Πάει για την πρώτη θέση η Ρένα Δούρου

Πάει για την πρώτη θέση η Ρένα Δούρου

Στην τελική ευθεία για μια τεράστια ανατροπή βρίσκεται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, καθώς έχει κατορθώσει σύμφωνα με μετρήσεις των τελευταίων 24ώρων να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με τον υποψήφιο της ΝΔ Γιώργο Πατούλη, ο οποίος στην αρχή της προεκλογικής κούρσας είχε εμφανιστεί ως το μεγάλο φαβορί.

Στο προεκλογικό επιτελείο της Ρένας Δούρου, ρίσκαραν, μπήκαν μπροστά, αντέκρουσαν τα ψευτονέα, αντιμετώπισαν την μαύρη προπαγάνδα για την τραγωδία στο Μάτι και κοίταξαν κατάματα και με σεβασμό τους πολίτες της περιφέρειας Αττικής.

Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία όμως ήταν αναμενόμενη από την Ρένα Δούρου για όσους τουλάχιστον την ξέρουν και γνωρίζουν την ευθύτητα του χαρακτήρα της και την αγωνιστική της διάθεση.

Πήγε κόντρα στις προβλέψεις και μάλιστα ουκ ολίγων, που θεωρούσαν στην αρχή της προεκλογικής κούρσας, περίπου ως χαμένη υπόθεση την περιφέρεια για την Ρένα Δούρου. Ήταν τότε που πρόβαλε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί ο εκλεκτός της ΝΔ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Η ξαφνική υποψηφιότητα του κ. Πατούλη, η οποία προέκυψε για να ανοίξει ο δρόμος της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων, φαίνεται πως παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και «προβλήματα» προσαρμογής στις απαιτήσεις της περιφέρειας. 

Ταυτόχρονα ο κ. Πατούλης παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε από την ΝΔ για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, φαίνεται ωσάν να μην έχει ακόμα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι αυτός υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, με αποτέλεσμα να δείχνει «ανυπακοή» στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για στήριξη υποψηφίων δημάρχων στην Αττική, όπως επί παραδείγματι στο Δήμο Πεύκης όπου ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Επαμεινώνδα Γαρδέλη, ο οποίος είναι απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ. Βεβαίως ο λόγος του «αντάρτικου», είναι ότι η  σύζυγος του κ. Πατούλη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό του κ. Γαρδέλη.

Στην ΝΔ πνέουν τα μένεα κατά του κ. Πατούλη καθώς θεωρούν ανεπίτρεπτο το γεγονός, ότι ενώ ο ίδιος είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με το χρίσμα του κόμματος, εν τούτοις επιλέγει να στηρίζει υποψήφιο δήμαρχο και μάλιστα σε ένα μεγάλο δήμο της Αττικής που αντιμάχεται τον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο.

Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στους ψηφοφόρους της περιφέρειας καθώς, πέραν των κομματικών ζητημάτων, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με το πώς ο κ. Πατούλης ιεραρχεί και διαχειρίζεται γενικότερα τα  πράγματα.  

Είναι λογικό λοιπόν να γίνεται η σύγκριση ανάμεσα στην Ρένα Δούρου και στον Γιώργο Πατούλη, ενώ επιπλέον στις τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις η κ. Δούρου και ανεξάρτητα από κομματικές συμπάθειες και αντιπάθειες της αναγνωρίζεται η άριστη γνώση των ζητημάτων της περιφέρειας, η συγκρότηση που διαθέτει, ο δυναμισμός και η ακεραιότητα της, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που ήταν επικεφαλής της Περιφέρειας,  όχι μόνο δεν ακούστηκε το παραμικρό για την διαχείριση των οικονομικών πόρων, αλλά απεναντίας ακόμα και κομματικοί της αντίπαλοι αναγνωρίσουν την χρηστή άσκηση των καθηκόντων της.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο η κ. Δούρου να καλύψει την μικρή διαφορά που την χωρίζει από τον κ. Πατούλη και να περάσει μπροστά και μάλιστα με διαφορά. 

Σε αντίθεση με τον κ. Πατούλη, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο που δείχνει να απολαμβάνει την δημοσιότητα με κάθε τρόπο, κλασσικό παράδειγμα οι selfies στον Λευκό Οίκο, η Ρένα Δούρου απέφευγε καθ όλη την διάρκεια τη θητείας της στην Περιφέρεια, τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας, ενώ γνωρίζοντας πολύ καλά τα ΜΜΕ, προσπαθούσε και το κατόρθωνε να δουλεύει αθόρυβα. Μην ξεχνάμε ότι η κ. Δούρου και ως εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη, που σε δύσκολες εποχές και στα πρώτα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, φρόντιζε να ανοίγουν για εκείνον οι πόρτες αρκετών μέσων ενημέρωσης.

Η  εκλογική αναμέτρηση στην περιφέρεια της Αττικής, καθρεπτίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και φαίνεται πως η ανατροπή που φέρνει η κ. Δούρου στην Περιφέρεια, θα είναι ανάλογη με εκείνη που διαφαίνεται τα τελευταία 24ωρα ότι φέρνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Και στην Περιφέρεια βλέπουμε  τα ίδια στοιχεία. Λάθη και γκάφες από την μια πλευρά, δουλειά και σοβαρότητα από την άλλη.

Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ο τρόπος που θέλησε να «ξεφορτωθεί» τον κ. Πατούλη από το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να τον διεκδικήσει ο ανεψιός του, φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ και να ανοίγει βαθιές πληγές.  Οι επιλογές αυτές, πέραν όλων των άλλων, μπορούν να προκαλέσουν και άλλες επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς αφήνουν χώρο για την ακροδεξιά στην περιφέρεια και ο νοών νοείτω...

Γιάννης Στρατάκης
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software