Blame game με την εκλογή ΠτΔ- Μαξίμου: Παιχνίδια και fake news- ΝΔ: Αυτοεξευτελισμός...

Blame game με την εκλογή ΠτΔ- Μαξίμου: Παιχνίδια και fake news- ΝΔ: Αυτοεξευτελισμός...

"Πόλεμος" ανακοινώσεων και ένα ιδιότυπο blame game ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ, με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα τις προτάσεις για αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διέψευσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ως «fake news» τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» τη στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».Δείτε το σχετικό βίντεο:

 Η αρχική δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ερμηνεύτηκε ως πρόθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει ομάδα βουλευτών του από την ψήφιση της πρότασής του για το άρθρο 32, προκειμένου σε μία από τις δύο ερχόμενες ψηφοφορίες να μην λάβει 180 ψήφους ώστε στην ψηφοφορία της αναθεωρητέας Βουλής να μην μπορεί να γίνει αλλαγή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά να χρειάζεται η ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των "fake news" θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ' αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε "κοινοβουλευτική πονηριά" να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο»είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την ΝΔ.

Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η κ. Κεραμέως, η οποία προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε λέγοντας «αν και εφόσον ισχύουν αυτά...» καθώς πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση Κατρούγκαλου. «Όμως μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από ένα κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τί ακριβώς σημαίνει η έννοια, η ΝΔ δεν δέχεται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Παραμένουμε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το άρθρο 32 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», παρενέβη και ο Θ. Παπαθεωδόρου από τη ΔΗΣΥ.

Έντονη αντίδραση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση του.

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία. Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει: «Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης» τονίζεται.

Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια» κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.  

«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει» τονίζουν χαρακτηριστικά.


Το... blame game

Σε "παρτίδα σκάκι" για δυνατούς παίκτες μετατρέπεται, λοιπόν, η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή. 

Πιο αναλυτικά, κατά τη σύσκεψη των εισηγητών των κομμάτων, η ΝΔ επιβεβαίωσε την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής- παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με την απ' ευθείας εκλογή από τον λαό- με την υποσημείωση ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απλώς συμφωνεί με την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου

Κι αυτό προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να πάρει από αυτή τη Βουλή 180 ψήφους ώστε στην επόμενη Βουλή, με 151 ψήφους, να μπορεί να αναθεωρήσει το άρθρο κατά το δοκούν.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να θεωρεί ότι η πρόταση της ΝΔ αποτελεί απόπειρα να εκβιάσει το αποτέλεσμα και «πονηριά που θα πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε…». 

Την θεωρεί «πονηριά» γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα την ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ θα ξεπεράσει τους 180 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες της παρούσας προαναθεωρητικής Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα αρκούν 151 θετικές ψήφοι. Και τότε φοβούνται ότι εκείνη η μέλλουσα Βουλή θα έρθει και θα διατυπώσει το περιεχόμενο που εκείνη θέλει. Καθώς, επειδή δεν υπάρχει στη χώρα προσυνταγματικό δικαστήριο νομοθέτησης, αυτό δεν θα μπορεί να αποτραπεί.

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς», είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αποκαλύπτοντας τη σκέψη που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος να σαμποτάρουν τη δική τους πρόταση ώστε να μη συγκεντρώσει 180 ψήφους από αυτή τη Βουλή.

Έτσι, με δεδομένο ότι για να βεβαιωθεί το 180, χρειάζεται αυτό το άθροισμα ψήφων και στις δύο ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι αν στην ψηφοφορία της Πέμπτης (14/2) το άρθρο συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους τότε σε ένα μήνα οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

Η αποκάλυψη της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επισημαίνει  ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατεύθυνση αλλά μόνο διαπίστωση της ανάγκης αλλαγής του άρθρου. «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους», σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ.

Ενδεικτικό της διαφωνίας των δύο κομμάτων είναι ότι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Το ένα θα αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο θα περιλαμβάνει και εκτενές περιεχόμενο ανά πρόταση ενώ το δεύτερο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην πρόταση της Ν.Δ το οποίο θα περιλαμβάνει τα άρθρα και μια πολύ μικρή αιτιολόγηση.

Το πολιτικό διακύβευμα είναι ο Φεβρουάριος του 2020 κι η πιθανότητα να μην έχει αποσυνδεθεί μέχρι τότε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να μπορεί να επαναληφθούν όσα έγιναν με την αδυναμία εκλογής ΠτΔ τον Δεκέμβριο του 2014 , οπότε έπεσαν οι "τίτλοι τέλους" της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκτιμώντας προφανώς ότι θα κερδίσει τις εκλογές, η ΝΔ επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση για να αφαιρέσει από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διευκρινιστεί, υπάρχει όμως η δυνατότητα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «καθοδηγηθούν» ώστε να μην ψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για το επίμαχο άρθρο 32, ώστε να μην συγκεντρώσει τις 180 ψήφους. Το γεγονός ότι θα γίνουν δύο ψηφοφορίες, μία την Πέμπτη και μία μετά από έναν μήνα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώσει πόσοι βουλευτές ψήφισαν την αλλαγή του άρθρου 32 και να υπολογίσει πόσους δικούς του βουλευτές χρειάζεται να «αποσύρει» στην δεύτερη ψηφοφορία.
 


ΝΔ:  Πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την δήλωση Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, μιλά για «πλήρη αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού» και προτείνει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, «να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...»

«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.

Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».

Διαβάστε: Πηγές ΝΔ: Η κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις εκλογές...


Βούτσης

Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι το πρωί της Τετάρτης (13/2) θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτων θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

 


Βενιζέλος: Καμία διάταξη δεν πρέπει να πάρει πάνω από 179 ψήφους

«Η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους, ώστε όλες οι αλλαγές στο Σύνταγμα να αποφασιστούν με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος.

«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μία πρόχειρη συζήτηση για την αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο έχει τρία διαρθρωτικά στοιχεία, την αυξημένη πλειοψηφία, την παρεμβολή του εκλογικού σώματος και την προθεσμία ωρίμου χρόνου που κανείς δεν μπορεί να θίξει, γιατί, εάν θιγούν τα στοιχεία αυτά, θίγεται ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος».

Ο κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αποδέχθηκε τελικά και δεν συμπεριέλαβε στις διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση καμία από τις προτάσεις που αφορούν κρίσιμα θέματα στο πεδίο στο οποίο έχει την πραγματική πρωτοβουλία το σύνταγμα και δεν μπορεί να την έχει ο κοινός νόμος, που είναι το πεδίο της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες να πάνε στην επόμενη Βουλή προς συζήτηση σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγματικότητας και σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε από διάφορα βήματα, αλλά πάντως είναι μία αναπηρία της διαδικασίας αυτής», ανέφερε.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, το πρόβλημα της χώρας φάνηκε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι βαθιά πολιτικό, είναι αναπτυξιακό. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής, τότε και η ερμηνεία και η εφαρμογή του συντάγματος θα γίνει με άλλον τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό, αποτελεσματικό, κινητήριο για τη χώρα. Μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα, μέσα όμως από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης προοδευτικού, συναινετικού, πρακτικού, εφαρμόσιμου», επεσήμανε ενώ κατέληξε:

«Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης. Αυτό προτείνουμε εμείς, αυτό θέλει ο τόπος, αυτή είναι η προτεραιότητα της πατρίδας μας».


 


Η ονομαστική ψηφοφορία

Ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (14/2), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.

Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς την δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

Ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:

Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».

Δεύτερον: Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (13/2) όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.

Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.

Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software