Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες η παραβίαση των δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας

Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες η παραβίαση των δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, "θα έχει συνέπειες", έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι συζήτησαν την από κοινού τα βήματα που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ.

Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Πρόσθεσε πως συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Κάλεσε τους Έλληνες να γνωρίζουν ότι είναι και να αισθάνονται "απόλυτα ασφαλείς".

Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίεςκαι έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γι' αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Το απόγευμα της Κυριακής, συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ,  με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσέρχεται στη σύσκεψη

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εξελίξεις

Νωρίτερα, το ΥΕΘΑ, διέψευσε δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας πως "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

"Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘'ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019", διευκρινίζει το υπουργείο.

Ερντογάν: Θα στείλουμε όλες τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη

"Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν", είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των τούρκων εξαγωγέων, ο κ. Ερντογάν, ανέφερε:

"Αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι"

Συνέχισε λέγοντας ότι "εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας".

Διαβάστε αναλυτικά

Τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, σε περιοχές αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" έγραψε στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον "Πορθητή" στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.

Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Επίθεση στον γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, λέγοντας πως δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς τον "ατζαμή" σε αυτές τις δουλειές.

“Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη - γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τί δουλειά έχει η Γαλλία εδώ;", δήλωσε.

 Όπως είπε ο τούρκος Πρόεδρος, με βάση το διεθνές δίκαιο "ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού το νερό που βγαίνει εκεί μέχρι όλα. Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε. Και ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα". 

Ικανοποίηση στην Κύπρο από τη δήλωση Μακρόν

Σημειώνεται πως ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασε ικανοποίηση για την δήλωση Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τις τουρκικές γεωτρήσεις

Επίσης, ως ένα "ιδιαίτερα προκλητικό" βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.  

Αντίδραση από Νέα Δημοκρατία

Δύο δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, (14/5) και στο News247.gr (22/5) υπενθύμιζει η Πειραιώς, σχετικά με το θέμα.

Είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ στον ΣΚΑΪ:

"Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η ΕΕ να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα. Για αυτό θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική".

Και στο News247:

"Έχω πει ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα".

Επίσημη ενημέρωση ζήτησε το ΚΚΕ για την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Powered by TUODY Software