Το δράμα ενός πατέρα: "Η Σουηδία έχει το παιδί μου και δεν με αφήνει να το δω!"

Το δράμα ενός πατέρα: "Η Σουηδία έχει το παιδί μου και δεν με αφήνει να το δω!"

Του Λουκά Βελιδάκη


Λίγο πριν το απόγευμα ενός μαγιάτικου Σαββάτου, στην πλατεία Αμερικής όλα κυλούν ήρεμα. Η εικόνα είναι πολυπολιτισμική: Έλληνες και μετανάστες απολαμβάνουν τον καφέ τους.

Ο Αμπνταλαζίζ μου προσφέρει τσιγάρο. Το αρνούμαι, επισημαίνοντας ότι το έκοψα μετά από ένα πρόβλημα στην καρδιά μου. "Κι εγώ είχα πρόβλημα στην καρδιά, αλλά δεν μπορώ να το κόψω από τη στεναχώρια μου", λέει, με τα χέρια του να τρέμουν εμφανώς.

Ο λόγος που ο 40χρονος Αμπνταλαζίζ Αλί, γνωστός και ως Τζούντι στους φίλους του, Κούρδος από τη Συρία, ζήτησε να μιλήσει με δημοσιογράφο είναι για να εξιστορήσει την οδύσσεια που ζει το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια να δει το παιδί του, το οποίο βρίσκεται με τη σύζυγο του στη Σουηδία.

Οι αρχές της Σουηδίας, η Πρόνοια όπως επισημαίνει εμφατικά ο Αμπνταλαζίζ, δεν του επιτρέπουν να δει την 3χρονη κόρη του.

Η ιστορία είναι δαιδαλώδης και μέσα σε αυτό το νομικό λαβύρινθο φαίνεται ότι έμπλεξε ο άτυχος πατέρας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, όπως μου τα εξιστόρησε ο Τζούντι, για να ξετυλιχτεί το κουβάρι αυτής της ιστορίας.

Η γνωριμία, ο γάμος, η Σουηδία

Το 2006, ο Αμπνταλαζίζ Αλί φεύγει από τη Συρία και μεταβαίνει στην Κύπρο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα το 2010, ενώ το 2013 έλαβε άσυλο στη χώρα μας.

Με την 33χρονη σύζυγό του MG (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του nooz), από την Αιθιοπία, γνωρίστηκαν το 2013 στην Αθήνα και παντρεύτηκαν το 2014.

Όπως διηγείται μαζί εργάστηκαν και σε μια καφετέρια στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η 33χρονη MG μεταβαίνει ούσα έγκυος στη Σουηδία το 2015, εκεί -όπως λέει ο Αμπνταλαζίζ- είχαν έναν φίλο που μπορούσε να βοηθήσει και σκόπευαν με τον καιρό να εγκατασταθούν οικογενειακώς.

Συνεχίζοντας τη διήγηση, σημειώνει ότι στη Σουηδία η 33χρονη έδωσε άλλο όνομα, δήλωσε ότι είναι από την Ερυθραία, ζήτησε άσυλο, το οποίο και απερρίφθη.

Την 1η Ιανουαρίου του 2016 η MG γέννησε το κοριτσάκι τους στη Σουηδία, ενώ ο Αμπνταλαζίζ -που διαθέτει προσφυγικό στάτους στην Ελλάδα- είχε επισκεφτεί τέσσερις φορές την οικογένεια του.

Τελευταία φορά είδε τη σύζυγο και την κόρη του το Μάιο του 2017. Παρότι ήθελε να πάει, η γυναίκα του -όπως υποστηρίζει- του έλεγε ψέματα ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός των ημερών, καθώς θα την απελάσουν.

Τελευταία φορά που μίλησαν στο τηλέφωνο ήταν στις 14 Φλεβάρη του 2018. Έκτοτε δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Ο Αμπνταλαζίζ Αλί είχε κεραυνοβοληθεί...

Η οδύσσεια και ο δικαστικός λαβύρινθος

Άρχισε να ψάχνει. Πήγε στην πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα δύο φορές και τον έστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία. Εκεί προχώρησε σε καταγγελία για εξαφάνιση της συζύγου και της κόρης του.

Φτάνει στο σημείο να μιλήσει με δικηγόρο στη Σουηδία, για να αναφέρει το πρόβλημα και ο δικηγόρος του μετέφερε ότι η γυναίκα του έχει προχωρήσει σε μήνυση εις βάρος του, επικαλούμενη φόβο ότι αν επιστρέψει στην Ελλάδα θα κινδυνεύσει από τον άνδρα της.

Η μήνυση, τονίζει ο Αμπνταλαζίζ, έγινε χωρίς αποδείξεις.

Ο ίδιος προχωράει σε μήνυση εναντίον της συζύγου του, στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι τον κατηγορεί ψευδώς. Μαζί του έχει δύο μάρτυρες, που γνώριζαν την 33χρονη, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν ότι η σχέση του ζευγαριού ήταν αρμονική.

