Η Κατερίνα Παπακώστα εξηγεί το «ναι» στη Συμφωνία

Η Κατερίνα Παπακώστα εξηγεί το «ναι» στη Συμφωνία

«Με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, μακριά από εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες και μετακύληση ευθυνών στους πολίτες, τους οποίους μερίδα του πολιτικού κόσμου δίχασε με τη στάση του, η Νέα Ελληνική Ορμή θεωρεί ότι η επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος,δεν πιστώνεται σε κανέναν άλλον εκτός από εκείνους, οι οποίοι συμβάλλουν εθνικά και υπεύθυνα» δήλωσε, με ανακοίνωσή της, η Διοικούσα Επιτροπή Ν.Ε.Ο μετά τη συνεδρίασή της με θέμα την αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή Ν.Ε.Ο «για τους λόγους αυτούς εξουσιοδοτούμε την Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής, Ανεξάρτητη Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ώστε μετά το πέρας της συζήτησης για τη κύρωση της διεθνούς συμφωνίας, να λάβει υπόψη της στη διαδικασία της ψηφοφορίας με την ψήφο της την παραπάνω απόφασή μας».

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων βρέθηκαν τόσο η Συμφωνία και η Ρηματική Διακοίνωση που απέστειλε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι «η συμβολή της Νέας Ελληνικής Ορμής στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας υπήρξε καταλυτική, δεδομένου ότι ήδη από τις 20 Οκτωβρίου 2018 το Ν.Ε.Ο. είχε προτείνει την προσυπογραφή Ερμηνευτικής Δήλωσης, αναφορικά με: α) την Γλώσσα της γειτονικής χώρας, η οποία δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και β) την Εθνότητα, η οποία θα αφορά στην ιθαγένεια και μόνο».

Επίσης, εκφράστηκε «ο έντονος προβληματισμός για την στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δόγμα, το οποίο συμπυκνώθηκε στο «Ανήκομεν εις την Δύσιν», από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπό την έννοια αυτή δημιουργεί ερωτηματικό το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ως προς το εάν και κατά πόσον η στάση του αυτή υποκρύπτει αλλαγή στάσης ως προς τις συμμαχίες και τις παραδοσιακές διακρατικές σχέσεις της χώρας έως σήμερα».

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή του Ν.Ε.Ο στην απόφασή της σημείωσε: «Κάνοντας κριτική αποτίμηση της Συμφωνίας, θεωρούμε ότι και στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας, πρέπει να κλείσει το θέμα μέσω της επικύρωσης της Συμφωνίας, προκειμένου:

-Να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

-Να αποτρέψουμε τρίτες δυνάμεις με αλλότριους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορά μας.

-Να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν με τις εγγυήσεις μιας Διεθνούς Συνθήκης τον Αναθεωρητισμό, τον Αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας, καθώς και τον σφετερισμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της Ιστορίας, της Κουλτούρας και της κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

-Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό κόμβο.

-Να διαμορφωθούν οι συνθήκες διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών με καλή πίστη».

Powered by TUODY Software