Υπόθεση Σαλμά: Η δικογραφία για τις αρθροσκοπήσεις, με ζημιά πάνω από μισό εκ. ευρώ στο Δημόσιο

Υπόθεση Σαλμά: Η δικογραφία για τις αρθροσκοπήσεις, με ζημιά πάνω από μισό εκ. ευρώ στο Δημόσιο

Στοιχεία από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της απιστίας και της απάτης κατά μόνας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση για ζημία άνω του ποσού των 150.000 ευρώ που έβλαψε το Δημόσιο.

Η ποινική δικογραφία για τις αρθροσκοπήσεις του βουλευτή της ΝΔ σχηματίστηκε μετά την εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική έρευνα που δόθηκε με αφορμή σειρά ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην εφημερίδα, τον Οκτώβριο του 2016.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ (διοικητές, προϊσταμένους υπηρεσιών, επιληφθέντες υπαλλήλους εκκαθάρισης κ.λπ.) και τους  λοιπούς ιδιώτες που ενέχονται στα υπό διερεύνηση κακουργήματα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μισό και πλέον εκατομμύριο ευρώ πλήρωσε σε περίπου έναν χρόνο (2014-2015) το Δημόσιο σε δύο διαγνωστικά κέντρα για τις υπερτιμολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις.

Δύο κέντρα που σχετίζονται με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, βουλευτή - γιατρό ορθοπεδικό Μάριο Σαλμά, αφού το πρώτο ανήκε σε συγγενικό του πρόσωπο και συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του κ. Σαλμά, ενώ το δεύτερο διαδέχτηκε το πρώτο, εκτελώντας για λογαριασμό του τα παραπεμπτικά.

Παρατυπίες βρέθηκαν στο σύνολο των 553 σχετικών παραπεμπτικών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση, 543 από τα οποία συνταγογραφήθηκαν από τον κ. Σαλμά. Ενδεικτικά, 363 παραπεμπτικά δεν φέρουν υπογραφή ασφαλισμένου, ενώ 109 από αυτά δεν φέρουν επιπλέον ούτε τη σφραγίδα του παρόχου υγείας.

Η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ (248ης/2-12-2014 συνεδρίασης) έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιείται η νέα μέθοδος της διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο καθώς και να αποζημιώνεται με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη ωστόσο κατά παράβαση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο για την κοστολόγηση της εξέτασης, που τιμολογήθηκε και αποζημιωνόταν στα 1.500 ευρώ, περιλαμβάνοντας νοσηλεία έως δύο ημερών, χρειαζόταν κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών και όχι μόνο απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δικογραφία, η εν λόγω υπουργική απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η κάθε επιλήψιμη αρθροσκόπηση, διάρκειας 20 λεπτών της ώρας, με μικρή έως μηδαμινή απαίτηση αναλωσίμων, τιμολογήθηκε με βάση την κατάταξη από τις αρχικές γνωματεύσεις στα 1.500 ευρώ. Δηλαδή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μερικών μηνών η δραστηριότητα αυτή απέφερε έσοδα 825.000 ευρώ στο ιδιότυπο αυτό εργαστήριο-ιατρείο.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της κερδοφόρας εξέτασης, η τιμολόγηση ορίστηκε στα 150 ευρώ.

Η συνολική ζημία για το Δημόσιο υπολογίζεται στα 742.500 ευρώ.

Ενδεικτικές ένορκες καταθέσεις:

■  "Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού βουλευτή, δεν πραγματοποίησε την εξέταση και στα δύο γόνατα στο πολυϊατρείο αλλά στο ιατρείο του κ. Σαλμά, ενώ αναγνωρίζει την υπογραφή της σε ένα από τα δύο παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί στο όνομά της".

■ "Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του Μ. Σαλμά, όπου και πραγματοποίησε την εξέταση πληρώνοντας 50 ευρώ, ενώ δεν χρησιμοποίησε το βιβλιάριο ασθενείας της. Στα δύο παραπεμπτικά που φέρουν το όνομά της δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της, ενώ ο αριθμός ΑΜΑ που αναγραφόταν ήταν διαφορετικός από αυτόν του βιβλιαρίου της".

■ "Η... είχε επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, δεν πραγματοποίησε την εξέταση και στα δυο γόνατα στο ιδιωτικό πολυϊατρείο αλλά στο ιατρείο του και τον πλήρωσε με 200 ευρώ. Δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της στα παραπεμπτικά που φέρουν το όνομά της".

■ "Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του Μ. Σαλμά, πραγματοποίησε την εξέταση και στα δύο γόνατα στο ιδιωτικό πολυϊατρείο, δεν πλήρωσε για την εξέταση το πολυϊατρείο, δεν χρησιμοποίησε το βιβλιάριο ασθενείας της και πλήρωσε 380 ευρώ στον Μ. Σαλμά".

■ "Η... είχε επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, εκεί πραγματοποίησε την εξέταση, ενώ στο παραπεμπτικό που φέρει το όνομά της δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της. Το δε παραπεμπτικό εκδόθηκε μία μέρα μετά την έκδοση απόδειξης πληρωμής για την επίσκεψη στο ιατρείο του κ. Σαλμά με σφραγίδα του ιδιωτικού πολυϊατρείου".

■ "Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, πραγματοποίησε την εξέταση στο ιδιωτικό πολυϊατρείο αλλά δεν πλήρωσε χρήματα καθότι, όπως την ενημέρωσαν, εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε μια προσφορά σύμφωνα με την οποία η αρθροσκόπηση γινόταν δωρεάν! Στο παραπεμπτικό στο οποίο αναγνωρίζει την υπογραφή της φαίνεται να έχει καταβάλει τη συμμετοχή της 225 ευρώ".  

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software