Συνέδριο του "Πειραιάς για Όλους": Λιμάνι, ανάπτυξη και κοινωνία

Συνέδριο του "Πειραιάς για Όλους": Λιμάνι, ανάπτυξη και κοινωνία

«Συνεχίζουμε με δύναμη. Είμαστε σε μια στιγμή που ολοκληρώνουμε την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων της πόλης. Της πόλης που θέλουμε για τον 21ο αιώνα», ανέφερε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, στο αναπτυξιακό συνέδριο «Πειραιάς, πόλη-λιμάνι: Ανάπτυξη και Κοινωνικές Δυναμικές».

Το συνέδριο, με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και συνεχίζεται σήμερα Σάββατο.

Πολιτικοί και επιστήμονες συζήτησαν για τον ρόλο που έχει το λιμάνι σε μια κοινωνία, τα προβλήματα που προκύπτουν και τις λύσεις που προτείνονται, το περιβάλλον και τις ευκαιρίες.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως το συνέδριο αυτό «έχει αφετηριακή εκκίνηση πολλών χρόνων πριν, έχει παρόν και έχει μακρύ ορίζοντα στο μέλλον.»

«Ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και πασχίσαμε για να κάνουμε έναν Πειραιά, μία πόλη λιμάνι, που θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή σφαίρα, πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικά», επεσήμανε ο κ. Δρίτσας.

«Αυτό που ξεκινάει ο Νίκος Μπελαβίλας και που σήμερα αποτυπώνεται με ένα επιστημονικό συνέδριο για τον Πειραιά, δεν το ξεκινάει μόνος. Είναι πολύτιμος πρωτοπόρος μιας ομάδας ανθρώπων, ενεργών πολιτών που καταθέτουν καθημερινά όχι μόνο τη γνώση και το μεράκι τους, αλλά και την έμπνευσή τους για την προοπτική αυτής της πόλης», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε πως το συνέδριο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς ανοίγει τις εργασίες του εν μέσω προεκλογικής περιόδου που συνήθως λείπουν τέτοιου τύπου συζητήσεις, οι πιο ουσιαστικές.

Τόνισε πως ο τίτλος του συνεδρίου είναι πολύ εύστοχος γιατί περιέχει πέντε λέξεις που δείχνουν το στίγμα που πρέπει να αποτελέσει το μήνυμα για την επόμενη μέρα του Πειραιά: «ότι δηλαδή ο Πειραιάς είναι μια πόλη λιμάνι, είναι η πύλη της χώρας προς τα έξω, είναι όμως μια πόλη στην οποία η ανάπτυξη δεν αποτελεί μια τυπική ή μια αυτόματη διαδικασία, είναι μια ανάπτυξη η οποία συνδέεται με την κοινωνία και τις κοινωνικές δυναμικές.

Γιατί η κοινωνία δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται και μεταβάλλεται και χρέος όλων μας , του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σύμφωνα με αυτές τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είπε: «Οι πόλεις φτιάχνονται υπό το βάρος πολύ ισχυρών δυνάμεων του εμπορίου και της αγοράς. Ο Πειραιάς φτιάστηκε ως ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα της ελληνικής ναυτιλίας -αφού ο Πειραιάς αποτέλεσε το επίκεντρο ανόδου της-, και ένα τρίτο κύμα αυτό του λιμανιού του Πειραιά που είναι πλέον διεθνοποιημένο, με πολλαπλές λειτουργίες στις διεθνείς μεταφορές, στον τουρισμό και σε πολλές άλλες δραστηριότητες.

Καθώς υπάρχουν αυτά τα κύματα στον τρόπο που μία πόλη μεταφορτώνεται, ταυτόχρονα η πόλη δεν είναι παθητικός αποδέκτης αυτών των μεγάλων αλλαγών στο εμπόριο και τις αγορές. Είναι ζωντανός χώρος ο οποίος αποδέχεται ή προσαρμόζεται ή λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες σε αυτές τις προσαρμογές, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο επιλογών». 

Ο χαρακτηρισμός «χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. 

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην επιστολή που διάβασε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ανέφερε για τον Πειραιά ότι «είναι μια πόλη λιμάνι η οποία δεν θέλει να βρίσκεται απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά να τις τιθασεύει και να τις θέτει στην υπηρεσία των πολιτών της και των ανθρώπων της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πόλεις είναι οι άνθρωποί τους. Χάρη σε αυτό το συνέδριο μπορούμε να συζητάμε για την ανάγκη να γίνει ο Πειραιάς πραγματικά, μητροπολιτική πόλη, να γίνει ο δεύτερος παραγωγικός και ναυτιλιακός πόλος στο δίπολο με την Αθήνα, στο πλαίσιο μια ισότιμης, αμοιβαίας σχέσης.

Να καταφέρει ο Πειραιάς να παίξει το ρόλο που αρμόζει ως η πόλη του δεύτερου λιμανιού της Μεσογείου, ως διεθνές λιμάνι ανοιχτό στον κόσμο και την κοινωνία, με εξωστρέφεια και κοσμοπολιτισμό, για να υπηρετήσει τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική, εμπορικής και οικονομικής σημασίας αποστολή του, η οποία υπερβαίνει τα σύνορά του», ανέφερε η κα Δούρου στην επιστολή της

«Σημαντική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε το συνέδριο ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος στην παρέμβασή του μίλησε για τον Πειραιά κάνοντας λόγο για μια πόλη ιστορική, ένα λιμάνι «εξόχως σημαντικό» όχι μόνο για την ανάπτυξη του Πειραιά αλλά και της χώρας.   

Φωτογραφία από τη σελίδα του Νίκου Μπελαβίλα στο Facebook

Πηγή: ΑΜΠΕ

Powered by TUODY Software