«Ύποπτα» σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Ύποπτα» σενάρια για πρόωρες εκλογές

Στην τελική ευθεία των έξι ημερών προς τις ευρωεκλογές άρχισαν και πάλι τα σενάρια για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αφού δεν κατόρθωσαν να «πείσουν» τον Πρωθυπουργό για τετραπλές κάλπες στις 26 Μαϊου τώρα οι «πυθίες» άρχισαν τους χρησμούς για εκλογές τον Ιούνιο ή Ιούλιο, γιατί, λέει, ο Αλέξης Τσίπρας, εάν είναι μικρή η διαφορά στις ευρωεκλογές με την ΝΔ, θα αξιοποιήσει αυτή την δυναμική, ενώ αν είναι μεγάλη η διαφορά δεν θα μπορεί να την διαχειριστεί και υπό τον φόβο μιας συντριβής το Φθινόπωρο, θα επισπεύσει τις εκλογές.  

Η επαναφορά εκλογικών σεναρίων, δεν μας εκπλήσσει, καθώς  τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει ένα διαρκές αίτημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές και μια διαρκής σεναριολογία από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, ακόμα και με επιχειρήματα καφενείου, όπως λόγου χάρη ο Τσίπρας θα πήγαινε σε εκλογές τον Μάιο γιατί δεν θα ήθελε να ρισκάρει να περάσει ένα καλοκαίρι κατά την διάρκεια του οποίου  μπορεί να έχουμε πυρκαγιές κ.λ.π.

Τώρα, τα σενάρια έχουν να κάνουν με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πως θα το διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αν είναι μικρή η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λένε, ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές για να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική. Αγνοούν φαίνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε αναταράξεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολύ δύσκολη θέση και ενδεχομένως να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα έχουν να κάνουν ακόμα και με την αμφισβήτησή του. Άρα λοιπόν, εάν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι σαν να δίνει χέρι βοηθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συμβάλλει στην επανασυσπείρωση της ΝΔ. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε από που εκπορεύεται αυτό το σενάριο, ενώ αν όντως υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως γράφτηκε, που του εισηγούνται κάτι τέτοιο θα πρέπει πάραυτα να τους κλείσει έξω από το Μαξίμου.

Αν είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λένε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για να μην οδηγηθεί σε συντριβή τον Οκτώβριο. Η πολιτική ατμόσφαιρα, τα μηνύματα, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις τους κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν μια μεγάλη διαφορά, αντιθέτως αν κρίνουμε και από την στάση βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που αποφεύγουν να κάνουν πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και περιορίζονται στο να πουν, όπως η κ. Βόζεμπεργκ, ότι ακόμα και με μια ψήφο διαφορά είναι νίκη της ΝΔ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι «κάτι τρέχει»...

Ας υποθέσουμε όμως ότι όντως θα υπάρξει μεγάλη διαφορά, και όταν μιλάμε για μεγάλη διαφορά εννοούμε οροφή τις επτά μονάδες, τότε είναι που οι πρόωρες εκλογές όχι μόνο θα οδηγήσουν σε συντριβή το κυβερνών κόμμα αλλά θα γίνουν το Βατερλό του Αλέξη Τσίπρα.  

Άρα, λοιπόν, και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν πολιτικά ανόητο να  υπάρξει απόφαση για εκλογές τον Ιούλιο, γιατί ο ίδιος θα  ενίσχυε τον αέρα νίκης στον Μητσοτάκη και ίδιος θα απεμπολούσε κάθε προσπάθεια ανατροπής του κλίματος. Και αυτό το σενάριο μπορούμε να εικάσουμε βασίμως ότι έχει την ίδια αφετηρία με το προηγούμενο.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι  μια λάθος κίνηση από τον Πρωθυπουργό γιατί πέραν όλων των άλλων ακυρώνει μια σταθερή και ταυτόχρονα αξιολογήσιμη  στάση του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. 

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αντιμετωπίσει «Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες» καθ΄ όλη την διάρκεια της Πρωθυπουργίας του έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή, πόσο μάλλον τώρα που έχει την δυνατότητα άσκησης της δικής του πολιτικής, έστω και με τους αστερίσκους των ευρωπαϊκών θεσμών και τις εμμονικές ενστάσεις Στουρνάρα.

Γνωρίζει επίσης, πως οι κοπετοί της ΝΔ για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα, δεν πείθουν και αντιμετωπίζονται με καχυποψία, καθώς έξι μέρες πριν από τις κάλπες τα γαλάζια κροκοδείλια δάκρυα για την 13η σύνταξη δεν συνοδεύονται από ρητές δεσμεύσεις για το τι προτίθεται να  κάνει ΝΔ. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους, καμία ρητή δέσμευση, μόνο γενικής  χρήσεως υποσχέσεις για καλύτερες δουλειές για καλύτερους μισθούς όταν θα έρθει η ανάπτυξη...

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει  ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του πολιτικού του αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πολιτικού αρχηγού με τις συνεχείς στρατηγικές ήττες και τις διαψεύσεις των εκτιμήσεων του και το οποίο δεν είναι άλλο από τον φόβο που έχει αρχίσει να προκαλεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει η αίσθηση ότι έχει ήδη επεξεργαστεί ή «επόμενη μέρα» των εκλογών, όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών, όποτε κι αν γίνουν, και για κάθε αποτέλεσμα... 

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software