Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει Βρούτση για τα περί απόκρυψης στοιχείων για τις αυτοκτονίες

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει Βρούτση για τα περί απόκρυψης στοιχείων για τις αυτοκτονίες

Ως παντελώς ανακριβείς διαψεύδει η ΕΛΣΤΑΤ τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η δημοσίευση στοιχείων για τις αυτοκτονίες έχει σταματήσει από το 2015 «με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016) όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνει δε ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα (1) έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς ενώ οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες), σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) δύο έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες είναι, όπως εξηγεί, ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονται αποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να προσδιοριστεί τόσο η εσωτερική αιτία (για περιπτώσεις εσωτερικών παθολογικών αιτιών) όσο και η εξωτερική αιτία (αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα) για τις περιπτώσεις βίαιων θανάτων.

Καταγγελία Βρούτση

Στην καταγγελία ότι με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες, προχώρησε ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ καταδικάζει αυτή την πολιτική χυδαιότητα.

Παράλληλα, όπως όπως είπε o ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ περί αυτοκτονιών την περίοδο 2010 με 2015 (που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018) ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων του Πάνου Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν αποτέλεσμα πίεσης, κατόπιν έντονων ερωτήσεων των ΑΝΕΛ του Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά μπήκε στη διαδικασία να βγάζει στατιστικά. Από το 2015 η ΕΛΣΤΑΤ δεν βγάζει στατιστικά για τις αυτοκτονίες, με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ», είπε συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης.

Όπως επισήμανε μάλιστα ο ίδιος σχετικά, «η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η ΝΔ δεν θα χτίσει την πολιτική της αντιπαράθεση σε τέτοιες αθλιότητες».

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε την καταγγελία του και σε ανάρτηση που έκανε στο twitter.

 

Powered by TUODY Software