Ρος Ντέιλι: Να παλέψουμε για την βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ρος Ντέιλι: Να παλέψουμε για την βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνέντευξη στην Ντίνα ΜιχαλοπούλουΟ Ιρλανδός στην καταγωγή, κοσμοπολίτης στην κουλτούρα και... Κρητικός στη ζωή, Ρος Ντέιλι, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των φετινών Ευρωεκλογών, στις οποίες συμμετέχει ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφιερωμένος στη μουσική, την "γλώσσα του διαλόγου του με αυτό που θεωρεί ιερό", όπως αναφέρει ο ίδιος, ταξιδεύει, αναζητώντας, διασώζοντας και δίνοντας νέα ζωή σε παραδοσιακά ακούσματα από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Μεσόγειο και την Ανατολή.

Το 1982 ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος", το οποίο αποτελεί ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων που αγαπούν και ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, διοργανώνοντας σεμινάρια, συναυλίες και φεστιβάλ.

Πριν από λίγα χρόνια, αποφάσισε να διαθέσει όλη του τη μουσική δωρεάν στο Διαδίκτυο.

"Έχω σιχαθεί, μετά από τόσα χρόνια, την εμπορική πλευρά της δισκογραφίας, αλλά εξακολουθώ να αγαπάω το αντικείμενο και να θέλω να το μοιραστώ με τους άλλους ανθρώπους", είχε δηλώσει.

Το 2014, υπέγραψε μαζί με άλλους πολιτικούς και διανοούμενους τη διακήρυξη στήριξης στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, που είχε τίτλο "Ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μιλά στο nooz.gr, για ευρωπαϊκά θέματα, από την σκοπιά της πολιτικής και του πολιτισμού.H συνέντευξη του Ross Daly

- Πιστεύετε πως μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία (στην κρίση μερίδα του ξένου Τύπου τις έλεγε “PIIGS”) μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην στρατηγική και τις αποφάσεις στην ΕΕ;

- Πιστεύω ότι μπορούν, αλλά εξαρτάται από τις συγκεκριμένες προτάσεις τους και από τον τρόπο με τον οποίο θα τις υποστηρίξουν.

Το σίγουρο όμως για μένα είναι ότι, εάν θέλουμε να επηρεάσουμε έναν οργανισμό όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται μεθοδική δουλειά και καλή γνώση των μηχανισμών λειτουργίας της ίδιας της ένωσης.

Η ΕΕ είναι πολύ μεγάλη και με μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων που βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να προτείνει κανείς πράγματα που θα έχουν για όλους θετικό αντίκτυπο, αλλά πάντα μια ισορροπία χρειάζεται και εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυσκολία.

Πιστεύω επίσης ότι, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών δεν έχει ακόμα καλή γνώση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωεκλογές συνήθως επισκιάζονται από τις εθνικές της κάθε χώρας και συχνά αντιμετωπίζονται απλώς ως μια σφυγμομέτρηση αυτών.

Αυτή η προσέγγιση είναι για μένα εσφαλμένη καθώς τα εθνικά κοινοβούλια λειτουργούν αρκετά διαφορετικά από το Ευρωπαϊκό και χρειάζεται να κάνουμε τις επιλογές μας για αυτά κατανοώντας και συνυπολογίζοντας αυτές τις διαφορές. 

Βέβαια, ως προς την αρχική ερώτηση σας σχετικά με εάν μπορούν μικρές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη στρατηγική και στις αποφάσεις της ΕΕ, έχει επίσης σημασία να δούμε ποιος είναι ο τομέας αιχμής της κάθε χώρας.

Σίγουρα η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν θα έχουν την ίδια επιρροή με τη Γερμανία και τη Γαλλία σε θέματα που αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού δεν διαθέτουν καν.

Σε άλλα θέματα όμως τα οποία έχουν αναπτύξει και στα οποία πρωτοστατούν, με μια σοβαρή και καλοσχεδιασμένη προσέγγιση, μπορούν να ασκήσουν μια σημαντική επίδραση. Οι μικρές χώρες φαινομενικά μόνο βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των μεγάλων.

Πιστεύω αντίθετα ότι έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που είναι πολύ σημαντικά.

Οι μεγάλες χώρες είναι λίγο σαν πολύ μεγάλα καράβια, καράβια που δύσκολα και αργά αλλάζουν κατεύθυνση.

Οι μικρές χώρες έχουν πολύ περισσότερη ευελιξία και μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλες αλλαγές σε ένα σημαντικά μικρότερο χρόνο.

Σε αυτό πιστεύω ότι το κομβικό σημείο είναι η παιδεία.

Με εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην παιδεία, μια μικρή χώρα μπορεί να δει μεγάλες και πολύ θετικές αλλαγές μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρόνο. Οι ίδιες αλλαγές αυτές, σε μια μεγαλύτερη χώρα θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο.

Νομίζω ότι μια χώρα που αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα επένδυσης στην παιδεία με πολύ θετικά αποτελέσματα είναι η Φινλανδία.

Μια τέτοια προσέγγιση, προσαρμοσμένη βέβαια στις ιδιαιτερότητες της χώρας, θα ωφελούσε πολύ την Ελλάδα.  