Στην Ελλάδα δεν πήρε απάντηση και τον Οκτώβριο του 2018 πήγε εκ νέου στη Σουηδία και κάνει μήνυση ότι του έκλεψαν το παιδί!

Την ίδια ώρα, αναφέρει, ότι κατέπεσε η μήνυση της γυναίκας του εναντίον του, διότι δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Τον Ιανουάριο του 2019 τον κάλεσαν από κρατική υπηρεσία της Σουηδίας και τον ρώτησαν, αν πάρει το παιδί πότε θα έχει το δικαίωμα η σύζυγος του να το βλέπει. Ο ίδιος απαντά: "Όποτε θέλει".

Αντιλαμβάνεται ότι το σουηδικό κράτος γνωρίζει που βρίσκεται η σύζυγος και η κόρη του, ρωτάει αλλά δεν του αποκαλύπτουν.

Τον Μάρτιο του 2019 μεταβαίνει και πάλι στην Σουηδία για τη νέα μήνυση που είχε υποβάλει αναφορικά με την επιμέλεια του παιδιού.

Τότε, μετά από πολύ καιρό, βλέπει τη σύζυγό του. Όχι όμως δια ζώσης, αλλά μέσω μίας οθόνης. Η 33χρονη υποστηρίζει ότι φοβάται να επιστρέψει σε εκείνον διότι όταν βρίσκονταν στην Αθήνα την κλείδωνε στο σπίτι.

Όταν ρωτάω τον Τζούντι κατά πόσο αυτό ισχύει, βάζει τα γέλια! Μου λέει ότι εργάζονταν μαζί στην καφετέρια και έχουν πολλούς κοινούς γνωστούς που μπορούν να διαβεβαιώσουν για το ότι της φερόταν άψογα.

Το απόλυτο κενό...

Πίσω στο δικαστήριο στη Σουηδία: Η 33χρονη, μέσω του δικηγόρου της, ζήτησε παρουσία Αστυνομίας και εκπροσώπων της σουηδικής Πρόνοιας όποτε δει ο πατέρας το παιδί.

Ό δικηγόρος του Αμπνταλαζίζ έκανε σειρά προτάσεων στο δικαστήριο, όπως σε πρώτη φάση να βλέπει ο πατέρας το παιδί στη Σουηδία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, κατόπιν να μείνει μαζί του και στη συνέχεια να φέρει την κόρη του στην Ελλάδα για 2 εβδομάδες και μετά να την πάρει η μητέρα της.

Το δικαστήριο απορρίπτει όλες τις προτάσεις. Ο Αμπνταλαζίζ μένει στο απόλυτο κενό. Αρχικώς του λένε ότι θα τον ενημερώσουν για το πότε θα δει την κόρη του. Μια εβδομάδα μετά τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να τη δει, χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις.

Ο δικηγόρος του τον συμβουλεύει ότι δεν έχει κανένα νόημα να κάνει έφεση και το μόνο που αναζητούν είναι το εάν τελικώς θα μείνει η γυναίκα του στη Σουηδία ή θα γυρίσει στην Ελλάδα, καθώς εκκρεμεί ένα ακόμα αίτημα για άσυλο.

Ακόμα περιμένει απάντηση...

Σε όλη τη διάρκεια της διήγησης έκανα διευκρινιστικές ερωτήσεις, κοιτούσα τα μάτια του, προσπαθούσα να καταλάβω αν μου λέει ψέματα. Δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Πολλές φορές ταράχτηκε και μου έλεγε "έχω στοιχεία!".

Έβγαζε το κινητό του τηλέφωνο και μου έδειχνε μία σειρά εγγράφων, όπως και επίσης τις επικοινωνίες που είχε είτε με τη σύζυγο του προτού εξαφανιστεί είτε με την οικογένεια της, που ζει στην Αιθιοπία, που ακόμα ο ίδιος ενισχύει οικονομικά.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι του ζήτησαν λεφτά οι συγγενείς της συζύγου του, για να του στείλουν φωτογραφίες της μικρής...

Ο Αμπνταλαζίζ εκτιμά ότι η γυναίκα προσεγγίστηκε από μία οργάνωση (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του nooz) που προστατεύει ευάλωτες γυναίκες και την έπεισαν να μπει στο πρόγραμμα τους.

Θεωρεί ότι για να εξασφαλίζουν κονδύλια αυτές οι οργανώσεις πείθουν γυναίκες σαν τη σύζυγο του, με αντάλλαγμα την προστασία και τη βοήθεια στο να της χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία.

Ο ίδιος σκοπεύει να κάνει μήνυση στην οργάνωση και αναζητεί στοιχεία.

Ο 40χρονος κουρδοσύρος πριν από μερικούς μήνες νοσηλεύτηκε με πρόβλημα στην καρδιά. "Από τη στεναχώρια μου...", λέει. Με απελπισία κι απόγνωση στη φωνή του, τονίζει ενώ τελειώνει η κουβέντα μας: "Η Σουηδία έχει το παιδί μου και δεν με αφήνει να το δω. Θέλω να δω το παιδί μου!".

Powered by TUODY Software