Ελεύθεροι με όρους Λυκουρέζος και Παναγόπουλος - Αρνούνται τις κατηγορίες

Ελεύθεροι με όρους Λυκουρέζος και Παναγόπουλος - Αρνούνται τις κατηγορίες

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της "μαφίας των φυλακών", οι δύο κατηγορούμενοι δικηγόροι.

Στον μεν πρώτο, τον 86χρονο ποινικολόγο, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Στον δεύτερο δικηγόρο, Θεόδωρο Παναγόπουλο, επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η απόφαση της πολύωρης ανακριτικής διαδικασίας έγινε δεκτή με αγκαλιές και φιλιά από τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες των δύο δικηγόρων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο δικηγόροι είναι ελεύθεροι, ο συνήγορος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, δήλωσε τα εξής: Επειδή λείπει η έννοια του γεγονότος από αυτή την υπόθεση αλλά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ασφυκτικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δώσουμε κι άλλα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε καμία εμπλοκή με την υπόθεση".


Δείτε τα σχετικά βίντεο:


Να σημειωθεί ότι οι δυο δικηγόροι, αρνήθηκαν οιαδήποτε σχέση με τη μαφία των φυλακών. Μέσω των υπομνημάτων τους αλλά και των απολογιών τους ενώπιον του Εφέτη ειδικού ανακριτή, επιχείρησαν την αποδόμηση του κατηγορητηρίου, που τους αποδίδει εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου

Μάλιστα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έστρεψε τα πυρά του σε βάρος του 39χρονου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου

Πιο αναλυτικά, ο 86χρονος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισήμανε στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ότι ο Αριστείδης Φλώρος έχει ήδη δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, μία για την Energa και μία για την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, ως ηθικός αυτουργός, υποστηρίζοντας ότι παρόλα αυτά σήμερα "αναγορεύεται σε αξιόπιστος μάρτυρας".

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι καταθέσεις των δικηγόρων σε βάρος του, αναφέρονται σε όσα φέρεται ότι τους είχε πει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ότι δηλαδή ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αριστείδη Φλώρο 2.000.000 ευρώ, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή... Το γεγονός, μάλιστα, ότι κανείς δεν είχε καταγγείλει τις φερόμενες ως οικονομικές του αξιώσεις στις Αρχές, εάν και τις γνώριζαν, καθιστά αναξιόπιστα τα όσα υποστηρίζονται. 

"Υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος", ανέφερε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σημειώνοντας: "Για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση από το 2014, η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019", αναρωτώμενος πώς εντάσσεται ο ίδιος στην οργάνωση από το 2014.

"Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα)δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γ. Αντωνόπουλου... Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο".

Όσο για την απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου, ο κ. Λυκουρέζος επισήμανε ότι δεν επικοινώνησε ποτέ με τον Αριστείδη Φλώρο ούτε τον επισκέφθηκε στη φυλακή, γεγονός που προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών. 

Καταλήγοντας, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος υποστήριξε ότι ουσιαστικά "καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου". 

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, ο επιφανής ποινικολόγος που κατηγορείται στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Ο κατηγορούμενος με αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του Δημοσίου διεκδικεί αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη από δηλώσεις της υφυπουργού.

Κατά τον ενάγοντα, η κ. Παπακώστα ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής "προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου" εκφράζοντας "την βεβαιότητά της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ".

Ο δικηγόρος αναφέρει πως "εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου καθώς δεν εθίγει μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής."

Και τονίζει πως αποτέλεσμα των επίμαχων δηλώσεων της εναγόμενης είναι η δημιουργία ενός έντονα αρνητικού, νοσηρού και τοξικού κλίματος σε βάρος του, "το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση μου".

Διαβάστε: Παπακώστα για Λυκουρέζο: Δεν ήταν προσωπική η αναφορά μου
Διαβάστε: Αγωγή κατά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη καταθέτει ο Λυκουρέζος


Θόδωρος Παναγόπουλος

"Ουδεμία γνωριμία, σχέση ή επαφή είχα ποτέ με τα αναφερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πλην των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Γεώργιου Αντωνόπουλου και του Λεκοτσάϊ που επισκέφθηκα χάριν εξυπηρέτησης συναδέλφου μια φορά στις φυλακές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Παναγόπουλος επισημαίνοντας ότι ανέλαβε την εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου τον Ιούνιο του 2017. 

"Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας", κατέληξε.

Ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε επιπλέον ότι κανένα από τα μέλη της οικογένειας Ζαφειρόπουλου δεν επιβεβαιώνει τα περί εκβίασης σε βάρος του, σημειώνοντας:

"Ούτε η σύζυγός του ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη! Και ερωτάται: Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του;". 

Επιπλέον, έθεσε υπό αμφισβήτηση ισχυρισμούς συναδέλφων του που έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες από τον ανακριτή,  θέλοντας να δείξει πως λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τα λεγόμενά τους δεν προκύπτει αξιόποινος δικός του ρόλος στην ερευνώμενη από τη δικαιοσύνη υπόθεση.  

Αναφερόμενος δε, ειδικά στην κατάθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος φέρεται – κατά την κατηγορία – να είναι το θύμα της εκβίασης ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε στο υπόμνημά του: "Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την "αφρόκρεμα" των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου";

Powered by TUODY Software