Γιώργος Χρηστάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκα ανοιχτά μυαλά και αυτιά!

Γιώργος Χρηστάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκα ανοιχτά μυαλά και αυτιά!

Συνέντευξη στη Ρενάτα Γρυπάρη


Χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο και χορογράφος, πρωταθλητής αθλητής μπάσκετ, υποψήφιος διδάκτορας κοινωνικής ψυχολογίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι ένας άνθρωπος με πολύπλευρη προσωπικότητα, δίψα για δράση και όρεξη για προσφορά.

Η ζωή τον έμαθε να αγωνίζεται και να βρίσκει το κουράγιο να πραγματοποιεί τα όνειρά του, παρά τα εμπόδια.

Ένα από αυτά είναι ο χορός. Ιδρυτής της μικτής (ατόμων με και χωρίς αναπηρία) ομάδας χορού Dagipoli, χτυπάει σκληρά ταμπού και στερεότυπα μέσα από αυτή την καλλιτεχνική έκφραση.

"Μέσα από την τέχνη, κάνεις πολιτική", όπως έχει δηλώσει, άλλωστε.

Αν και έχει καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα, δεν σταματά, δεν επαναπαύεται, αντίθετα αναζητά νέους στόχους. Η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν για εκείνον μια καινούργια πρόκληση.

"Έχω την πίστη πως σ’ αυτό το χώρο μπορώ κι εγώ να δημιουργήσω σημαντικά πράγματα και να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου" αναφέρει στη συνέντευξή του στο nooz.gr

Αναλυτικά η συνέντευξη

 


Πότε ξεκίνησε η σχέση σας με τον χορό; Πώς προέκυψε η χορευτική ομάδα Dagipoli Dance Co (Δαγίπολη) και ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε μέσω αυτής;

Η σχέση μου με το χώρο ξεκίνησε πριν από πάρα πολλά χρόνια μέσα από τις πρώτες προσπάθειες συλλόγων των αναπήρων που είχαν τα πρώτα πολιτιστικά σχήματα. Στη συνέχεια εξερεύνησα το σύγχρονο χορό μακριά από το πλαίσιο της αναπηρίας φιλοξενούμενος σε ομάδες χορού, που δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν. Μετά από αρκετά χρόνια εμπειριών και απόκτησης γνώσης και τεχνικής, αποφάσισα το 2004 να φτιάξω την δική μου ομάδα. Ξεκινήσαμε δειλά και με λίγα μέσα όμως η πορεία ήταν ανοδική.

Άναγνωριστήκαμε ισότιμα στο πεδίο της τέχνης, ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο από την Αμερική, στην Ευρώπη, και στην Ασία, και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Προκαλέσαμε ανατροπές και χαράξαμε δρόμο και για τους επόμενους που θα έρθουν. Το κεντρικό μας μήνυμα πέρα από το καλλιτεχνικό μας αποτέλεσμα είναι πως όταν άνθρωποι με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα αποφασίσουν να συνεργαστούν με κοινό στόχο τα καταφέρνουν θαυμάσια και τα αποτελέσματα είναι επίσης θαυμαστά.

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Ελλάδα την αναπηρία;

Ο κόσμος της αναπηρίας στην Ελλάδα είναι ακόμη άγνωστος. Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη συμμετοχή και την δική μου αλλά και άλλων αναπήρων στα ψηφοδέλτια έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα γύρω από την αναπηρία και αυτό δεν μπορούμε παρά να το εκλάβουμε ως μια θετική εξέλιξη. Όμως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα παιδείας γύρω από την αναπηρία και χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο και πολύ εκπαίδευση για να φτάσουμε σε επιθυμητά αποτελέσματα. Προσωπικά θεωρώ πως το ζήτημα της αναπηρίας πρέπει να μπει στην πρωτοβάθμια ακόμη εκπαίδευση και από εκεί και πέρα να μπορέσει να μείνει ζωντανός ένας διαρκής διάλογος γύρω από τα ζητήματα της αναπηρίας τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία.

Ποιά προβλήματα συναντάτε στην καθημερινή σας ζωή;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία αφορούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις προκαταλήψεις, και τις οργανωτικές δομές ή τις τομεακές δομές της πολιτείας. Οι πόλεις μας είναι ακόμη αφιλόξενες και η προσβασιμότητα τους εξαντλείται γύρω από τα εμπορικά τους κέντρα γιατί πολύ απλά οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί και έχω κτιστεί με βάση τους κανόνες και τους όρους αυτού που λέμε κανονικότητα. Όμως υπάρχει σχέδιο έχουμε την γνώση και την εμπειρία και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει, ώστε η κοινωνία να αποδεχθεί ουσιαστικά την αναπηρία;

Η ουσιαστική αποδοχή της αναπηρίας από την κοινωνία θα γίνει αντιληπτή όταν η ίδια η κοινωνία δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορεί ο κάθε ανάπηρος να λειτουργεί ισότιμα και αυτόνομα.

Ποιό είναι το δικό σας μήνυμα για την διαφορετικότητα;

Ο όρος διαφορετικότητα παρόλο που τον χρησιμοποιούμε για λόγους κυρίως συνεννόησης είναι ένας όρος με τον οποίο δεν συμφωνώ. Διαφορετικοί είμαστε όλοι δεν υπάρχει ούτε ένας καθόλα όμοιος με κάποιον άλλο πάνω στον πλανήτη. Ο πιο δόκιμος όρος θεωρώ πως είναι η ανθρώπινη ποικιλομορφία. Οι όποιες διαφορές μας βρίσκονται στα λειτουργικά μας γνωρίσματα στην μορφή ή στο χρώμα παράγοντες που όμως δεν μας καθιστούν διαφορετικούς στην ουσία μας μιας και είμαστε όλοι από το ίδιο Υλικό φτιαγμένοι.

Είστε ένας άνθρωπος που δεν αντιμετωπίζει την αναπηρία του ως τροχοπέδη. Αντίθετα, είστε εκπληκτικά δραστήριος και πολυτάλαντος! Τί θα θέλατε να πείτε σε άλλα άτομα με κινητικά προβλήματα, που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους;  

Ο κάθε ανάπηρος αυτό που πρέπει πρωτίστως να κάνει είναι να κατακτήσει τη θέση του μέσα στο πολιτικό κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πρέπει να γίνει εξωστρεφής και να βγει από κάπου για να κατακτήσει το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής του στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και την τέχνη, στην ψυχαγωγία, και σε κάθε άλλο πεδίο ανθρώπινης δράσης. Τα όποια εμπόδια που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δεν θα πρέπει και να μας γυρίζουν πίσω. Σκληρή δουλειά επιμονή και υπομονή και πίστη στην κατάκτηση των δικαιωμάτων μας

Τί σας οδήγησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και γιατί επιλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Τί θέλετε να αλλάξετε;

Η επιλογή μου να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑ έγινε γιατί σ’ αυτόν το χώρο έτσι κι αλλιώς κινούμουν πάντα, αλλά και γιατί σ’ αυτό το χώρο βρήκα ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν, να μάθουν, να δώσουν λύσεις. Έχω την πίστη πως σ’ αυτό το χώρο μπορώ κι εγώ να δημιουργήσω σημαντικά πράγματα και να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου.

Πηγή βίντεο: Facebook

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software