Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αταλάντη - Λέκκας: Σημειώθηκε σε ευαίσθητη περιοχή

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αταλάντη - Λέκκας: Σημειώθηκε σε ευαίσθητη περιοχή

Δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε απόσταση 8 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης του νομού Φθιώτιδας στις 00:54, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν σε απόσταση 102 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ως έναν σεισμό που σημειώθηκε «σε ευαίσθητη περιοχή» χαρακτήρισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ στην Αταλάντη.

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμός σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου «που είναι μια τεκτονική τάφρος καθώς περιλαμβάνει τα ρήγματα της Αταλάντης, των Καμένων Βούρλων και του Σπερχείου».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «από το από το ρήγμα αυτό καθ' αυτό της Αταλάντης δεν κινδυνεύουμε γιατί έχουμε βρει ότι η περίοδος επανάληψης ενός μεγάλου σεισμού είναι 700 χρόνια και ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε γίνει στην περιοχή το 1896 και ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας ζημιές».

«Όμως υπάρχουν τα άλλα ρήγματα των Καμένων Βούρλων και του Σπερχείου για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία για τον ρυθμό επανάληψης» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΣΠ έχει την περιοχή υπο επιτήρηση «και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software