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να υπάρχει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να αντιληφθούν αν τα συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων έχουν επέλθει αλλαγές συνάδουν με το όλο κείμενο. 

Όπως είπε, εάν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος της γείτονος χώρας πρέπει και αυτό να λεχθεί καθαρά να γράφει στα πρακτικά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές.

Επίσης να κατατεθεί στα πρακτικά η επιστολή εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό της χώρας η επιστολή παραίτησης του.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας, ζήτησε να κληθεί και να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις των συναδέλφων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κείμενο της συμφωνίας, ο οποίος την έχει υπογράψει. Είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία Κοτζιά και δεν εντάσσεται στην παρουσία των φορέων.

Διαβάστε: Κουμουτσάκος: Απόλυτα εθνικά επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών


Ξυδάκης: Μην παρασυρθούμε από τους αρνητές της Δημοκρατίας

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη "να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς".

Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

"Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες", κατέληξε ο κ. Ξυδάκης

Διαβάστε: Το ΥΠΕΞ απαντά σε πέντε βασικά ερωτήματα πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Καμμένος: Παράνομη η σύνθεση της επιτροπής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και τέως υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όπως εξήγησε "κινδυνεύουν κι άλλα κόμματα να διαλυθούν γιατί γίνονται μετεγγραφές και γίνονται για να περάσει να μην περάσει η συμφωνία".

"Είναι παράνομη η διαδικασία όπως ακολουθήθηκε δια της κληρώσεως στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Έπρεπε να σταλεί επιστολή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι ανεξάρτητοι βουλευτές να καθορίσουν τους εκπροσώπους τους και αν δεν το πράξουν τότε να γίνει διά της κληρώσεως επιλογή. Η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση", είπε με έμφαση ο κ. Καμμένος.

Όπως είπε "υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει Διότι ουσιαστικά το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως προβλέπεται και έχει υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο μέρες πριν την πρόσκληση της επιτροπής. Δεν υπάρχει γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για να μπορέσουμε να μπούμε στην ουσία της συζήτησης επί της συγκεκριμένης σύμβασης".


Δείτε το σχετικό βίντεο:

 


Επιπλέον ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη.

Ο κ. Καμμένος είχε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

- Δουζίνας: Εντάξει εντάξει κ. Καμμένε ο επόμενος.

- Καμμένος: Με ακούτε εφτά χρόνια ήμουνα στην θέση που είστε εσείς.

- Δουζίνας: Πρέπει να με σέβεστε όχι να μου κάνετε τώρα αυτά

"Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής", ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. "Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας", είπε ο Πάνος Καμμένος. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: Καμμένος: Όνειδος οι Πρέσπες- Παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής της βουλής


Λοβέρδος: Το δικό μας όχι είναι πατριωτικό

"Εκφράζω τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών", ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι με τον ίδιο τρόπο η ΔΗΣΥ θα πει "όχι" και στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, το οποίο, "με βάση το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή για να κυρωθεί ταυτόχρονα".

"To δικό μας όχι είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό", είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά.)

Διαβάστε: Λοβέρδος: To δικό μας όχι στις Πρέσπες είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό


Δείτε το σχετικό βίντεο:

 


Ο κ.Λοβέρδος επέμεινε στο αίτημα για την κατάθεση του Συντάγματος και των εφαρμοστικών νόμων όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

"Δεν υπάρχει στο φάκελο που μας στείλατε η ρηματική διακοίνωση, η ρηματική διακοίνωση χειροτερεύει τα πράγματα και για το θέμα της γλώσσας και για το θέμα της εθνότητας. Πρέπει να είναι η ρηματική διακοίνωση εδώ και στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι προαπαιτούμενο για την συζήτηση", είπε και πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος:

"Ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα τι έχει συμβεί μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά είναι η κατάθεση στην επιτροπή της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά".

Τέλος, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί με βάση το άρθρο 2 της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως στο ΝΑΤΟ. "Τι κομπίνα έχει γίνει εδώ;", διερωτήθηκε.

Διαβάστε: Δανέλλης: Μάχη χαρακωμάτων για μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης


ΚΚΕ: Διαδικαστικά τερτίπια

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.

"Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι", σχολίασε ο κ. Παφίλης.

Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.

"Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα", τόνισε.  

Για την πρόταση να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, ωστόσο δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, "υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν".

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει το παραμυθάκι που αγγίζει τα όρια της μυθομανίας, περί δήθεν "προοδευτικών συμφωνιών", τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημειώνοντας πως τη Συμφωνία των Πρεσπών "την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων οργανισμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή".

Ο κ. Γκιόκας, συμπλήρωσε πως προφανής στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών.

Όπως είπε, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το άρθρο 2 της Συμφωνίας, που δεν περιορίζεται μόνο στο ότι το ένα μέρος δεν θα εμποδίζει το άλλο στην είσοδό του σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά "πάει ένα βήμα παραπέρα και περιγράφει ξεκάθαρα τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ καταρχήν και στη συνέχεια στην ΕΕ". Επίσης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως "επειδή η συμφωνία έχει την ευρωατλαντική σφραγίδα, γι' αυτό το λόγο παραμένουν τα σπέρματα του αλυτρωτισμού για ''Μακεδόνα πολίτη'', ''Μακεδονική γλώσσα'', που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για να βρίσκει έδαφος η ανιστόρητη θεωρία του ''Μακεδονικού έθνους'' που δεν υπήρξε ποτέ στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή".

Αναφερόμενος σε αυτή τη "μεγάλη εικόνα", ο Γ. Γκιόκας διευκρίνισε πως όποιος την αποκρύπτει "και είτε καλλιεργεί αυταπάτες περί ειρήνης και προόδου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως κάνει η κυβέρνηση, είτε επενδύει στον εθνικισμό, όπως κάνει η ΝΔ και άλλα κόμματα, ενώ επί της ουσίας συντάσσονται με αυτούς τους οργανισμούς, τότε παίζει πολύ επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και των λαών των άλλων χωρών".

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μόνο ένα μέρος της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, που στήριξε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, συμμετείχε σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας και επέκτεινε τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Απαντώντας δε στις φαιδρότητες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε πως η Συμφωνία είναι φιλοϊμπεριαλιστική, γιατί "βάζει ένα γειτονικό λαό στη φυλακή του ΝΑΤΟ".

Με την ευκαιρία της συζήτησης, κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ."Μιλάει η κυβέρνηση για τους Γκοτζαμάνηδες των sms -και σωστά- που απειλούν βουλευτές, που κάνουν τραμπουκισμούς, κλπ. Τους Γκοτζαμάνηδες και τους Γκεμπελίσκους του διαδικτύου, οι οποίο οργανώνουν προβοκάτσιες ότι δήθεν το ΚΚΕ συμμετέχει στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και όλο αυτό είναι ενορχηστρωμένο από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, το καταδικάζετε;", είπε.

Επιπλέον, ο κ. Γκιόκας ανέφερε πως σε αντίθεση με όσους επικεντρώνουν στο ονοματολογικό, το ΚΚΕ εδώ και 25 χρόνια προέβαλε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ​.


Σαρίδης: Παλιόχαρτο η συμφωνία

"Ο ελληνικός λαός, βλέπει  την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει όσους διαφωνούν τόσο με την ίδια την Συμφωνία όσο και με την διαδικασία της κύρωσής της, όσους θέλουν να αφήσουν μια δημοκρατική στάμπα πάνω σε αυτό το παλιόχαρτο που διχάζει τους Έλληνες" είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος μίλησε για "ταρζανιές" με τον Κανονισμό της Βουλής και "ταχυδακτυλουργικά κόλπα" ώστε να πάει άσπιλη η Συμφωνία στην Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σαρίδης, κανείς δημοκράτης, που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να αποκρύψει το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είναι μειοψηφική και δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. "Ο λεκές της μειοψηφίας η στάμπα του εκβιασμού δεν μπορούν να κρυφτούν ότι και να κάνετε" είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της συμπολίτευσης.

Ο κ. Σαρίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στην αίθουσα αυτή δεν ακούστηκε ποτέ η αλήθεια, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το Σκοπιανό κι ως εκ τούτου δεν έχει το Σώμα την εξουσιοδότηση να προχωρήσει χωρίς την συγκατάθεσή του.

"Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάλαβε το μάθημα των 225 βουλευτών, όσοι χρειάστηκαν για να παραδώσουμε την χώρα στα Μνημόνια και τώρα με λιγότερους από 151 επιβάλλει το ξεπούλημα της Μακεδονίας" υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της Συμφωνίας, ότι κατοχυρώνει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, ο κ. Σαρίδης αναρωτήθηκε αν χρειάζεται πιστοποιητικό γνησιότητας η ιστορία μας και αν αυτό που θα λέμε πλέον στα παιδιά μας είναι πως η Ιστορία γράφεται κατόπιν διαπραγματεύσεων. "Πόσο γελοίο θα ήταν αν δεν ήταν επικίνδυνο να λέγεται ότι σώθηκε η ιστορική αλήθεια" είπε.

Προσέθεσε ότι καταπίπτει και το άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Συμφωνία βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, διότι - όπως είπε - η λέξη Μακεδονία θα αντιληφθούμε ότι είναι ελληνική λέξη και με αυτή θέλουν να ονομάζονται οι Σκοπιανοί. "Γιατί να θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν με ελληνική λέξη άνθρωποι που δεν είναι Έλληνες. Γιατί δεν βρίσκουν μια δική τους λέξη για να προσδιορίζονται;" ρώτησε ο κ. Σαρίδης και απάντησε: "Γιατί μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ, ένα σλαβικό τοπικό ιδίωμα υπήρχε".

"Δεν έχουν ενιαίο έθνος, δεν έχουν κοινό πολιτισμό, δεν έχουν κοινή ιστορία. Το κράτος τους είναι απλώς αποτέλεσμα γεωπολιτκών συγκρούσεων και ζητούν από εμάς να δώσουμε δικαιώματα πάνω στον Πολιτισμό μας χαρίζοντάς τους ότι τους χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ολόκληρο έθνος;", ανέφερε. "Δεν λήγει ο αλυτρωτισμός. Αντιθέτως ανοίγουμε τον δρόμο σε φανατικούς κι επικίνδυνους" εκτίμησε ο κ. Σαρίδης.

"Το γεγονός είναι ότι καθορίζουμε το μέλλον από τα λάθη του παρελθόντος" είπε εξάλλου απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων και κατέληξε λέγοντας: "Δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξετε τη λογική".
 


Δ. Καμμένος: Είστε υπέρ ή κατά του Ουράνιου Τόξου;

Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα Μακεδονία και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα.  

"Αυτές τις μέρες γράφεται πράγματι καινούργια ιστορία και δεν θα είναι δυστυχώς ευανάγνωστη […] Σε περίπτωση που στο μέλλον εγείρει η γείτονα χώρα αλυτρωτικά ζητήματα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. 

"Είστε υπέρ ή κατά του Ουράνιου Τόξου; Όταν εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας ή φτιάξει τρεις ΜΚΟ και ζητήσει να ιδρυθεί ινστιτούτο μακεδονικής γλώσσας, τι θα κάνει η χώρα; Αυτό να απαντήσετε στον ελληνικό λαό", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. 


Μαυρωτάς: Το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία που είναι το στύλωμα μιας νέας εποχής

"Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του 'δια ταύτα', την κάνουν γυριστή". 

Αυτό τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως "το στύλωμα μιας νέας εποχής" και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.  

"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε", τόνισε.  

"Το πιο αρνητικό της Συμφωνίας δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η ιθαγένεια, ούτε η γλώσσα ούτε το σύνταγμα. Το πιο αρνητικό είναι η εργαλειοποίηση της συμφωνίας", υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς, καταλογίζοντας ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση: Την πρώτη την κατηγόρησε για σκόπιμη προσπάθεια να διεμβολίσει την αντιπολίτευση μέσω της συμφωνίας, ενώ την δεύτερη ότι πάτησε πάνω στα αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας για να στεγανοποιήσει κομματικά οφέλη

"Αυτή η εργαλειοποίηση κατέληξε γρήγορα σε διχασμό, με πατριώτες και μη πατριώτες, με ακροδεξιούς πατριώτες και υπερπατριώτες", σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς.

Powered by TUODY Software