Ευρωεκλογές 2019: Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη ΝΔ- Τα "κλειδιά" της νίκης

Ευρωεκλογές 2019: Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη ΝΔ- Τα "κλειδιά" της νίκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που ανέλυσε ο Κώστας Παναγόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, η οποία ήταν η νικήτρια των ευρωεκλογών της Κυριακής 26 Μαρτίου. 

Μάλιστα οι 9,4 μονάδες, αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα στην ιστορία των Ευρωεκλογών της Ελλάδας. Παρόμοια διαφορά υπήρξε μόνο στις Ευρωεκλογές του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει επί του ΠΑΣΟΚ για 9 μονάδες. Ωστόσο, εκείνη η διαφορά αποτέλεσε «αντανάκλαση» των εθνικών εκλογών που είχαν προηγηθεί και δεν θεωρείται καθαρό αποτέλεσμα Ευρωεκλογών.

Διαβάστε: Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας
Διαβάστε: ΝΔ: Πρωτιά όχι μόνον στους νέους, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους!


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία είχε συσπείρωση 87%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 64%. Αυτό δείχνει πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν.Επιπλέον, παρουσιάστηκε γράφημα το οποίο δείχνει τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων που καθόρισαν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία «μάζεψε» πολλούς ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους. Ιδιαίτερα από το Ποτάμι (30%) και τους ΑΝ.ΕΛ. (20%), ενώ 11% τον ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε: Ευρωεκλογές 2019: Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και οι απόλυτα... "εξαφανισμένοι" της κάλπηςΣύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του exit poll, η ΝΔ προσέλκυσε ψηφοφόρους: 

- Από Ποτάμι: 30%

- Από Χρυσή Αυγή 9%

- Από Ανεξάρτητους Έλληνες: 20%

- Από Ένωση Κεντρώων: 15%

- Από Κίνημα Αλλαγή 13%

- Από ΣΥΡΙΖΑ: 11%

- Από άλλο κόμμα: 11%

- Από ΚΚΕ: 2%

Από την άλλη πλευρά, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 13,8% από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 2015 σε Μακεδονία και Θράκη, την ώρα που στο σύνολο της χώρα έχασε 12,8%, ενώ η Ν.Δ φαίνεται να επωφελήθηκε κατά 4,8% στην ίδια περιοχή, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα κέρδισε 5,1%.

Επομένως, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν διαφέρουν από την υπόλοιπη περιφέρεια.

Από το στοιχεία αυτό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εκλογές κρίθηκαν κυρίως σε οικονομικούς λόγους και άλλους παράγοντες. Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως ενίσχυσε άλλα κόμματα στην περιοχή, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως τη Νέα Δημοκρατία.


 

Powered by TUODY Software