- Πώς κρίνετε το γεγονός ότι πολύ σημαντικές αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται από όργανα με διορισμένα και όχι εκλεγμένα μέλη και επικεφαλής;

- Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Οι αποφάσεις της πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΕ θα πρέπει να ανήκουν στους αιρετούς και κατ’ επέκταση στους ίδιους τους λαούς.

Οι διορισμένοι χρειάζονται ως διοικητικό προσωπικό προκειμένου να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις αποφάσεις αυτές.

Πάλι σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι μια πιο ενεργή συμμετοχή των ίδιων των λαών της Ευρώπης στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και στη γενικότερη λειτουργία της ΕΕ θα επιφέρει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να υποχρεωθεί να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά και πιο πλουραλιστικά

- Είστε υπέρ ή κατά του Brexit; Πώς κρίνετε την πορεία της διαδικασίας δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία;

- Το Brexit είναι κατά τη άποψή μου ένα τεράστιο λάθος που θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για τη Μεγάλη Βρετανία.

Για μένα είναι μια πολύ μεγάλη τραγωδία για τη νεολαία της χώρας που, απ’ότι φαίνεται, ψήφισαν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Επίσης απ’ότι φαίνεται, οι μεγάλες ηλικίες ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό υπέρ της αποχώρησης.

Οι νεολαία είναι όμως που θα κληθεί να ζήσει με τα αποτελέσματα του Brexit. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν αν όντως πραγματοποιηθεί.

Προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου. Πολύς κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit πιστεύοντας πράγματα που απλώς δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, και βέβαια, η ξενοφοβία δυστυχώς έπαιξε ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην απόφαση αυτή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια, έχει πολλά προβλήματα και πολλά κενά ακόμα, αλλά πιστεύω ανεπιφύλακτα ότι είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι έχει μεγάλη σημασία να μένουμε όλοι εντός της, παλεύοντας για τη βελτίωσή της.

Θέλει πολλή δουλειά ακόμα και πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να φτάσουμε εκεί που πρέπει, αλλά σίγουρα αξίζει αυτήν την προσπάθεια. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός της Ευρώπης σίγουρα δεν οδηγούν σε θετικές καταστάσεις.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές θα είναι ενισχυμένα. Πώς εξηγείται αυτό κατά τη γνώμη σας; 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος είναι όντως πολλά, σύνθετα, και συχνά δυσνόητα.

Επίσης τα fake news, ο λαϊκισμός, και η απορρέουσα από αυτά ξενοφοβία θολώνουν ακόμα περισσότερο τα νερά, καθώς πολύς κόσμος μπερδεύεται ανάμεσα σε όλα αυτά καταλήγοντας να οχυρωθεί πίσω από αντιδραστικές αντιλήψεις που νομίζει, εσφαλμένα βέβαια, ότι θα τον σώσουν από τα προβλήματά του.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ψηφίζουν τα διάφορα ακροδεξιά σχήματα στην Ευρώπη είναι όντως συνειδητά ακροδεξιοί και φασίστες.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ψηφοφόρους που εμπίπτουν σε αυτό που περιέγραψα πριν.

Δηλαδή ότι παρασυρμένοι από λανθασμένη πληροφόρηση (συχνά εσκεμμένη παραπληροφόρηση), και μην έχοντας πρόσβαση σε πιο σοβαρές και ακριβείς πηγές πληροφόρησης, επηρεάζονται από κάποιους άλλους πρωτεργάτες των κινημάτων αυτών που όντως εμφανίζουν ακραία και φασιστικά χαρακτηριστικά.

Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι έχει σημασία να μην δαιμονοποιήσουμε όλους αυτούς που, στην ουσία, είναι τα θύματα των ακραίων.

Πρέπει αυτοί τουλάχιστον να κρατηθούν εντός διαλόγου και με τρόπο νηφάλιο, μεθοδικό και τεκμηριωμένο να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι οι "προτάσεις" της ακροδεξιάς είναι κενές και οδηγούν μονάχα σε πολύ οδυνηρές καταστάσεις για όλους.     

Υπάρχει μία ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό ή το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται μόνο στην Οικονομία;

- Υπάρχει μια Ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό. Δεν είναι όλα οικονομία, ΑΕΠ, και βαριά βιομηχανία.

Αυτή η ατζέντα είναι ωστόσο σε μεγάλο βαθμό υπό διαμόρφωση ακόμα και έτσι είναι πολύ σημαντικό, ως χώρα με ιδιαίτερη σχέση και ιστορία στον τομέα του πολιτισμού, να συμμετέχουμε ενεργά και δυναμικά στη διαδικασία αυτή.

Ο πολιτισμός επίσης δεν έχει γεωγραφικά σύνορα. Αποτελεί μια πανανθρώπινη κατάκτηση που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, και που αντανακλά και αντιπροσωπεύει το σύνολο της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας.

Έτσι ο πολιτισμός στη σύγχρονη Ευρώπη δεν μπορεί να αφορά μονάχα στα όσα δημιουργούνται στην Ευρώπη και από Ευρωπαίους.

Οφείλει να είναι κάτι πολύ πιο διευρυμένο και ανοικτό που δέχεται και που ενσωματώνει στοιχεία από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, πιστεύω ότι μόνο η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό χωνευτήρι πολιτισμού που θα δέχεται ιδέες, τέχνες και το καταστάλαγμα δημιουργικής δραστηριότητας ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Κεντρική φωτογραφία από την σελίδα του Ross Daly στο Facebook

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software