Οδοιπορικό στη Γευγελή: "Welcome to North Macedonia, my friends"!

Οδοιπορικό στη Γευγελή: "Welcome to North Macedonia, my friends"!

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναγράφεται, σε άσπρο φόντο, στη μεγάλη πινακίδα που υποδέχεται από το μεσημέρι της Τετάρτης όλους όσοι περνούν από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων προς τη γειτονική χώρα.

Πλάι μια άλλη, μικρότερη σε μέγεθος πινακίδα, φέρει και αυτή τη νέα ονομασία, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αλλαγή του ονόματος στις πινακίδες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο συνοριακό σταθμό μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας άλλαξαν με άμεσες διαδικασίες καθώς, όπως εξηγούσε διερχόμενος πολίτης της γειτονικής χώρας, «όσο πιο άμεσα γίνει η αλλαγή τόσο πιο εύκολα θα συνηθίσουμε όλοι το νέο όνομα».

«Για εμάς, που μεγαλώσαμε με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας σίγουρα θα είναι δύσκολο να αποδεχθούμε τη νέα πραγματικότητα αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα μας γίνει συνήθεια. Ωστόσο, αυτή την ώρα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Και εγένετο... "Βόρεια Μακεδονία" - Άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνοραΈκπληκτος από το πόσο γρήγορα άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνορα, δήλωσε ο Θανάσης Σ., κάτοικος γειτονικού νομού, οποίος επισκέπτεται συχνά τη Γευγελή για ψώνια ή για οδοντιατρικές εργασίες.

«Το μάτι μου είχε συνηθίσει την παλιά πινακίδα αλλά δεν μου άρεσε να τη βλέπω. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η αλλαγή της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός, ο οποίος θυμάται τις μέρες που διέσχιζε με το τρένο την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Εμένα ούτε η παλιά ταμπέλα ούτε η νέα μου αρέσει», παρενέβη στη συζήτηση Έλληνας οδηγός αυτοκινήτου, που περνούσε τα σύνορα, εξηγώντας πως δεν είναι κατά της ειρηνικής συμβίωσης με τους γείτονες αλλά θα προτιμούσε «να είχαν κάποιο άλλο όνομα».

Κάποιοι άλλοι περνούν με ταχύτητα από το σημείο με τη νέα πινακίδα και μόνο στη θέα των τηλεοπτικών συνεργείων και από τις δύο πλευρές των συνόρων που τραβούν πλάνα φρενάρουν για να δουν τι συμβαίνει.

Κάποιες οδικές σημάνσεις μετά τα σύνορα φέρουν ακόμα τα διακριτικά "ΜΚ" και την παλιά ονομασία πλάι τη σημαία της χώρας καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την πλήρη μετάβαση στη νέα ονομασία.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Γευγελής, τα καφέ είναι γεμάτα από κόσμο, με κάποιους από τους μεγαλύτερους να συζητούν για την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης και τους νεότερους να μιλούν για θέματα της καθημερινότητας.

«Εμένα το πρόβλημά μου είναι ότι είμαι άνεργος. Αυτό μπορείτε να μου το λύσετε;», λέει νεαρός θαμώνας καφέ σε «σπαστά» ελληνικά, όταν τον ρωτήσαμε την άποψή του για τη συμφωνία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας.

"Welcome to North Macedonia, my friends" (Καλώς ορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία, φίλοι μου) μας φωνάζει ένας άλλος νεαρός στον πεζόδρομο της Γευγελής βλέποντας την κάμερα με το λογότυπο του Πρακτορείου στα ελληνικά.

Από την εποχή της αιχμής του προσφυγικού είχαν να δουν οι κάτοικοι της Γευγελής τέτοιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη μικρή τους πόλη, με τα πολλά καζίνο και τα πάσης φύσεως καταστήματα, πολλά από τα οποία φέρουν (και) ελληνικές ταμπέλες.

Η αρχή στην αλλαγή του ονόματος έγινε και με τη σημερινή τοποθέτηση των νέων πινακίδων στα σύνορα, για την οποία, όπως έλεγε αστυνομικός στο συνοριακό σταθμό της γείτονος, ήρθαν από τα Σκόπια υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών.

Το επόμενο βήμα είναι η σταδιακή αλλαγή του ονόματος σε όλα τα δημόσια κτίρια και στο «δρόμο της φιλίας», όπως λέγεται ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί από τα σύνορα στην πρωτεύουσα, Σκόπια.Σχετικά άρθραΚαι εγένετο... "Βόρεια Μακεδονία" - Άλλαξαν οι πινακίδες στα σύνορα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software