Ο Μητσοτάκης, η Ξαφά και η μείωση συντάξεων

Ο Μητσοτάκης, η  Ξαφά και η μείωση συντάξεων

Ο εναγκαλισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακροδεξιά από την μια μεριά και με τους νεοφιλελεύθερους από την άλλη, δεν αφήνει περιθώρια για το μείγμα πολιτικής που πρεσβεύει και που θα εφάρμοζε αν κάποτε κυβερνούσε αυτή την χώρα.

Τα περί ακροδεξιάς στροφής δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις όταν και ο πλέον ανυποψίαστος μπορεί να δεί το τελευταίο διάστημα τις ομαδοποιήσεις «παραταξιακών» και «μουσαφιραίων» που δημιουργούνται εντός της ΝΔ και μάλιστα με εμφανέστερες τις κινήσεις στα προεκλογικά αλώνια όπου καταγράφονται «πριμοδοτήσεις» υποψηφίων για την ισχυροποίηση αυτών των ομάδων...

Όσον αφορά στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, όμως τελικά αποφάσισαν να «εκτεθούν», για τα μάτια του Στέφανου Μάνου, του Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Μιράντας Ξαφά, των εκπροσώπων δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Μάλιστα το κόμμα «Δράση» που ίδρυσε ο κ. Μάνος και του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Σκυλακάκης, ανέστειλε την δράση του για να στηρίξει Μητσοτάκη.

Κι όλα αυτά με έναν επίσημο θα έλεγε κανείς χαρακτήρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε και μίλησε την περασμένη Παρασκευή 12/4/2019 στην  Ημερίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Βουλή. Τα καθίσματα της αίθουσας σχεδόν άδεια, όμως ήταν εκεί ο Στέφανος Μάνος που επέστρεψε στη ΝΔ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που συμμετέχει πλέον στην ομάδα  για την στρατηγική της ΝΔ, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ενώ συμμετείχαν και δύο πρόσωπα από το ΚΙΝ.ΑΛ, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας και ο Παναγιώτης Καρακατσούλης, ωσάν να ήθελαν να ενισχύσουν τα περί συνεργασίας Κ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά. Το παρόν έδωσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Εδώ, δεν πρόκειται για μια απλή προεκλογικού χαρακτήρα εκδήλωση προς «άγρα» ψήφων, πρόκειται για την παρουσίαση των προτάσεων  από μια δεξαμενή σκέψης (think tank) για εργασιακά και συνταξιοδοτικό, του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».

Αναμφισβήτητα, για τον νεοφιλελευθερισμό οι δύο πυλώνες που θα πρέπει να διαβρωθούν είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ε, ναι, λοιπόν, αυτό ακριβώς περιγράφεται στην πρόταση αυτού του think tank, συντάκτες της οποίας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Εστία», είναι  η Μιράντα Ξαφά, (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και γνωστή από την θέση της ότι οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν και άλλο),  ο Παναγιώτης Λιαργκόβας (πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και στέλεχος της ΝΔ), ο Ροδόλφος Δρακούλης (μέλος του ΣΕΒ) και οι Τάσος Αβραντίνης, Κώστας Δημόπουλος και Πλάτων Τήνιος

Για να δούμε όμως τα βασικά σημεία της πρότασης, την οποία ουσιαστικά επικροτεί με την παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα εργασικά:

α) Εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 40 ωρών, δηλαδή τέρμα το 8ωρο, την μια μέρα εργάζεσαι 5 ώρες την άλλη 11, προκειμένου να τελειώσουν οι «υπερωρίες»

β) Απόλυση εργαζομένου  χωρίς αποζημιώσεις, καθώς εισάγεται ο θεσμός της «αιτιολογημένης απόλυσης»

γ) Ανώτατο όριο αποζημίωσης για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και μισθό, ώστε να απολύονται ευκολότερα και να προσλαμβάνονται χαμηλόμισθοι και

δ) Ο κατώτατος μισθός να είναι κυμαινόμενος, ανάλογα με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, την ανταγωνιστικότητα, την πορεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ θα διαφέρει και από περιφέρεια σε περιφέρεια, ανοίγοντας έτσι το αποικιακό καθεστώς των οικονομικών ζωνών.

΄Οσον, αφορά στα συνδικαλιστικά και στις απεργίες λείπει μόνο η λέξη «Απαγορεύεται».

ε) Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, κινητικότητα και αμοιβές θα ανατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού που θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το συνταξιοδοτικό:

α) Μέτρα πίεσης για την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, δηλαδή πριν από το 67ο έτος ηλικίας. ΄Αρα περικοπές

β) Κανείς δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν τα 60. Μετά τα 60 κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε θέλει, όμως θα συνδέεται η σύνταξη του με το προσδόκιμο ζωής. Εάν δηλαδή το προσδόκιμο είναι 80 έτη και κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60, το ποσό πού έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές θα διαιρεθεί σε ετησία βάση διά είκοσι.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν απέχουν από την γνωστή πρόταση της ΝΔ που έχει χαρακτηριστεί και ως ασφαλιστικό «Πινοσέτ» της ΝΔ.

Δεν πέφτει, λοιπόν, κανείς από τα σύννεφα, απλά πρέπει πλέον η ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με την Μιράντα Ξαφά και τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό, καθώς ο μεν πρώτος δηλώνει ότι οι συντάξεις έπρεπε να είχαν περικοπεί και άλλο και η μεν δεύτερη δηλώνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλές και πρέπει να μειωθούν.

Αλλά, τί χρείαν άλλης μαρτυρίας έχομεν, όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται και χαιρετίζει στην εκδήλωση αυτού του think tank…

Γιάννης Στρατάκης

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software